Navigatie

Verschil luchtkoeler en airco

Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en een airco?

Een mobiele airco of een luchtkoeler geeft heerlijke verkoeling tijdens de warme zomerdagen. Wanneer het buiten boven de 30 graden is, houd je het met een van deze apparaten binnen relatief koel. Een luchtkoeler is een ander apparaat dan een mobiele airco, maar wat is nou precies het verschil? In het kort: een mobiele airco brengt de temperatuur verder omlaag, verlaagt de luchtvochtigheid en heeft een luchtafvoerslang. Een luchtkoeler koelt minder, verhoogt de luchtvochtigheid en heeft geen afvoerslang.

Bekijk alle airco's en luchtkoelers

Mobiele airco

Een mobiele airco geeft op een effectieve manier verkoeling tijdens de warme zomerdagen. Een mobiele airco werkt met een warmtepomp en koelvloeistof waarmee het de temperatuur in de kamer met zo’n 3 tot 10 graden verlaagt.

De meeste mobiele airco’s hebben wieltjes waardoor ze makkelijk verplaatsbaar zijn. Zo verplaats je het apparaat zonder gedoe van de huiskamer naar de slaapkamer.

Een mobiele airco heeft altijd een luchtafvoerslang die je door een raam of deur naar buiten moet leiden. Om ervoor te zorgen dat er hierbij geen warme lucht van buiten naar binnen gaat, kun je de kier van het raam afdichten met een raamkit.

Een airco haalt ook vocht uit de lucht waardoor de luchtvochtigheid in huis daalt. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60%; hierbij voelt een mens zich het prettigst. Als de lucht te droog is in huis, kun je dit eventueel oplossen met een luchtbevochtiger.

Een mobiele airco:

  • koelt afhankelijk van het vermogen zo’n 3 tot 10 graden.
  • koelt beter dan een luchtkoeler.
  • kan soms ook verwarmen.
  • verlaagt de luchtvochtigheid in huis.
  • heeft een luchtafvoerslang naar buiten.

Een luchtkoeler:

  • koelt maximaal 3 graden.
  • koelt beter dan een ventilator
  • verhoogt de luchtvochtigheid in huis.
  • heeft geen afvoerslang.

Luchtkoeler (of Aircooler)

Een luchtkoeler of aircooler lijkt aan de buitenkant wel een beetje op een mobiele airco maar de werking is heel anders. Een luchtkoeler werkt als een ventilator die koude waterdamp verspreidt. De temperatuur in de kamer gaat met maximaal 3 graden omlaag. Dat lijkt niet veel, maar door de combinatie van koele waterdamp en ventilatie biedt een luchtkoeler toch een prettige verkoeling. En dankzij de waterdamp koelt een luchtkoeler beter dan alleen een ventilator.

Verder heeft een luchtkoeler geen afvoerslang naar buiten zodat je hem heel makkelijk op elke gewenste plek in huis kunt plaatsen. Daarom omschrijven sommige mensen een luchtkoeler als “een airco zonder slang”, maar dat klopt niet want een luchtkoeler is geen airco.

Doordat een luchtkoeler koele waterdamp verspreidt, verhoog je de luchtvochtigheid in huis. Optimaal is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Hierbij voelen mensen zich het prettigst. Als de luchtvochtigheid in de kamer te hoog wordt, helpt het om een raam open te zetten.

Een mobiele airco koelt meer dan een luchtkoeler

Met een mobiele airco kun je de temperatuur in de kamer met zo’n 3 tot 10 graden naar beneden brengen, afhankelijk van hoe krachtig de airco is en hoe goed de kamer tegen warmte is geïsoleerd. Verwacht geen wonderen; als het buiten 35 graden is, krijg je de temperatuur binnenshuis waarschijnlijk niet omlaag tot 20 graden. Gelukkig maakt een paar graden minder al een enorm een verschil; 10 graden minder is bijvoorbeeld zeker voelbaar. Een airco biedt dus een prettige verkoeling.

Met een luchtkoeler wordt de temperatuur binnenshuis hooguit 3 graden lager. Een luchtkoeler is geen airco en daarom doet het niet zoveel om de temperatuur binnenshuis te verlagen. De gevoelstemperatuur gaat echter wel omlaag. Met een combinatie van ventilatie en frisse waterdamp geeft een luchtkoeler verkoeling tijdens de warme zomerdagen. Dankzij de koele waterdamp is een luchtkoeler effectiever dan alleen een ventilator.

Een mobiele airco heeft een luchtafvoerslang naar buiten

Een mobiele airco heeft een luchtafvoerslang waarmee warme lucht naar buiten wordt afgevoerd. Deze slang doe je door een raam of deur dat op een kier staat. Als je hierbij een raamkit gebruikt, zorg je ervoor dat de kier zoveel mogelijk wordt afgedicht zodat er geen warme lucht van buiten naar binnen komt. Een andere optie is om de slang aan te sluiten op een luchtafvoer in de muur.

Een mobiele airco zonder slang bestaat niet

Een mobiele airco heeft altijd een luchtafvoerslang naar buiten nodig om de warme lucht mee af te voeren. Een mobiele airco zonder slang bestaat daarom helaas niet.

Een luchtkoeler heeft geen slang naar buiten nodig. Maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is een luchtkoeler een ander apparaat dan een airco. Een luchtkoeler kun je vergelijken met een ventilator die door middel van waterdamp de lucht met hooguit een paar graden koelt.

Als je wel een airco wil maar geen afvoerslang, dan kun je ook een vaste monoblock airco overwegen. Dit apparaat monteer je aan de muur. Je zal achter de monoblock airco wel twee grote gaten in de muur moeten boren waardoor de lucht naar binnen en naar buiten kan. Als je een woning huurt, is het boren van gaten door de buitenmuur vaak niet mogelijk.

Een mobiele airco ontvochtigt, een luchtkoeler bevochtigt

Een mobiele airco koelt niet alleen, hij haalt ook vocht uit de lucht waardoor de lucht in huis droger wordt. Bij een luchtkoeler is dat precies andersom: een luchtkoeler bevochtigt de lucht tijdens het koelen waardoor de lucht in huis vochtiger wordt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt