Navigatie

Wat is Dolby Vision?

Wat is Dolby Vision en hoe kan je het kijken?

Wil je een tv kopen, dan zie je regelmatig de term Dolby Vision voorbijkomen. Dolby Vision is de originele (en nog steeds meest populaire) variant van HDR, oftewel High Dynamic Range. Hiermee zie je nog meer details en kleuren in films en series, waardoor je er nog meer in opgaat. Maar wat het precies is en hoe je Dolby Vision kan kijken? Dat leggen we uit op deze pagina. Wil je je kennis over HDR opfrissen? Lees dan onze adviespagina 'Wat is HDR-tv?'.

Hoewel de meeste mensen Dolby vooral kennen van geluid heeft Dolby Vision hier niets mee te maken. Dolby Vision gaat om (de naam zegt het al) het beeld. Simpel gezegd is Dolby Vision een extra laag over de film of serie die je wil kijken. Deze extra laag komt met meer beeldinformatie, waardoor meer details zichtbaar worden. Dit is het duidelijkst te zien in de hele lichte en hele donkere delen van het beeld. Met Dolby Vision zitten er meer stappen tussen licht en donker, waardoor details niet wegvallen.

-Dolby Vision

Wat is Dolby Vision IQ?

Dolby Vision IQ is de nieuwste versie van Dolby Vision. Deze nieuwste versie past de beeldinstellingen aan op basis van de hoeveelheid licht in de kamer. Kijk je een spannende film terwijl buiten de zon schijnt, dan kan je details in de donkere delen missen. Dolby Vision IQ zorgt er op die momenten voor dat de helderheid van het beeld wordt opgeschroefd, zodat ook die details goed naar voren komen. Zit je in een pikdonkere kamer, dan kan de helderheid juist wat verlaagd worden zodat je comfortabel de hele film kan zien.

Hoe kijk je Dolby Vision?

Om Dolby Vision te kijken hoef je niet veel te doen. Je moet wel een Dolby Vision-tv hebben en de content die je wil kijken moet in Dolby Vision worden aangeboden. Veel streamingdiensten, zoals Netflix en HBO Max bieden al films en series aan in Dolby Vision, maar hiervoor moet je wel het juiste abonnement hebben.

Is dat allemaal in orde en wordt de film die jij wil kijken in Dolby Vision aangeboden, dan hoef je verder niks meer te doen. De film wordt automatisch afgespeeld in Dolby Vision. Gebeurt dit niet, dan kan je nog even bij de instellingen controleren of het juiste beeldprofiel is geselecteerd en dit eventueel aanpassen. Het enige wat je nog hoeft te doen is de popcorn pakken en je bent klaar voor een fantastische filmavond.

Dolby Vision en de toekomst

Dolby Vision ondersteunt een kleurdiepte van 12 bit, waardoor er nog meer kleurnuances mogelijk zijn. Momenteel zijn er nog geen 12 bit-tv’s, dus voor nu is dit nog niet heel relevant. Het biedt echter wel een kans voor filmstudio’s: door te filmen met Dolby Vision kunnen films en series in de toekomst nog mooier getoond worden. En doordat dit voor filmstudio’s een reden is om voor Dolby Vision te kiezen krijg jij een groter aanbod content als je nu een Dolby Vision-tv koopt.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt