Navigatie

Wat is decibel?


Wat is het geluidsniveau in decibel?

Apparaten maken vaak geluid, denk bijvoorbeeld aan een stofzuiger, een centrifugerende wasmachine, een afzuigkap of een vaatwasser. Hoeveel geluid een apparaat maakt wordt uitgedrukt in decibel (dB). Dit noemen we ook wel het geluidsniveau van het apparaat. Maar hoe hard is een decibel? En hoeveel geluid maakt een stofzuiger? Hieronder leggen we dit per soort apparaat uit en geven we je verschillende voorbeelden.

Wat zegt het aantal decibel over het geluidsniveau van een apparaat?

Hoeveel geluid maakt het apparaat? Als je dit wil weten dan kijk je naar het geluidsniveau van het apparaat. Geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Hoe meer decibel, hoe harder het apparaat klinkt. Het lijkt misschien weinig, maar 3 decibel meer betekent al twee keer zoveel geluid. Daarom maakt een paar decibel meer of minder al snel een heel groot verschil.

Dit zie je bijvoorbeeld terug bij stofzuigers: het verschil tussen een stille en een luide stofzuiger is heel groot. Als je niet houdt van het geluid van een stofzuiger, dan is het dus zeker de moeite om naar een stil model te kijken.

Mensen kunnen geluiden horen tussen 0 dB (volledig stil) en 120 dB. Hierboven ontstaat er al snel gehoorschade. Maar ook wanneer je vaak en langdurig aan een geluidsniveau van rond de 90 dB wordt blootgesteld, treedt er gehoorschade op. Daarnaast kan hard geluid als storend worden ervaren. Je zit bijvoorbeeld niet te wachten op het geluid van een stofzuiger wanneer je naar je favoriete serie aan het kijken bent.

Hieronder vertellen we je meer over hoe hard verschillende apparaten klinken: stofzuigers, wasmachines, koelkasten, vaatwassers en afzuigkappen. Ook geven we voorbeelden; de gemiddelde stofzuiger klinkt bijvoorbeeld net zo hard als een auto op 10 meter afstand, hard tv-geluid of een groep telefonerende mensen.

Hoeveel geluid maakt een stofzuiger?

Elke stofzuiger maakt geluid, maar er zit een groot verschil tussen een luide en een “stille” stofzuiger. Stille stofzuigers hebben vaak geluidsisolerende isolatie en zijn op zo’n manier ontworpen dat ieder onderdeel van de stofzuiger zo stil mogelijk is, van de motor tot de zuigslang.

Het geluidsniveau van een stofzuiger ligt ongeveer tussen de 60 en 80 dB. Als je bedenkt dat 3 dB meer al een verdubbeling van het volume betekent, dan is het verschil tussen een stille en een luide stofzuiger dus behoorlijk groot. Een gemiddelde stofzuiger klinkt ongeveer net zo hard als het geluid van een auto op 10 meter afstand, een harde televisie, of een groep bellende mensen.

60 dB: Stille stofzuiger, tv op huiskamerniveau, stemgeluid
70 dB: Gemiddelde stofzuiger, hard televisiegeluid, groep bellende mensen, auto
80 dB: Luide stofzuiger, wekker, vrachtverkeer, deurbel, snelweg

Bekijk alle stille stofzuigers

Hoeveel geluid maakt een wasmachine?

Een wasmachine maakt het meeste geluid tijdens het centrifugeren. Dit is dan ook het moment waarover we het meestal hebben bij het geluidsniveau van een wasmachine. Tijdens het centrifugeren ligt het geluidsniveau van een wasmachine tussen de 70 en 80 dB. Wasmachines met een geluidsniveau van 73 dB of minder tijdens het centrifugeren, worden daarom “stille” wasmachines genoemd.

Het geluidsniveau van een wasmachine wanneer hij met spoelen of wassen bezig is, ligt een stuk lager, meestal rond de 50 dB.

Natuurlijk maakt een wasmachine altijd geluid, maar 10 dB meer of minder maakt een groot verschil. 3 dB minder betekent namelijk al de helft van het volume. Gemiddeld genomen klinkt een centrifugerende wasmachine ongeveer zo hard als een vol restaurant rond lunchtijd.

70 dB: Stille wasmachine, hard televisiegeluid, stofzuiger, groep bellende mensen, auto
75 dB: Gemiddelde wasmachine, vol restaurant
80 dB: Luide wasmachine, wekker, vrachtverkeer, deurbel, snelweg

Bekijk alle stille wasmachines

Stille koelkast

Hoeveel geluid maakt een koelkast?

De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.

Als je het apparaat verder op de juiste plek neerzet, dus niet in de felle zon of vlak naast een kachel of radiator, dan hoeft de koelkast wat minder hard te werken waardoor hij minder geluid maakt. Verder is het belangrijk om het rooster aan de achterkant van de koelkast af en toe even af te stoffen; op deze manier kan het apparaat de warmte makkelijker kwijt en blijft hij stiller werken.

40 dB: Gemiddelde koelkast, huiskamer, stil klaslokaal

Bekijk alle koelkasten

Wasmachine vullen

Hoeveel geluid maakt een vaatwasser?

Een vaatwasser heeft een geluidsniveau tussen de 40 en 50 dB. Vooral als je een open keuken hebt die in verbinding staat met de huiskamer, is een “stille” vaatwasser belangrijk. Je wil immers niet gestoord worden door het geluid van de vaatwasser terwijl je een gesprek voert of naar je favoriete serie aan het kijken bent. Stille vaatwassers hebben een geluidsniveau van 43 dB of minder.

40 dB: Stille vaatwasser, huiskamer, stil klaslokaal
50 dB: Luide vaatwasser, gesprek

Bekijk alle vaatwassers

Hoeveel geluid maakt een afzuigkap?

Hoeveel geluid een afzuigkap maakt, hangt in de eerste plaats af van hoe hard je de afzuigkap zet. Op zijn laagste stand is een afzuigkap een stuk stiller dan voluit op maximaal vermogen. Daarom worden bij afzuigkappen meestal het gemiddelde en het maximale aantal dB genoemd.

Verder maakt ook het type afzuigkap uit. Als je bijvoorbeeld in een flat met een centraal ventilatiesysteem woont, dan kies je voor een afzuigkap zonder motor. In dit geval is de afzuigkap zelf volledig stil. In de meeste andere woonsituaties, heb je een afzuigkap met motor nodig. De motor zal altijd een bepaalde hoeveelheid geluid produceren.

Een “stille” afzuigkap met motor heeft op zijn laagste stand een geluidsniveau rond de 30 dB en op zijn hoogste stand een geluidsniveau rond de 55 dB. Ter vergelijking: een luide afzuigkap heeft op maximaal vermogen een geluidsniveau van rond de 70 dB.

30 dB: Stille afzuigkap (laagste stand), fluisteren
55 dB: Stille afzuigkap (hoogste stand), pruttelend koffiezetapparaat
70 dB: Luide afzuigkap (hoogste stand) hard televisiegeluid, stofzuiger, groep bellende mensen, auto

Bekijk alle afzuigkappen

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt