Navigatie

Wat is inductie koken?


Wat is koken op inductie

Inductie is een moderne, efficiënte manier van elektrisch koken. Als je over wil stappen van een gaskookplaat, dan is inductie de beste optie. Een inductiekookplaat verwarmt de pan door middel van elektrische spoelen onder de kookzone. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld dat ervoor zorgt dat de pan warm wordt. Inductie verwarmt niet de kookplaat zelf, maar de pan op de kookplaat, waardoor er minder warmte en energie verloren gaat. Bovendien is inductie heel veilig, want je kookt niet op open vuur. Inductie koken heeft dan ook veel voordelen. Wil je meer weten over koken op inductie of waar je bij een inductiekookplaat op moet letten? Lees dan verder.

Bekijk alle inductie kookplaten

Kookstanden, boostfunctie en kookzones combineren

Net zoals bij een gaskookplaat kun je een inductiekookplaat harder of zachter zetten. De manier waarop je dit doet is alleen anders. Bij een inductiekookplaat zie je geen vlam en bij de meeste kookplaten stel je de warmte in met tiptoetsen of met een schuifbediening. Verder wordt een inductiekookplaat snel warm, dus de pannen eerst opwarmen is niet nodig.

Veel inductiekookplaten hebben een boostfunctie waarmee je extra snel een pan water kunt laten koken. Met de boostfunctie geef je een van de kookzones meer vermogen. Als het water kookt, kun je de boostfunctie weer uitschakelen en verdergaan met op de normale manier koken.

Bij sommige inductiekookplaten is het ook mogelijk om kookzones te combineren. Dat is bijvoorbeeld handig bij extra grote of brede pannen. Op deze manier pas je de kookplaat makkelijk aan aan het formaat van de pan.

Een inductiekookplaat blijft koel

Bij inductie wordt de pan direct verwarmd. De kookplaat zelf wordt dus niet warm als je er geen pan op plaatst. Na het koken is de kookplaat alleen direct onder de pan warm geworden door de warmte van de pan.

Makkelijk schoonmaken na gebruik

Omdat inductiekookplaten een glad glazen oppervlak hebben en na het koken alleen direct onder de pannen nog warm zijn, zijn ze heel makkelijk schoon te maken. Je veegt de kookplaat eenvoudig schoon met een lichtvochtige doek. Je hebt dus geen gedoe met gaspitten of gietijzeren pannendragers.

Pannen geschikt voor inductie

Niet alle pannen zijn geschikt voor koken op inductie. Voor inductie is het belangrijk dat de bodem van de pan plat is en van magnetiseerbaar materiaal is gemaakt. Je kunt dit testen met een magneet; als het magneetje aan de bodem van de pan blijft plakken, is de pan in principe geschikt. Lees meer over pannen voor inductie op de onderstaande adviespagina.

Welke pannen zijn geschikt voor koken op inductie

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt