Navigatie

Verschillende soorten led-tv's

Dit zijn de soorten led-tv’s - Alles over Full Array, Edge-lit en miniled

Of je nu naar een spannende film kijkt, een ontroerende serie of een gezellig tv-programma, als je naar een tv kijkt kijk je eigenlijk vooral naar licht. En bij elke moderne tv die werkt met een LCD-scherm (oftewel elke tv op OLED-televisies na) komt het licht van leds achter het LCD-paneel. En de plaatsing, dichtheid en hoeveelheid ervan heeft van invloed op de beeldkwaliteit. Wat de verschillen zijn tussen deze zogenaamde Full Array-, Edge-lit- en miniled-tv’s, dat leggen we hier voor je uit.

LED, QLED, NanoCell… Hoewel er grote verschillen zijn tussen deze type tv’s is er ook een overeenkomst. Deze tv’s werken in de basis op dezelfde manier. Het beeldscherm bestaat uit een LCD-scherm dat voor het daadwerkelijke plaatje zorgt, dat wordt belicht door leds. De hoeveelheid leds en waar ze zitten bepaalt voor een groot deel de helderheid, het contrast en de diepte die je ervaart als je naar een film kijkt. Maar welke opties zijn er en waar moet je voor kiezen als je een nieuwe tv wil kopen?

Wat is Edge-lit?

Een Edge-lit led-tv is een led-tv waarbij het lcd-scherm wordt belicht door leds die aan de rand van het scherm zitten. Het grote voordeel hiervan is dat deze tv’s minder leds nodig hebben dan Full Array. Hierdoor kunnen de tv’s dunner, lichter en (ook niet geheel onbelangrijk) goedkoper blijven.

Er kan overigens ook een verschil zitten tussen edge-lit-televisies. Sommige tv’s hebben alleen leds aan de boven- of onderkant en andere kunnen leds aan elke kant hebben.

Wat is Full Array?

Een Full Array led-tv is een televisie waarbij de leds volledig achter het beeldpaneel zitten, verdeeld in zones. Hierdoor is het mogelijk om de belichting preciezer aan te sturen. Heb je bijvoorbeeld een beeld van een enkele brandende kaars in een donkere kamer, dan kan alleen de zone achter de vlam voor het licht zorgen. De overige zones kunnen uitblijven zodat de rest van de kamer mooi donker blijft. Dit geeft een mooi contrast en zorgt ervoor dat jouw favoriete film helemaal tot leven komt.

Hoeveel zones de tv heeft verschilt per model. Over het algemeen hebben duurdere modellen meer zones, waarmee ze preciezer het licht kunnen aansturen en jou een mooier beeld voorschotelen.

Wat is miniled?

Miniled is de evolutie van Full Array. Bij MiniLED-tv's wordt (net als bij Full Array led-tv’s) het LCD-scherm belicht door leds die volledig achter het beeldpaneel zitten. Bij miniled-tv’s zijn deze leds echter een stuk kleiner. Ter illustratie: bij de nieuwe Samsung Neo QLED-tv’s zijn de leds wel 40 keer kleiner dan bij de reguliere QLED-tv’s. Doordat deze leds zoveel kleiner zijn kan je er een stuk meer op een beeldpaneel plaatsen. En hierdoor kan de belichting nog preciezer worden aangestuurd zodat jij geniet van een mooie helderheid, diepe zwartwaarden en een krachtig contrast. Zo komt jouw favoriete film helemaal tot leven.

Lees ook: Wat is Neo QLED

Ook belangrijk: Local Dimming

Zoals gezegd zorgen de leds voor het licht. Maar hoe feller het licht, hoe verder het door wil schijnen. Neem nogmaals het voorbeeld van de kaars in de kamer. Als de leds die de vlam belichten fel branden, dan kan dit licht ook naast de vlam nog zichtbaar zijn. Dit wordt ook wel blooming genoemd. Om dit tegen te gaan zijn sommige tv’s uitgerust met een techniek genaamd Local Dimming. Hiermee wordt het scherm opgedeeld in verschillende zones, die het licht van grenzende zones kunnen dimmen. Hierdoor blijft zwart goed zwart, ook als er een lichtpunt naast staat.

Local Dimming wordt voornamelijk geassocieerd met Full Array led-tv’s, maar deze techniek wordt ook toegepast bij sommige edge-lit-tv’s. Dus waar je ook voor kiest, wil je een contrastrijk beeld, dan is dit een interessante specificatie om in de gaten te houden.

Conclusie

Als je een led-tv wil kopen hebben je verschillende opties. Je kan kiezen tussen edge-lit-tv’s, Full Array-led-televisies en miniled-tv’s. Bij edge-lit-tv’s zitten de leds in de randen van het scherm, bij Full Array zitten ze in zones achter het hele scherm en bij minileds wordt het scherm belicht door talloze kleine leds. Over het algemeen kan je stellen dat miniled-tv’s het beste beeld geven, gevolgd door Full Array Led-tv’s en daarna edge-lit-tv’s. Ben je dus een echte film-, serie- of gameliefhebber, dan is een miniled-tv voor jou de way to go.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt