Navigatie

Wat is Samsung Neo QLED?

Wat is Samsung Neo QLED en waarom is het beter?

Sinds 2017 voorziet Samsung hun beste tv’s van een QLED-scherm. Deze QLED-tv’s produceren daarmee een schitterend beeld met maar liefst 100% kleurvolume. Dit betekent dat de tv’s meer dan een miljard kleuren kan tonen en dat jij daardoor geniet van levensecht beeld. Maar Samsung zit niet stil en brengt met een nieuwe techniek tv naar een nog hoger niveau. Hoe? Met Neo QLED. Wat dat is en of het iets voor jou is? Dat leggen we hier voor je uit.

In het begin van 2021 kwam Samsung met groot nieuws. Hun high-end tv-lijn werd vanaf dat jaar uitgebreid met een nieuwe, nog betere, beeldtechniek: Neo QLED. Deze nieuwe Samsung smart-tv’s (let op: om gebruik te maken van de smart-functies is een gratis account vereist) moeten een nog beter beeld geven, met niet alleen spectaculaire kleuren, maar ook met intens diep zwart, een krachtig contrast en minder blooming.

-Samsung Neo QLED

Wat is Neo QLED?

Maar wat is Neo QLED nou eigenlijk? Een Neo QLED-tv is een tv waarbij het QLED-beeldpaneel wordt belicht door minileds.

En voor iedereen die nu al in de war is van alle termen, even terug naar de basis. In principe is elke tv die geen OLED-tv is een LED-tv. Dit houdt in dat het beeldscherm bestaat uit een LCD-paneel dat wordt belicht door leds. En hoe meer leds er in een tv zitten, hoe preciezer kan worden aangestuurd welk deel van het scherm oplicht en welk deel niet.

QLED-tv’s hebben nog een extra paneel in het scherm met zogenaamde Quantum Dots. Deze Quantum Dots passen het licht van het achterpaneel iets aan, zodat het mogelijk wordt om meer kleuren weer te geven. Hierdoor hebben QLED-tv’s een groter kleurbereik, waardoor beelden in jouw favoriete films en series er nog realistischer uitzien.

Bij Neo QLED-tv’s wordt het QLED-scherm belicht door minileds. Dit zijn leds die maar liefst 40 keer kleiner zijn dan de leds van klassieke LED-tv’s. Hierdoor kunnen er veel meer leds in het paneel geplaatst worden, waardoor de aansturing vele malen preciezer is. En dit zorgt voor een nog mooier beeld.

Wil je hier meer over weten? Lees ook onze adviespagina 'Dit zijn de soorten led-tv’s - Alles over Full Array, Edge-lit en miniled'.

Waarom is Neo QLED beter?

Tot zover een beknopte uitleg over wat het is, maar waarom is Neo QLED beter dan een ‘gewone’ QLED-tv?

Zoals gezegd kan de belichting veel preciezer en specifieker aangestuurd worden doordat er veel meer leds aanwezig zijn. En dit uit zich niet alleen in de belichte delen, maar ook in de donkere delen. Doordat clusters pixels nu geen licht krijgen blijven ze echt goed zwart, waar dit bij andere tv’s ook nog wel eens donkergrijs kan zijn. En echt goed zwart beeld zorgt voor een krachtig contrast en zorgt ervoor dat de beelden echt tot leven komen.

Daarnaast voorkomt Neo QLED ook een veelvoorkomende beeldfout genaamd blooming. Hierbij ‘lekt’ er licht van belichte pixels naar delen van het scherm die volledig zwart zouden moeten zijn. Dit zie je bijvoorbeeld door een gloed om een maan, maar kan ook zichtbaar zijn bij ondertiteling.

Conclusie

In het kort: Neo QLED is de nieuwste techniek van Samsung, waarbij de kracht van QLED wordt gecombineerd met de precisie van miniled. Hierdoor geniet jij van je favoriete films, series, games en sportwedstrijden met schitterende kleuren, een mooi diep zwart en krachtig contrast en met minder beeldfouten. Zo heb jij altijd het mooiste beeld en kan je ultiem genieten.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt