Navigatie

Wasmachine lekt


Wat te doen bij een lekkende wasmachine

Als je wasmachine water lekt dan is dat natuurlijk heel vervelend. Bij een lekkage wil je eerst weten waar de lekkage zit en daarna kijken naar de beste oplossing. Hieronder vertellen we je wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van een lekkende wasmachine en wat je daaraan kunt doen.

Aanvoerslang

Lekkende aan- of afvoerslang

Controleer of de aan- en afvoerslangen van de wasmachine goed vastzitten, zowel aan de wasmachine zelf als aan de kraan en waterafvoer. Zitten ze goed vast? Voel dan of de aan- of afvoerslang vochtig is en controleer of een van de slangen beschadigd is. Een kapotte aan- of afvoerslang moet je snel vervangen, om ergere lekkage te voorkomen.

Lekkage bij afvoerpijp

Verstopte of lekkende afvoerpijp

Als het bij de afvoerpijp lekt, controleer dan eerst of de wasmachineslang niet te diep in de pijp zit. De slang mag niet dieper dan 15 cm in de afvoer zitten. Veel wasmachineslangen hebben een houdertje waarmee je ze in de juiste stand vast kunt zetten, zodat de slang niet losgaat of te diep in de afvoer zakt.

Als er water lekt bij een wasmachine kan dit ook komen door een verstopte afvoer. Denk je dat het probleem mogelijk bij de afvoer ligt? Lees dan hier onze adviespagina over “Hoe ontstop je een wasmachine afvoer?“. Daar vertellen we je stap voor stap hoe je een waterafvoer kunt ontstoppen en waar je op moet letten.

Wasmiddellade

Lekkende wasmiddellade

Een lekkende wasmiddellade komt meestal door opgehoopte zeepresten. Haal de lade uit de wasmachine en maak hem onder de kraan schoon. Zeepresten kun je goed verwijderen met een zacht sponsje.

Deur wasmachine

Lekkende wasmachinedeur

Als er water bij de deur lekt, kan het zijn dat de deur niet goed sluit, of dat er een scheur zit in het manchet (het rubber). Een niet sluitende deur komt meestal doordat er wasgoed tussen de deur zit. Is dat het geval, zet dan de wasmachine uit en trek de stekker eruit. Draai ook de waterkraan dicht. Pak een dweil of handdoek en leg deze aan de achterkant van de wasmachine. Kantel de wasmachine nu naar achteren, en houdt de wasmachine ongeveer 1 minuut in deze houding vast. Zet de wasmachine daarna weer met alle poten op de grond. Sluit het apparaat opnieuw aan en haal het wasgoed er uit.

Als er geen wasgoed tussen de deur zat, controleer dan het rubberen manchet van de wasmachine. Het kan zijn dat dit is versleten of dat er een scheur in zit. Als dat zo is, neem dan contact op met de leverancier.

Lekkage aan de onderkant van de wasmachine

Een lekkende bodemplaat bij een wasmachine kan duiden op een probleem aan de wasmachine, maar het kan ook zijn dat je teveel zeep hebt gebruikt. Trek bij een lekkende bodemplaat de stekker uit de wasmachine, want water en elektriciteit is een gevaarlijke combinatie. Kantel de wasmachine vervolgens een stukje naar achteren en controleer of er water uitloopt. Als er nu water uit de wasmachine loopt, zet dan de twee voorste pootjes van de wasmachine op een verhoging (bijvoorbeeld een tegel of een baksteen), laat al het water weglopen en laat de wasmachine een dag drogen. Haal daarna de steen aan de voorkant weg zodat de wasmachine weer stabiel op de vloer staat. Gebruik de volgende keer dat je gaat wassen minder zeep en controleer of er dan weer lekkage ontstaat aan de onderkant van de wasmachine. Ontstaat er nu weer lekkage, dan is de lekkage waarschijnlijk intern. Laat dan een reparateur langskomen of vraag om advies bij de lokale Expertwinkel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!