Navigatie

Waar rookmelder hangen?

Wat is de beste plek voor een rookmelder?

Zodra er rook ontwikkelt in huis wil je daar natuurlijk direct van op de hoogte zijn. Daarvoor is het belangrijk om de rookmelder op een plek te hangen waar je hem goed hoort en waar de hij de rook goed kan detecteren. Wat de perfecte plek voor een rookmelder precies is, vertellen we je op deze pagina.

-

Rookmelders verplicht voor nieuwbouw en bestaande bouw

Een rookmelder hang je altijd aan het plafond. Rook stijgt namelijk op en kan op die manier het best waargenomen worden. Houdt er daarnaast rekening mee dat je de rookmelder 50 centimeter van de muur en binnen gehoorafstand plaatst. Zo hoor je de melder afgaan bij rookontwikkeling.

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben. Dat was eerder al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar bestaande bouw moet daar nu ook aan voldoen. Ook besloten ruimtes met een vluchtroute, zoals een overloop, moeten voorzien zijn van een rookmelder. Wil je meer weten over deze regelgeving? Lees dan onze adviespagina over de nieuwe verplichting rookmelders.

Meer veiligheid

Extra maatregelen voor meer veiligheid kan natuurlijk geen kwaad. De brandweer beveelt bijvoorbeeld aan in elke slaap-, woon- of andere verblijfsruimte een rookmelder te hangen.

Het is ook slim om melders in de buurt van je wasmachine of wasdroger te hangen. Deze apparaten kunnen namelijk kortsluiting krijgen en dus brand veroorzaken. Gelukkig gebeurt dit niet zo snel. Vertrouw je jouw wasmachine of wasdroger niet helemaal en wil je graag dat er iemand naar kijkt? De medewerkers van de lokale Expert helpen je graag!

Heb je een ruimte met andere elektrische apparaten, zoals telefoons, tablets of fietsen? Ook dan is het verstandig om die ruimte te voorzien van een rookmelder.

Verder is het slim om rookmelders met elkaar te koppelen. Dit kan met smart-rookmelders. Zodra één van de rookmelders rook waarneemt, geeft hij ook een seintje aan de andere rookmelders in jouw huis. Daarnaast sturen smart-rookmelders ook een melding naar jouw smartphone of tablet.

Waar rookmelder niet ophangen?

Ook heel belangrijk om te weten is, waar je de rookmelders vooral niet moet ophangen. Zo is een rookmelder niet geschikt voor in de badkamer. Ook als dat de ruimte is waar je jouw wasmachine of wasdroger hebt staan, doe je er verstandig aan om daar geen melder op te hangen. Door de douchedampen geeft de melder namelijk een vals alarm af. Hetzelfde geldt voor de keuken. Daar zorgen de bijvoorbeeld kookdampen voor een vals alarm.

Boven de verwarming of tochtige plekken zijn ook van die plaatsen die je beter kunt vermijden. Een rookmelder is namelijk voorzien van een lichtgevoelige cel die reageert zodra het licht onderbroken wordt. Zo kan een melder dus snel vals alarm geven.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt