Navigatie

Energieverbruik vriezer

Wat is het energieverbruik van een vriezer?

Een vriezer staat het hele jaar aan, maar hoeveel energie verbruikt een vriezer eigenlijk? Als je op energie wil besparen dan is dit een goede vraag om bij stil te staan. Wel leggen je uit wat energieklasse is, hoe je het energieverbruik terugvindt op het energielabel en hoeveel je voor een gemiddelde vrieskast, vrieskist of tafelmodel vriezer elk jaar aan energie betaalt. Verder geven we een voorbeeld van hoeveel geld je kunt besparen met een energiezuinige vriezer. En tenslotte hebben we nog 8 tips om energie te besparen met je vriezer.

Koelkast verbruik | Expert

Energieklasse van de vriezer

Bovenaan het energielabel vind je de energieklasse. Dit is een letter van A t/m F waarmee je eenvoudig ziet hoe zuinig de vriezer ongeveer is. Vriezers met energieklasse A zijn het meest zuinig en apparaten met energieklasse F het minst. Een energiezuinige vriezer heeft energieklasse C of beter maar veel vriezers hebben nu nog klasse E of F.

Koelkast energielabel | Expert

Energieverbruik van de vriezer in kWh per jaar

Ook het energieverbruik in kWh per jaar vind je op het energielabel. Dit getal geeft nauwkeurig aan hoeveel energie de vriezer in een jaar gebruikt. Met dit getal kun je ook verschillende apparaten elkaar vergelijken. Het maakt daarbij niet uit hoe groot de vriezer is.

In het algemeen gebruiken grotere vriezers meer energie. En ook de kwaliteit van de isolatie van belang; hoe beter de isolatie, hoe zuiniger de vriezer kan koelen. Een gemiddelde vriezer verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar.

Energiekosten per jaar

Met het energieverbruik in kWh per jaar, dat je op het energielabel van de vriezer vindt, kun je uitrekenen wat de energiekosten per jaar zijn. Als we uitgaan van een gemiddelde vriezer met een verbruik van 250 kWh per jaar en een energieprijs van €0,67 per kWh dan betaal je per jaar €168,- aan energiekosten.

Je kunt op de energiekosten besparen door voor een energiezuinigere vriezer te kiezen. Met een vriezer met energieklasse C en een verbruik van 178 kWh / jaar bespaar je elk jaar zo’n €48,- vergeleken met een model met energieklasse F en een verbruik van 250 kWh / jaar.

Verbruik koelkast

Hoeveel verbruikt een vrieskast?

Een vrieskast is een staande vriezer met vrieslades. De gemiddelde vrieskast heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €168,- per jaar aan energiekosten.

Met een zuinige vrieskast met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €48,- per jaar.

Hoeveel verbruikt een tafelmodel vriezer?

De gemiddelde tafelmodel vriezer heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 175 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €117,- per jaar aan energiekosten.

Met een zuinige tafelmodel vriezer met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €44,- per jaar.

Hoeveel verbruikt een vrieskist?

Een vrieskist is een liggende vriezer met de deur aan de bovenkant en een grote ruimte die je vrij in kunt delen. De gemiddelde vrieskist heeft energieklasse E of F en verbruikt ongeveer 250 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €168,- per jaar aan energiekosten.

Met een zuinige vrieskist met energieklasse C of beter bespaar je vergeleken met energieklasse F ongeveer €48 per jaar.

8 tips om energie te besparen met je vriezer

1. Kies de juiste vriezertemperatuur
De beste vriezertemperatuur is -18 graden. Als de vriezer niet koud genoeg vriest, zullen producten in de vriezer eerder bederven waardoor je eten weg moet gooien. Zet je de temperatuur lager dan -18 dan verbruik je onnodig veel energie.

Sommige vriezers hebben een modus om nieuwe producten extra snel in te vriezen. Doordat de temperatuur tijdelijk wordt verlaagd, voorkom je dat de vriezer opwarmt. Na een aantal uur schakelt de vriezer automatisch terug naar de normale vriestemperatuur.

Wat is de beste temperatuur voor een koelkast?

2. Ontdooi de vriezer of kies voor no frost
Het is belangrijk om de vriezer regelmatig te ontdooien. Een laag ijs in de vriezer is niet alleen vervelend maar maakt de vriezer ook minder zuinig; hij verbruikt hierdoor meer energie. Als je het ontdooien van de vriezer een vervelende klus vindt, kies dan voor een vriezer met no frost; deze hoef je nooit te ontdooien.

3. Plaats de vriezer niet naast een warmtebron of in de zon
Als je de vriezer naast een kachel, oven, fornuis of radiator plaatst, moet hij harder werken om goed te kunnen vriezen. Hierdoor verbruikt de vriezer meer energie. Ook een vriezer in de felle zon is geen goed idee.

4. De meeste vriezers kunnen niet in een onverwarmde garage of schuur
Als je de vriezer in een onverwarmde ruimte wil plaatsen, let dan goed op de klimaatklasse van het apparaat. De meeste vriezers werken niet goed bij een omgevingstemperatuur onder de 10 graden.

Gelukkig bestaan er ook vriezers die ook bij een omgevingstemperatuur van 0 of zelfs -15 graden goed blijven functioneren. Zo heeft Liebherr bijvoorbeeld vriezers met FrostProtect.

5. Sluit de deur goed
Een niet sluitende vriezerdeur kost veel extra energie. De kou lekt weg en de vriezer warmt langzaam op. Ook ontstaat er condensvorming, waardoor het apparaat nog harder moet koelen. Zorg daarom dat de vriezerdeur goed dicht zit, en vervang de deurrubbers als deze versleten zijn.

6. Laat je eten afkoelen voordat je het in invriest
Als je warm eten in wil vriezen, laat het dan altijd eerst afkoelen buiten de vriezer. Zo voorkom je dat de vriezer opwarmt. Ook blijven reeds ingevroren producten op deze manier langer houdbaar; je wil immers voorkomen dat producten ontdooien doordat je er iets warms naast legt.

7. Plaats de vriezer niet te dicht bij de muur
Plaats de vriezer zo’n 10 cm van de muur. Op deze manier heeft het rooster aan de achterkant van de vriezer voldoende ruimte om zijn warmte kwijt te kunnen. Bij onvoldoende ruimte, kan de vriezer zijn warmte minder goed kwijt en moet hij harder werken om de juiste vriestemperatuur te behouden.

8. Vries eten in kleine porties in
Om te voorkomen dat de vriezer opwarmt, kun je nieuwe producten het beste in kleine porties invriezen. Ook voorkom je hiermee dat reeds ingevroren producten opwarmen en hun houdbaarheid verliezen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt