Navigatie

Advies over wifi

Wifi-problemen? Expert helpt je verder

Draadloos internet is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. De tijd dat je je laptop moest aansluiten op een netwerkkabel om te kunnen internetten is in de meeste huizen verleden tijd. En tegenwoordig zijn niet meer alleen onze smartphones, tablets en computers verbonden met internet, maar steeds meer apparaten in huis werken (beter) met wifi.

Bekijk alle netwerkoplossingen

Bekijk alle netwerkoplossingen bij Expert

Wifi-problemen? Expert helpt je verder

Draadloos internet is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. De tijd dat je je laptop moest aansluiten op een netwerkkabel om te kunnen internetten is in de meeste huizen verleden tijd. En tegenwoordig zijn niet meer alleen onze smartphones, tablets en computers verbonden met internet, maar steeds meer apparaten in huis werken (beter) met wifi.

Door je tv of audio-installatie te verbinden met je thuisnetwerk kan je snel je favoriete films, series of muziek streamen en door slimme lampen en een slimme thermostaat aan te sluiten kan je met je telefoon (of via Google Assistent met je stem) het licht aan- en uitzetten of de temperatuur in je huis regelen. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van draadloos internet en zijn er veel nieuwe termen en technieken bijgekomen. Maar wat betekenen mesh, multiroom wifi en Powerline eigenlijk? En wat heb je nodig voor jouw huis? Wij helpen je op weg. Wil je zeker zijn van een perfect netwerk bij je thuis? Neem een wifi-check bij ons af en wij komen bij jou langs op het moment dat het jou uitkomt om elke ruimte in je huis te controleren op dekking, snelheid en stabiliteit.

Wifi: de eenvoud zelve, zolang het werkt

Zolang alles goed werkt voelt wifi al snel als iets vanzelfsprekends, maar als de wifi er om wat voor reden dan ook mee ophoudt merk je direct hoe belangrijk en fijn goedwerkend wifi is. En als wifi wel werkt, maar zo traag is dat je een kop koffie kunt zetten voordat een simpele pagina geladen is kunnen de frustraties hoog oplopen. Heb je regelmatig problemen met je wifi-netwerk, dan kan het nodig zijn om het wifi-signaal te versterken, te verbeteren of te herhalen. Weet je niet hoe je dat doet, wat je daarvoor nodig hebt en wanneer het signaal goed genoeg is en weet je na het lezen van deze pagina nog niet hoe de vork precies in de steel zit? Bij een van onze 140 Expertwinkels kan je altijd advies op maat krijgen.

wifi-problemen-oplossen

Wat is wifi?

Om bij het begin te beginnen… Wat is wifi nu eigenlijk? Helemaal officieel is wifi een certificatielogo voor producten voor draadloze netwerken waarvan door een onafhankelijk certificatiebureau is aangetoond dat het aan bepaalde gestelde eisen voldoet, bijvoorbeeld op het gebied van prestatie en functionaliteit. Voor de doorsnee gebruiker staat wifi echter gelijk aan ‘gewoon’ draadloos internet.

Een wifi-signaal is een radiogolf die wordt uitgezonden op een frequentie van 2,4 GHz of 5 GHz. De signalen die worden uitgezonden op 5 GHz kunnen eens stuk sneller verzonden worden dan signalen die op 2,4 GHz worden verzonden (bij 5 GHz worden signalen verstuurd met een maximumsnelheid van 1700 Mb per seconde en bij 2,4 GHz blijft deze snelheid steken op 300 Mb per seconde), maar door de langere golflengte van het 2,4 GHz-signaal komen deze signalen makkelijk door obstakels zoals muren, kasten en plafonds, waardoor je op meer plekken in je huis zeker bent van een werkende verbinding. Afhankelijk van je huis kan je kiezen voor een router die het best bij jouw wensen past.

Wat heb je nodig

Wil je gebruikmaken van internet, dan is een modem onontbeerlijk. Een modem is een apparaat dat informatiesignalen geschikt maakt om over een verbinding te transporteren. Simpel gezegd vertaalt een modem de data van het internetsignaal naar gegevens waar jouw computer, telefoon of tv iets mee kan. De meeste internetproviders leveren een modem als je een internetabonnement afsluit.

Wil je met meer apparaten op internet, zoals een tweede computer, een telefoon, een tablet, een tv of een smart-apparaat, dan heb je ook een router nodig. Een router verdeelt het internetsignaal waardoor meerdere apparaten tegelijk verbonden kunnen zijn met internet.

Sommige internetproviders leveren overigens twee-in-een apparaten, waarbij een modem en een router gecombineerd zijn. Dit klinkt ideaal, maar kan wat problemen opleveren. De modem-router moet namelijk worden aangesloten waar je internetaansluiting het huis binnenkomt en meestal is dat de meterkast. De meterkast is vaak niet het meest centrale punt in huis en tevens goed geïsoleerd, wat een mogelijke oorzaak van slechte wifi kan zijn.

Hoe en wat: routers

Routers zijn er in alle soorten en maten. Woon je in een klein huisje, heb je slechts enkele apparaten die op internet moeten en gebruik je internet vooral voor alledaagse acties, dan is een simpelere router meestal goed genoeg. Woon je echter in een groter huis of zit er veel bewapening en isolatie in de constructie, bezit je veel smart-apparaten of download of upload je veel grote bestanden, dan kan het nodig zijn om een geavanceerdere netwerkoplossing te kiezen.

Snelle routers

Routers zijn in feite al kleine computers en werken dan ook met een processor; hoe sneller de processor, hoe makkelijker de processor data kan verwerken. Meestal heeft deze processor een verwerkingssnelheid van 1 GHz en voor de meeste gevallen is dit meer dan genoeg. Komen er regelmatig grote hoeveelheden data door je router, dan kan een snellere router nodig zijn, bijvoorbeeld een router met een dual-core-processor (een processor met twee rekenkernen waardoor de router twee berekeningen tegelijk kan doen).

Snelle routers | Ontdek het bij Expert

Snelle wifi

Op elke router staat een code die de wifi-standaard aangeeft. Met deze code kan je zien hoe snel jouw router is. De code begint altijd met ‘IEEE 802.11’ en wordt gevolgd door een of meer letters, waarvan de regel geldt dat getallen die eerder in het alfabet voorkomen het snelste signaal geven. Zo heeft een router met de code ‘IEEE 802.11ac’ bijvoorbeeld een snelle wifi-standaard (met overdrachtssnelheden tot 1 GB per seconde) en is een router met code ‘IEEE 802.11b/g/n een stuk langzamer. Ben je op zoek naar een nieuwe router, dan krijg je dus met deze code een indicatie van de snelheid die je met een bepaalde router in huis haalt. Op dit moment is IEEE 802.11ax (Wifi 6) de meest recente en snelste versie. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze uitgebreide adviespagina over wat wifi 6 is en of je het nodig hebt.

Zoals eerder vermeldt kan wifi verstuurd worden op twee frequenties, 2,4 GHz en 5 GHz. Sommige routers combineren de twee soorten wifi-signalen, zoals Tri-band routers die zijn uitgerust met drie radiomodules (een voor 2,4 GHz-signaal en twee voor 5 GHz-signalen). Hiermee kan elk apparaat gebruikmaken van de maximale verbindingssnelheid en kan jij optimaal genieten van alle online geneugten.

Wat is wifi | Ontdek het bij Expert

Doe een Wifi check bij Expert

In je hele huis wifi - Wifi-repeater, Mesh wifi & Powerline

Bij veel mensen staat de router ergens in een hoek van het huis, achter een grote bloempot of naast de bank. Dit scheelt vaak gepriegel met kabels en lelijke snoeren die door het hele huis lopen, maar gaat wel ten koste van de kwaliteit van het netwerk in je huis. Als je router in een hoek staat is de kans aanwezig dat het wifi-signaal niet elke kamer van je huis kan bereiken. Als dit het geval is, of als je ook wifi in je tuin wil, kan je ervoor kiezen om een wifi-repeater te gebruiken. Een wifi-repeater, ook wel een range extender genoemd, is een klein kastje dat het wifi-signaal opvangt en verder doorstuurt. Hiermee vergroot je dus in principe het bereik van je router, maar het gaat wel ten koste van het signaal. De repeater kan namelijk niet tegelijk signalen ontvangen en versturen, waardoor je vertraging krijgt en de verbinding minder stabiel wordt. Ook wordt de snelheid van je netwerk gehalveerd doordat de repeater een deel van de snelheid gebruikt om met je router te communiceren. Een beter alternatief is mesh-wifi. Hierbij communiceren een hoofdrouter en meerdere satelieten met elkaar om het hele huis te vullen met uitstekende wifi-ontvangst. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze adviespagina 'wat is mesh-wifi'.

Powerline – Internet via het stopcontact

Bekabeld internet is nog altijd sneller en betrouwbaarder dan draadloos. Het doortrekken van een kabel naar elke kamer in huis is echter vaak een en al ellende. Met een Powerline-adapter bespaar je jezelf de moeite van het kabeltrekken door gebruik te maken van het stroomnetwerk in je huis. Steek een powerline-adapter in een stopcontact en verbind deze met een internetkabel aan je router. Steek een andere powerline-adapter in een stopcontact in de kamer waar je internet wil en vanuit deze adapter kan je je apparaat naar keuze verbinden met je netwerk door deze weer met een netwerkkabel te verbinden. Er zijn ook powerline-adapters met wifi beschikbaar, waarmee je ook draadloos verbinding kan maken. Hiermee kan je ook je smartphone of tablet met het internet verbinden. Behalve dat je geen gedoe meer hebt met kabels is een groot voordeel van internet via het stopcontact dat het snelheidsverlies minimaal is.

Tegenwoordig hebben veel powerline-adapters niet alleen een stekker, maar ook een stopcontact, hierdoor kan je het stopcontact ook gebruiken als de powerline-adapter erin zit en verlies je geen stopcontact om bijvoorbeeld je stofzuiger in te pluggen.

Jouw netwerk, jouw wensen

De basisrouters die je gratis krijgt van je internetprovider bieden weinig tot niks wat betreft personalisatie. De wat luxere routers komen echter vaak met software waarmee je tot in detail inzicht kan krijgen en aanpassingen kan doen. Zo is het vaak mogelijk om per apparaat de ‘Quality of Service’ aan te passen waarmee je sommige apparaten voorrang kan geven op anderen of kan je ouderlijk toezicht instellen zodat je kinderen niet meer na negen uur ’s avonds gebruik kunnen maken van het internet. Ook bieden de luxere routers verschillende veiligheidsopties, zoals een ingebouwde firewall om geen ongenode gasten op je netwerk te krijgen en een VPN waarmee je anoniem kan surfen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!