Navigatie

Hoeveel energie gebruikt een vaatwasser?

Besparen op het energieverbruik van je vaatwasser

Heerlijk. ’s Avonds na lekker gegeten te hebben stop je de vaat in de vaatwasser, zet hem aan plof je neer op de bank om te kijken naar fijne film of spannende serie. Een vaatwasser is door al het gemak dat het met zich meebrengt een favoriet keukenapparaat van veel mensen. Maar, voor niets gaat de zon op. Dat extra gemak heeft wel wat extra water en stroom nodig. Maar hoeveel eigenlijk? En zijn er manieren om hierop te besparen? Je leest het hier.

Energieverbruik van de vaatwasser?
Vaatwasser verbruik | Expert

Tips om energie te besparen

Wil je energie besparen? Dan is er een aantal dingen die je kan doen. Hieronder hebben wij er een paar op een rijtje gezet.

  • Was (af en toe) met de hand. Het klinkt heel flauw; als je de vaatwasser niet gebruikt, verbruikt hij geen energie. Maar het is wel iets om rekening mee te houden. Zeker als de vaatwasser niet vol zit of als je maar een paar kleine dingen hebt kan het schelen om dit met de hand te wassen. Let er wel op dat je het servies dan niet onder een lopende kraan afwast, anders scheelt het erg weinig.
  • Spoel de vaat niet af voor je het in de machine zet. Het is wel verstandig om grote etensresten er even af te vegen.
  • Gebruik zo mogelijk de eco-stand. Heb je dit niet, kies dan voor een lagere temperatuur. Dit zorgt er overigens ook voor dat glascorrosie tegengegaan wordt, waardoor ze langer sprankelend mooi zijn.
  • Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol zit. Begint de vaat vaak te stinken voor hij vol zit, dan kan je overwegen om een kleiner model te kopen.
  • Maak regelmatig het filter schoon.

Wat betekenen de energielabels bij vaatwassers?

Om je snel een inschatting te geven hoe zuinig een vaatwasser is en om verschillende modellen direct met elkaar te kunnen vergelijken heeft elke afwasmachine een energielabel. Op het label staan verschillende letters, waarbij G aangeeft dat de vaatwasser het minst zuinig is en A dat de machine zeer zuinig is.

Sinds de energielabels bij elke vaatwasser verplicht zijn, zijn de machines steeds zuiniger geworden. Daarom zijn er op 1 maart 2021 nieuwe energielabels geïntroduceerd. Tot 31 november 2021 vind je mogelijk ook nog apparaten met het oude label. Op het oude label had het meest zuinige apparaat nog energieklasse A+++.

Zo’n label is handig als je producten wil vergelijken, maar wat zegt het eigenlijk? In de tabel hieronder zie je wat een vaatwasser verbruikt bij verschillende energielabels en hoeveel de machine per jaar verbruikt (uitgaande van gemiddeld gebruik).

Energielabel Verbruik per keer Verbruik per jaar Energiekosten per jaar

C

0,57 kWh 160 kWh € 107,20

D

0,65 kWh 182 kWh € 121,94

E

0,73 kWh 203 kWh € 136,01

F

0,80 kWh 225 kWh € 150,75
Verbruik vaatwasser

Is een nieuwe vaatwasser de moeite waard?

In de laatste jaren zijn vaatwassers zoals gezegd flink zuiniger geworden. Een vaatwasser van zo’n vijftien jaar oud verbruikt per jaar met gemiddeld gebruik meer dan €290 aan energiekosten dan een energiezuinig nieuw model. Is je vaatwasser dus wat aan de oudere kant, dan kan een nieuwe afwasmachine een goede investering zijn.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt