Navigatie

Afvoer wasmachine verstopt

Bekijk alle wasmachines bij Expert

Hoe ontstop je een verstopte wasmachine afvoer?

Als de waterafvoer van je wasmachine verstopt is en het water niet afgevoerd kan worden, is dat heel vervelend omdat je dan niet meer kunt wassen. Ook als er water in de trommel blijft staan en je met kletsnatte kleding blijft zitten is dat niet fijn, want hoe krijg je het water uit de wasmachine en hoe zorg je ervoor dat je kleding weer droog wordt? Hieronder leggen we je precies uit wat je moet doen.

Verstopping lokaliseren

1. De verstopping lokaliseren

Is de waterafvoerbuis van de wasmachine verstopt of de wasmachine zelf? Dit kun je controleren door de afvoerslang van de wasmachine uit de waterafvoer te halen en wat water in de afvoerbuis te gieten. Blijft het water staan? Dan zit de verstopping in de waterafvoerbuis. Loopt het water goed door? Dan zit de verstopping in de wasmachine zelf. Bij een verstopte wasmachine blijft er meestal ook water in de trommel staan. Hieronder kun je lezen hoe je deze problemen oplost.

Wasmachinefilter schoonmaken

2. Het wasmachinefilter schoonmaken

Als er water in de trommel van de wasmachine blijft staan en de deur van de wasmachine niet meer open gaat, zit het probleem waarschijnlijk in de wasmachine. Zeker als je eerst gecontroleerd hebt of de waterafvoer goed doorloopt. Pak een emmer en een dweil en open het klepje onderaan de wasmachine waarachter zich het filter bevindt. Je kunt dit klepje voorzichtig openmaken met een platte schroevendraaier. Achter het klepje zit de draaidop van het filter. Als je deze losdraait stroom hier al het water dat in de wasmachinetrommel zit uit. Doe dit dus alleen als je een dweil bij de hand hebt en het niet erg vindt als de vloer tijdelijk nat wordt. Haal het hele filter uit de wasmachine en maak het schoon met een sopje. Je kunt het filter voorzichtig afspoelen in een teiltje met afwasmiddel. Nu al het water is weggelopen en het filter weer schoon is, plaats je het filter terug en kun je de was centrifugeren en daarna uit de wasmachine halen. Is de verstopping nu opgelost dan ben je klaar. Het is belangrijk om het filter een paar keer per jaar schoon te maken om verstopping te voorkomen. Stroomt het water nog steeds niet goed door en zit het probleem in de wasmachine zelf? In dat geval is het verstandig om een wasmachinereparateur in te schakelen. De afvoerpomp kan bijvoorbeeld verstopt of stuk zijn.

Sifon schoonmaken

3. Het sifon van de waterafvoer schoonmaken

Trek de wasmachine waterafvoerslang uit de afvoerbuis en giet er wat water in. Loopt het water niet weg? Dan is de afvoerbuis verstopt. De verstopping zit in de meeste gevallen in de sifon dus deze gaan we eerst schoonmaken. Pak een emmer om het water mee op te vangen en zet de emmer onder de sifon. Als de sifon aan de onderkant een dop heeft, draai deze dan los zodat het vuile water eruit kan lopen. Je kunt ook het hele sifon losschroeven en deze goed doorspoelen en schoonmaken onder de hete kraan. Plaats de sifon nadat je hem hebt schoongemaakt weer terug of schroef de dop er weer op. Stroomt het water nu weer goed door? Dan ben je klaar.

Waterafvoer ontstoppen

4. De waterafvoer ontstoppen

Als het schoonmaken van het wasmachinefilter en de sifon de verstopping niet heeft opgelost en het water in de afvoer nog steeds niet goed doorstroomt, zit de verstopping waarschijnlijk dieper in de afvoer. Er zijn verschillende manieren om een verstopte waterafvoer te ontstoppen. Zo kun je kokend water en soda gebruiken, of baking soda en azijn, of gootsteen ontstopper. Let op: deze middeltjes zijn alleen geschikt voor een verstopte waterafvoer, niet voor het ontstoppen van de wasmachine zelf. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de wasmachine beschadigen. Verder kun je bij een verstopte afvoer kiezen voor een trekveer of een hogedruk rioolreiniger. Hieronder leggen we de verschillende opties kort uit.

Afvoer ontstoppen met kokend water en soda

4a. Afvoer ontstoppen met kokend water en soda

Meng kokend water met soda en giet dit langzaam met een trechter in de waterafvoer. Niet te snel, anders zal de afvoer overstromen. Kokend water werkt vooral goed als er geen water meer in de afvoer zit en het direct op het vuil in kan werken.

Afvoer ontstoppen met baking soda en azijn

4b. Afvoer ontstoppen met baking soda en azijn

Als kokend water met soda niet werkt dan kun je een wat sterker middeltje gebruiken. Giet eerst een kopje met baking soda in de afvoer en daarna een kopje schoonmaakazijn. Houdt afstand want zodra het azijn in aanraking komt met de baking soda, gaat het schuimen. Laat dit mengsel zo’n 20 minuten inwerken en spoel het daarna na met kokend water.

Afvoer ontstoppen met gootsteen ontstopper

4c. Afvoer ontstoppen met gootsteen ontstopper

In plaats van baking soda en azijn kun je ook een vloeibare of korrelvormige gootsteen ontstopper proberen. Lees goed op de verpakking of de ontstopper geschikt is voor het materiaal van jouw afvoer, zoals bijvoorbeeld pvc of metaal. Volg bij het gebruik van het middel de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig op.

Afvoer ontstoppen

4d. Afvoer ontstoppen met een trekveer

Als bovenstaande middeltjes niet goed werken, of als alternatief voor een chemisch middel, kun je ook een trekveer gebruiken. De trekveer doe je in de afvoer totdat je bij de verstopping komt. Vervolgens draai je de trekveer rond en beweeg je deze heen en weer om zo de verstopping los te trekken. Als dit is gelukt kun je daarna nog naspoelen met kokend water om zo ook de laatste restjes vuil weg te spoelen.

Afvoer ontstoppen met een hogedruk rioolreiniger

4e. Afvoer ontstoppen met een hogedruk rioolreiniger

Als alle bovenstaande manieren niet hebben geholpen, kun je een rioolslang aansluiten op een hogedrukreiniger. Duw de rioolslang in de afvoer en spoel vervolgens de verstopping weg met hoge druk. Zit de afvoer hierna nog steeds verstopt, of heb je geen hogedrukspuit met rioolslang accessoire? Schakel dan een loodgieter in.

Loodgieter

5. Schakel een loodgieter in

Zit de afvoer na het toepassen van alle bovenstaande tips nog steeds verstopt en weet je zeker dat het de afvoer is en niet de wasmachine zelf? Schakel dan een professionele loodgieter in. Als het probleem wel in de wasmachine zelf zit en het schoonmaken van het wasmachinefilter niet heeft geholpen, bel dan een wasmachinereparateur, of vraag om advies bij jouw lokale Expertwinkel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!