Navigatie

Wat is Zigbee?

Wat is Zigbee – De slimme keus voor een slim huis?

Gemak dient de mens. Daarom vind je in steeds meer huizen slimme apparaten, zoals lampen, thermostaten en deurbellen. Hiermee bedien je makkelijk je hele huis met een app vanaf je smartphone of tablet. Om ervoor te zorgen dat alle smart-apparaten goed werken wordt vaak gebruikgemaakt van Zigbee. Wat dit is en waarom het ideaal is voor een smart home, dat leggen we op deze pagina voor je uit.

Sinds een aantal jaar maken we onze huizen steeds meer smart. Met slimme verlichting gaan je lampen aan en uit op de tijden die jij wilt, met een slimme thermostaat weet je zeker dat je huis altijd lekker warm is als je thuiskomt en met een slimme deurbel zie je wie er voor de deur staat, ook als jij er niet bent. Slimme apparaten zijn (per definitie) met een netwerk verbonden. Vaak met het internet, maar ook vaak met elkaar. Koop je slimme apparaten, dan kan je kiezen hoe deze verbinding tot stand komt. De bekendste verbindingstechnologieën zijn wifi en bluetooth, maar er is een alternatief dat voor veel slimme apparaten de perfecte optie is: Zigbee.

-Zigbee

Draadloos verbinden

Zigbee is een verbindingstechnologie, net als wifi of bluetooth. Zigbee heeft echter een aantal eigenschappen die deze techniek ideaal maken voor smart-apparaten. Zo kan een netwerk uit honderdduizenden apparaten bestaan en verbruikt Zigbee erg weinig energie. En dit laatste is niet alleen zeer wenselijk om de energiekosten in huis te besparen, het maakt het ook mogelijk om langdurig apparaten te gebruiken die werken op een batterij. Zo ben je nooit meer afhankelijk van stroomdraden en ben je vrij in het plaatsen van het apparaat. En dit is handig bij bijvoorbeeld sensoren die registreren of een deur open of dicht is.

Daarnaast vormen alle Zigbee-apparaten een mesh-netwerk. Dit houdt in dat alle ZIgbee-apparaten het signaal niet alleen ontvangen, maar ook doorgeven. Zo koppel je heel makkelijk al je apparaten aan elkaar, ook als ze erg ver van elkaar afstaan. 

Zigbee en internet

Om Zigbee-apparaten ook met je telefoon of tablet te bedienen moet het Zigbee-netwerk gekoppeld worden met het internet. Hiervoor heb je een Zigbee-hub nodig. Dit klinkt misschien wat omslachtig en onhandig, maar niets is minder waar. Sterker nog, het zorgt juist voor een overzichtelijk netwerk. Als elke lamp rechtstreeks via wifi met het internet verbonden zou zijn, dan zou je al snel moeite krijgen om alle apparaten in je netwerk te vinden. Door alle smart-apparaten met een hub te verbinden en alleen deze aan je netwerk toe te voegen hou je het overzichtelijk.

Conclusie

ZIgbee is een technologie die smart-apparaten met elkaar koppelt. De voordelen ten opzichte van wifi is dat het weinig energie verbruikt, dat veel apparaten met elkaar verbonden kunnen worden en dat de apparaten een mesh-netwerk vormen. Om de smart-apparaten te verbinden met het internet heb je wel een Zigbee-hub nodig, maar uiteindelijk zorgt dit voor meer overzicht in je netwerk.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!