Navigatie

Advies over waterkokers

Waterkoker kopen? Wij adviseren je graag!

Een lekker kopje thee begint tegenwoordig bij de waterkoker, maar waar begin je als je een nieuwe waterkoker nodig hebt? We gaan je op deze pagina precies vertellen wat je moet weten voordat je een nieuwe waterkoker gaan aanschaffen. Op deze pagina vertellen we je namelijk meer over de verschillende soorten en mogelijkheden, zodat jij weet wat voor waterkoker je nodig hebt.


Bekijk alle waterkokers

Waterkoker advies
Waterkoker advies

Hoeveel water heb je nodig?

De inhoud van waterkokers varieert tussen 0,5 tot 2 liter. Daarom is het belangrijk dat je van te voren goed weet waar je het apparaat voor gaat gebruiken. Ben je bijvoorbeeld de enige theedrinker in huis of ga je het apparaat gebruiken om grote hoeveelheden water snel aan de kook te brengen om er vervolgens aardappelen of pasta in te koken? Sommige waterkokers geven de inhoud op het venster ook aan in het aantal kopjes, om het makkelijk te maken.

Verschil in materiaal en ontwerp

Ga je voor kunststof of roestvrijstaal? Naast de inhoud is het ook belangrijk om het materiaalgebruik in de gaten te houden. Een roestvrijstalen waterkoker is een stuk robuuster en steviger dan een model dat gemaakt is van kunststof. Dit zorgt ervoor dat een kunststof waterkoker vaak weer een stukje goedkoper is.

De enorme keuze in waterkokers zorgt ook voor een grote variëteit in modellen. Van retro tot modern en met allerlei kleuren. Hebben de apparaten in jouw keuken allemaal bijvoorbeeld een mooie rode kleur, dan is het leuk om ook een waterkoker in deze kleur te kiezen. Ben je meer van de retro designs? Tegenwoordig is er een scala aan waterkokers die eruit zien als een fluitketel, maar de werking hebben van een gewone waterkoker. Er is voor ieder wat wils!

Waterkoker kopen? Expert adviseert je graag!

Voor de echte liefhebber

Ben je een echte theeliefhebber? Dan is een waterkoker met instelbare temperaturen een aanrader. De ideale temperatuur van het water hangt namelijk af van het soort thee dat je zet: alleen bij de juiste temperatuur kunnen de smaken zich optimaal ontwikkelen. Voor groene of witte thee is een temperatuur van 70-85 °C ideaal, voor kruidenthee 85-95 °C en voor zwarte thee kook je het water tot 95-100 °C.

Drink je het liefst de hele dag door thee en zet je graag een volle pot thee in één keer? Dan is een waterkoker met een mandje een ideale optie. Doe theeblaadjes in het mandje en het wordt automatisch in het water gedompeld terwijl de thee kookt. De theeblaadjes worden door het onderdompelen zachtjes heen en weer bewogen, wat zorgt voor een perfecte infusie en volle smaak. Je kunt er allerlei soorten thee voor gebruiken en vaak is ook de intensiteit van de thee in te stellen. Zo zet jij in één keer een pot van jouw favoriete thee!

Wattage

Uit de wattage lees je de kracht en snelheid van de waterkoker af. Het beschikbare wattage varieert van 500 tot ongeveer 3000 watt. Een waterkoker met 1500 watt zal bijvoorbeeld een stuk langer doen over het koken van 1 liter water dan een apparaat met 2400 watt. Het nadeel van een snellere waterkoker is wel dat hij een stuk meer energie verbruikt.

Waterkoker kopen? Expert adviseert je graag!
Warmhoudfunctie van waterkokers

Onderhoud

Het water dat je gebruikt in de waterkoker bevat over het algemeen kalk. Dit betekent dat er in het apparaat ook kalkaanslag gaat vormen. Om te voorkomen dat dit ook in je thee komt, heeft vrijwel iedere waterkoker een antikalkfilter in de schenktuit. Hier worden verschillende soorten filters voor gebruikt: sommige merken gebruiken een vast roestvrijstalen filter en vaker zie je een kunststof uitneembaar filter. Die laatste is gemakkelijker te reinigen. Volledig kalkvrij houden van je apparaat is lastig, dus is het van belang dat je ‘m zo af en toe eens ontkalkt met een daarvoor bestemd onderhoudsmiddel. Meer weten over het ontkalken van een waterkoker? Lees dan onze adviespagina!

Waterkoker kopen? Expert adviseert je graag!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!