Navigatie

Wat is HDR-tv - Expert legt het uit

Wil je een HDR-tv kopen? Expert adviseert je graag

Sinds een aantal jaar kan je films en series kijken met nog meer detail, heldere kleuren en nog realistischere beelden. Hoe dat kan? Door HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt ervoor dat er nog meer informatie kan worden weergegeven. Maar wat is HDR nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen HDR10, HDR10+ en andere formaten. Wij leggen het uit en vertellen je waar je op moet letten als je een HDR-tv wil kopen.

Bekijk alle HDR-tv's bij Expert

Hoe en wat HDR? Expert helpt je verder

Bekijk alle soundbars bij Expert

Wil je een HDR-tv kopen? Expert adviseert je graag

Sinds een aantal jaar kan je films en series kijken met nog meer detail, heldere kleuren en nog realistischere beelden. Hoe dat kan? Door HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt ervoor dat er nog meer informatie kan worden weergegeven. Maar wat is HDR nou eigenlijk? En wat is het verschil tussen HDR10, HDR10+ en andere formaten. Wij leggen het uit en vertellen je waar je op moet letten als je een HDR-tv wil kopen.

Wil je een nieuwe tv kopen, dan vliegen de termen je al om de oren. Smart TV, OLED, QLED, HMDI en HDR om maar wat te noemen. Verdiep je je hier nog wat meer in, dan wordt het nog verwarrender. HDR is namelijk nog onder te verdelen in verschillende soorten, zoals HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG en nog veel meer. Wat het lastig maakt, is dat niet elke HDR-tv elke soort HDR ondersteunt. Dus welke televisie moet je nou kopen? Wij leggen het zo duidelijk mogelijk voor je uit, zodat je precies weet wat je koopt. Wil je meer advies over het kopen van een tv? Lees hier onze tv-adviespagina.

Wat is HDR-tv?

Om bij het begin te beginnen, wat is HDR eigenlijk? HDR staat voor High Dynamic Range, oftewel Hoog Dynamisch Bereik. Dit houdt in dat het beeldmateriaal meer informatie bevat dat getoond kan worden. Denk hierbij aan meer details in hele lichte of donkere scenes, meer contrast en meer kleurinformatie.

Kort gezegd is HDR dus vooral meer informatie. En deze extra informatie zorgt voor beter beeld. Hoe deze informatie wordt opgeslagen en uiteindelijk op de tv wordt getoond, dat hangt af van het HDR-formaat dat gebruikt wordt. En daar zitten de verschillen. Eén van de elementen die in de extra informatie wordt opgeslagen is de hoeveelheid kleuren. Standaard-tv’s tonen beelden met een kleurdiepte van 8 bit. Hoeveel bit een tv ondersteunt geeft aan hoeveel tinten van een bepaalde kleur zichtbaar zijn. Een tv met een kleurdiepte van 8 bit kan bijna 17 miljoen kleuren weergeven, een 10 bit-tv meer dan een miljard en een 12 bit-tv zelfs bijna 69 miljard. Tv’s met 12-bit kleurruimte bestaan op het moment nog niet, maar naar alle verwachtingen zullen deze tv’s in een aantal jaar op de markt verschijnen.

Om HDR goed te ervaren moet de ondersteuning van twee kanten komen. Filmstudio’s slaan de informatie op in een bepaald formaat en om deze informatie te kunnen zien moet jouw tv dat formaat ondersteunen. Is een bepaalde film bijvoorbeeld opgenomen met alle extra informatie in Dolby Vision en heb je een tv die alleen HDR10 ondersteunt, dan zie je dus niet de maximale beeldkwaliteit.

Wat is HDR-tv? Expert helpt je verder!

Wat is HDR10?

HDR10 is het meest algemene HDR-formaat op de markt. Dit formaat is ontwikkeld door een collectief beeldtechneuten en kan door zowel tv-fabrikanten als filmstudio’s kosteloos worden gebruikt. Hierdoor kiest bijna elke tv-fabrikant ervoor om dit formaat te implementeren. HDR10 is ook de verplichte standaard op Ultra HD Bluray’s en wordt ook gebruikt door bijvoorbeeld Netflix en iTunes.

Het nadeel van HDR10 is dat het niet het maximale uit het beeld haalt. De beeldkwaliteit is nog altijd veel beter dan niet-HDR-beelden, maar is nog niet optimaal. Zo worden de verbeteringen statisch toegevoegd. Hiermee wordt bedoeld dat elk beeld dezelfde upgrade krijgt, ongeacht wat er te zien is. Een scène op een tropisch strand krijgt dezelfde verbeteringen als een scène in een donkere stad op een regenachtige nacht.

Bijna elke tv-fabrikant omarmt HDR10

Wat is HDR10 plus?

HDR10 plus is een verbeterde versie van HDR10 en is ontwikkeld door Samsung, Panasonic en 20th Century Fox. HDR10+ heeft als voordeel dat de verbeteringen dynamisch worden toegevoegd. Afhankelijk van de scène worden er andere verbeteringen toegevoegd. Een scène op een tropisch strand krijgt met HDR10+ bijvoorbeeld andere verbeteringen dan een scène in een donkere stad op een regenachtige nacht, waardoor je altijd de mooiste beelden krijgt.

HDR10+ is dus ontwikkeld door Samsung, Panasonic en 20th Century Fox, maar dit betekent niet dat zij als enige gebruikmaken van dit formaat. Voor andere fabrikanten en studio’s is het ook mogelijk om dit HDR-formaat te gebruiken, voor een vast bedrag per jaar. Een groot voordeel van HDR10+ is dat deze versie als enige HDR-formaat 8K-beelden ondersteunt. Koop je ene 8K-tv, dan kan het dus verstandig zijn om er een te kiezen die HDR10+ ondersteunt.

HDR-tv kopen? Expert helpt je verder!

Wat is Dolby Vision?

Dolby Vision is de eerste HDR-variant en veel mensen vinden dit nog steeds de beste. Net als HDR10+ worden de verbeteringen bij Dolby Vision dynamisch toegevoegd. Het grote voordeel van Dolby Vision is dat het meer toekomstbestendig is. Dolby Vision ondersteunt een kleurdiepte van 12 bit, waar de overige formaten ‘slechts’ 10 bit ondersteunen. Ter vergelijking: tv’s die geen HDR ondersteunen tonen kleuren maximaal in 8 bit.

Momenteel bestaan er nog geen tv’s die 12 bit kunnen weergeven, dus voor nu is dit nog niet heel belangrijk, maar het maakt het formaat wel geschikter voor de toekomst.

Het nadeel van Dolby Vision, althans voor de tv-producenten en filmstudio’s, is dat ze een licentie nodig hebben om Dolby Vision te mogen gebruiken. Hierdoor kiezen sommige tv-fabrikanten ervoor om dit alleen in hun topmodellen te ondersteunen, of zelfs helemaal niet. Dolby Vision wordt al uitgezonden door bekende streamingdiensten als Netflix en HBO Max, dus stream je graag films en series, dan ervaar je met een Dolby Vision-tv het mooiste beeld. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze adviespagina 'Wat is Dolby Vision?'.

HDR-tv kopen? Expert helpt je verder!

Wat is HLG?

HLG is een is HDR-formaat dat is ontwikkeld door de Britse nationale omroep in samenwerking met de Japanse nationale omroep: de BBC en de NHK. Zij hebben dit ontwikkeld om tv-uitzendingen en bijvoorbeeld voetbalwedstrijden te kunnen uitzenden in HDR-kwaliteit. Andere zenders en uitzenders kunnen dit gratis gebruiken en ook tv-fabrikanten hoeven niet te betalen om dit te gebruiken. YouTube zendt ook content uit met HLG.

Ook is HLG backwards compatible. Dat wil zeggen dat het signaal zowel de standaard dynamic range-beelden als de high dynamic range-beelden met zich meeneemt. Voor de uitzender is dit een groot pluspunt, want dan hoeven ze maar een keer het signaal te versturen. Vooral voor tv-signaal is dit een handige eigenschap, want zo is alle content makkelijk en snel voor iedereen beschikbaar.

HDR-tv kopen? Expert helpt je verder!

Welke HDR-tv moet ik kopen?

En dan de hamvraag: welke tv met HDR kan je het beste kopen? Want die onderlinge concurrentie is misschien leuk voor de ontwikkeling, maar het maakt het maken van een keuze niet eenvoudiger. Het is gelukkig mogelijk om meerdere HDR-formaten tegelijk te gebruiken en ondersteunen, dus als je een tv koopt hoef je niet per se een harde, definitieve keus te maken. De verwachting is dat (in ieder geval de komende jaren) veel content zal verschijnen die meerdere formaten zal ondersteunen, dus eigenlijk hoef je je helemaal niet zoveel zorgen te maken. Koop gewoon de tv die je mooi beeld vind hebben. Wil je echt zeker zijn dat niks mist, kies dan een tv die deze vier formaten ondersteunt.

Bekijk alle HDR-tv's bij Expert
HDR-tv kopen? Expert helpt je verder!

In het kort

Wat is HDR-tv?

HDR-tv is een televisiesignaal met meer beeldinformatie. Hierdoor zie je meer kleuren en meer details, waardoor het beeld er nog mooier uitziet. Er zijn verschillende soorten HDR-tv, waarvan de belangrijkste HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG zijn. Om hier van te genieten moeten de content en de tv dezelfde variant ondersteunen. Wil je een HDR-tv kopen, dan is het verstandig om een model te kiezen dat zoveel mogelijk HDR-formaten ondersteunt, zodat je altijd de mooiste beelden kan zien.

Bekijk alle HDR-tv's bij Expert
Wat is HDR-tv? Expert legt het uit!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!