Navigatie

Welke hogedrukreiniger kopen?

Hogedrukreiniger kopen? Wij adviseren je graag!

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonspoelen van je auto, motor, fiets, tuingereedschap of het reinigen van je terras. Maar je kunt een hogedrukreiniger ook gebruiken voor buitenmuren, tuinstoelen of het ontstoppen van de dakgoot of riolering. Bij de keuze voor een hogedrukreiniger is in de eerste plaats de werkdruk belangrijk. Een hogere werkdruk is krachtiger waardoor je makkelijker en sneller grotere oppervlakken schoonmaakt. Verder zijn er diverse accessoires beschikbaar zoals een terrasreiniger, een roterende wasborstel voor de auto of een rioolslang.

Bekijk alle hogedrukreinigers

Waar wil je de hogedrukreiniger voor gaan gebruiken?

Als je een nieuwe hogedrukreiniger koopt, is de eerste vraag waar je hem allemaal voor wil gaan gebruiken. Wil je er alleen je auto mee wassen of wil je hem ook gebruiken om het terras en de tuinstoelen mee schoon te spuiten? Afhankelijk van de toepassing kies je voor een krachtigere of minder krachtige hogedrukreiniger en bepaal je welke accessoires je nodig hebt. Voor de auto is bijvoorbeeld een roterende autoborstel handig en het terras reinigen gaat makkelijker met een terrasreiniger. Verder kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor de buitenmuren of bij een verstopte dakgoot of riolering.

Hogedrukreiniger voor het reinigen van de auto

Voor je auto raden we een werkdruk van 130 tot 145 bar aan. Bij een krachtigere hogedrukreiniger wil je de werkdruk kunnen verlagen om te voorkomen dat het water alle kanten opspat en met een zwakkere hogedrukreiniger is het schoonmaken meer werk.

Verder is een reinigingsborstel voor de auto fijn zodat je de auto tegelijkertijd af kunt borstelen. Als je bij het schoonmaken van de auto een reinigingsmiddel (Ultra Foam Cleaner) gebruikt, kun je je auto reinigen met schuim. Het schuim zorgt voor een intensievere reiniging en een mooi glanzend resultaat.

Zo maak je je auto schoon met een hogedrukreiniger

Hogedrukreiniger voor het reinigen van het terras

Bij een terras kijk je in eerste instantie naar het oppervlak. Voor een klein terras volstaat een minder krachtige hogedrukreiniger en bij een groot terras kies je voor een krachtiger model. Als je niet weet wat je moet kiezen dan is 130 tot 145 bar een goed gemiddelde.

Voor het reinigen van het terras of de buitenmuren geldt dat het met een krachtigere hogedrukreiniger sneller en makkelijker gaat, omdat je de vuilfrees dan van een grotere afstand kunt gebruiken waardoor je een groter oppervlak tegelijk kunt reinigen. Let er wel op dat je een heel krachtige werkdruk (180 bar) nooit van dichtbij gebruikt, want daarmee loop je het risico dat je het bovenste laagje van het steen of hout beschadigt.

Voor het terras is het nog makkelijker om een terrasreiniger-accessoire te gebruiken voor je hogedrukreiniger. Met deze accessoire voorkom je opspattend water en behandel je een groter oppervlak tegelijk. Bij een heel krachtige hogedrukreiniger is het handig als je de werkdruk lager in kunt stellen omdat de terrasreiniger anders door de druk omhoog wordt getild en het meer moeite kost om hem tegen de tegels aan te houden. Soms zit er op de terrasreiniger zelf ook een knop om de werkdruk te verlagen. Zwakkere hogedrukreinigers zijn minder geschikt om met de terrasreiniger-accessoire te combineren omdat je dan niet alle groene aanslag in één keer weg krijgt. Voor een terrasreiniger raden we daarom een werkdruk van minimaal 130 bar aan, maar 145 bar werkt nog beter.

Hogedrukreiniger bij een verstopte dakgoot of riolering

Als je een hogedrukreiniger in wil zetten om je dakgoot of riolering te ontstoppen, kies je voor een rioolslang-accessoire. Duw de rioolslang zo ver mogelijk in de afvoer tot de plaats van de verstopping. Vervolgens zet je de hogedrukreiniger aan om de verstopping weg te spoelen. Op deze manier wordt de verstopping door de hoge waterdruk afgevoerd naar de hoofdriolering onder de straat. Je kunt een hogedrukreiniger ook preventief inzetten om bijvoorbeeld een keer per jaar beginnende verstoppingen weg te spoelen.

Hoe krachtig is de hogedrukreiniger?

Een krachtige hogedrukreiniger gebruik je vanaf een grotere afstand zodat je een groter oppervlak tegelijk kunt reinigen. Een minder krachtige hogedrukreiniger gebruik je van dichterbij en mogelijk moet je hardnekkig vuil een paar keer behandelen voordat het helemaal weg is. Met een minder krachtige reiniger is het schoonmaken dus meer werk. Een goed gemiddelde is 140-145 bar, daarmee kun je het meeste werk goed doen.

Als je alleen je tuingereedschap, tuinstoelen of je fiets schoon wil spuiten dan volstaat een minder krachtige hogedrukreiniger. Hogedrukreinigers onder de 130 bar zijn minder krachtig.

Voor een gemiddeld terras, buitenmuren of een auto, is een gemiddelde werkdruk van zo’n 140-145 bar prima.

Een hogere werkdruk heeft niet iedereen nodig. Deze gebruik je vooral voor grotere oppervlakken, bijvoorbeeld als je een terras van meer dan 40 vierkante meter hebt. Ook voor een zwembad is een hogere werkdruk handig.

Wanneer kies je voor een regelbare werkdruk?

Een regelbare werkdruk gebruik je om de druk van een krachtige hogedrukreiniger te verlagen. Op deze manier is de reiniger breed inzetbaar, van kleine klusjes tot grote oppervlakken. Een lagere werkdruk is handig om tuingereedschap, je fiets of een klein oppervlak te reinigen. Een hoge werkdruk gebruik je om snel grote oppervlakken te reinigen of om hardnekkig vuil in één keer weg te krijgen. Als je voor een heel krachtige hogedrukreiniger kiest, raden we aan om voor een model met een regelbare werkdruk te gaan. Zo’n reiniger kun je voor alle klussen gebruiken.

Hoe lang is de slang van de hogedrukreiniger?

Het verschilt per model hoe lang de slang van de hogedrukreiniger is. Een langere slang is bijvoorbeeld handig wanneer je je auto wil schoonspuiten. Met een lange slang loop je makkelijker om je auto heen en hoef je de hogedrukreiniger minder vaak te verplaatsen. Sommige modellen hebben een ingebouwde haspel zodat je de slang na gebruik makkelijk op kunt rollen.

Welke accessoires zitten er bij de hogedrukreiniger?

Basismodel hogedrukreinigers komen alleen met de standaard spuitlans met vuilfrees. Hiermee spuit je met een dunne straal onder hoge druk vuil weg. Uitgebreidere modellen komen met meer accessoires.

Accessoires kun je vaak ook los bestellen. Beschikbare accessoires zijn onder andere een roterende borstel voor het schoonmaken van je auto, een terrasreiniger om je terras efficiënter mee schoon te maken en een rioolslang voor het ontstoppen van de riolering of de dakgoot. Verder kun je een reinigingsmiddel gebruiken, zoals Ultra Foam Cleaner voor je auto of steen- of gevelreiniger voor gevels, muren en het terras.

Vergeet verder ook de beschermingsbril, gehoorbescherming en eventueel werkhandschoenen niet. Met een beschermingsbril voorkom je dat opspattend vuil in je ogen komt. Krachtige hogedrukreinigers kunnen veel lawaai maken dus daarbij is het verstandig om gehoorbescherming te gebruiken. Een minder krachtige reiniger maakt minder lawaai, dus daarbij is het niet per se nodig om je gehoor te beschermen.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt