Navigatie

Advies over radios

Nieuwe radio kopen? Expert helpt je verder

De manier waarop we radio luisteren verandert. Alle vertrouwde zenders zijn nog altijd te beluisteren, maar sinds het mogelijk is om via internet radio te luisteren en sinds de komst van DAB+ radio is het aantal radiozenders dat in Nederland te beluisteren is enorm toegenomen. Ook is de geluidskwaliteit verbeterd, heb je minder last van ruis en kan je allerlei extra informatie krijgen. Maar waar moet je voor kiezen als je in de markt bent voor een nieuwe radio. Lees hier de verschillen tussen de vertrouwde FM-radio, DAB+ radio, internetradio en hybride radio’s of bezoek een van onze winkels voor een demonstratie.

Bekijk alle radio's

Bekijk alle radio's bij Expert

Nieuwe radio kopen? Expert helpt je verder

Wil je graag genieten van je favoriete muziek en wil je andere mensen hier niet mee lastig vallen? Dan ben je op zoek naar een koptelefoon, ook wel headphones genoemd. Koptelefoons zijn er in talloze variaties, van eenvoudige dopjes tot high-tech earbuds met Bone Conduction Technology. Weet je niet precies wat je zoekt? Wij helpen je op deze pagina op weg. Toch liever persoonlijk advies of de geluidskwaliteit van verschillende modellen vergelijken? Bezoek dan een van onze 140 winkels.

Radio verandert

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om naar je favoriete muziek te luisteren. Vrijwel iedereen heeft op elk moment wel een apparaat in de buurt waarmee muziek te beluisteren is. En ondanks dat je tegenwoordig met allerlei streamingdiensten op elk moment de muziek kan kiezen waar jij zin in hebt, blijft radio ongekend populair. Maar ook radio zoals we het kennen verandert. In 2013 is de opvolger van het oude vertrouwde FM-signaal in Nederland geïntroduceerd, de zogenaamde DAB+ radio. Ook heeft Internetradio enkele jaren geleden zijn intrede gedaan waarmee je oneindig veel keus hebt. En wil je het gemak van DAB radio en de keuze van internetradio, dan zijn er hybride radio’s, die beide kunnen ontvangen. Vind je al die nieuwe technieken maar niks, geen probleem. Wij hebben ook nog klassieke FM-radio’s in ons assortiment. Let er wel op dat het FM-signaal waarschijnlijk vanaf 2023 uit de Nederlandse ether verdwijnt.

Bekijk alle radio's
Radio kopen? Expert helpt je verder

Wat is DAB+ radio?

DAB+ radio is de opvolger van de vertrouwde FM-radio. Dit betekent dat je met DAB+ radio luistert zonder storing en in kraakheldere kwaliteit. En het DAB+-signaal is gratis, dus, als je een DAB+ radio hebt, geniet je van jouw favoriete radiozenders zonder te betalen.Al in 1993 werd DAB geïntroduceerd, een Europees systeem dat gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt. DAB staat voor Digital Audio Broadcasting en maakt storingsvrije ontvangst mogelijk en zorgt voor meer ruimte voor nieuwe zenders. In 2007 werd DAB geüpdatet en zag DAB+ radio het licht. Kort gezegd is DAB+ radio digitale radio via de ether. Dit betekent dat je met een DAB+ radio overal gratis radio kan luisteren (je bent dus niet gebonden aan kabels of (wifi)netwerken), zonder storingen, met alle vertrouwde en talloze nieuwe zenders en met meer gemak. Zo hoef je bij een DAB+ radio niet meer af te stemmen op een bepaalde frequentie om jouw favoriete radiozender te vinden, maar kan je hier makkelijk op afstemmen via een alfabetische lijst. Ook kan je met DAB+ extra informatie ontvangen, bijvoorbeeld over het programma of lied dat wordt afgespeeld, het laatste nieuws of filemeldingen.

Bekijk alle DAB+ radio's
DAB+ radio kopen? Expert helpt je verder

Heb ik overal DAB+ ontvangst?

DAB+ radio is in vrijwel heel Nederland te ontvangen, mits je over een DAB+ radio beschikt. Het kan echter voorkomen dat het ontvangst wat minder goed is. In dat geval kan je via vrijwel elke DAB+ radio ook nog FM-signaal ontvangen. Overweeg je om een DAB+ radio te kopen? Houd er dan rekening mee dat de eerste DAB+-netwerken zijn gebouwd voor ontvangst buitenshuis en dat dit binnenshuis wat beperkt kan zijn. Tegenwoordig is het netwerk uitgebreid met meer en sterkere zenders waardoor het signaal op steeds meer plekken ook binnenshuis goed is. De ontvangst in je huis is overigens ook afhankelijk van de constructie van je huis. Woon je in een (nieuwbouw)huis met veel bewapening of woon je op het platteland, dan is het kopen van een hybride radio het overwegen waard.

Bekijk alle DAB+ radio's
DAB+ radio kopen? Expert helpt je verder

Wat is internetradio?

Internetradio is een alternatief voor DAB+ radio. Door deze radio’s te verbinden met het internet, ofwel via wifi of via een netwerkkabel, heb je toegang tot tienduizenden radiozenders van over de hele wereld. Of je nu de nieuwste country classics uit Memphis wil horen of naar de heetste hits uit Hongarije wil luisteren, via internetradio vind je altijd de perfecte radiozender voor jouw wensen. Word je liever elke ochtend ‘gewoon’ wakker met de zoetgevooisde stem van Gerard Ekdom op de radio, dan kan dat natuurlijk ook.

Een ander voordeel van internetradio is dat het signaal van het internet komt, waardoor het geluid altijd goed en helder doorkomt. Hierdoor heb je geen last meer van een storende zender als je op een plek woont met minder ontvangst.

Bekijk alle internetradio's
Internetradio kopen? Expert helpt je verder

Wat is een Hybride radio?

Hybride radio brengt het beste van twee werelden bij elkaar. Met een hybride radio kan je overal kraakhelder radio luisteren en door via internet radio te luisteren heb je tienduizenden zenders tot je beschikking. Over het algemeen zijn hybride radio’s iets duurder dan ‘simpele’ DAB+ radio’s en internetradio’s, maar ze zijn aanzienlijk veelzijdiger. Naast de mogelijkheid om via internet radio te luisteren en DAB+ radio te ontvangen kunnen veel hybride radio’s ook FM-signaal ontvangen en zijn veel hybride radio’s uitgerust met bluetooth, zodat je ook muziek van je telefoon of tablet kan streamen.

Bekijk alle hybride radio's
Hybride radio kopen? Expert helpt je verder

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!