Navigatie

Wijnklimaatkast en wijnbewaarkast advies

Wijnkoelkast kopen? Wij adviseren je graag!

Als je een wijnkoelkast wil kopen, zijn er verschillende belangrijke dingen om op te letten. Hoeveel flessen wijn wil je bewaren? Wil je alleen wijn voor langere tijd bewaren of wil je de wijn ook op de juiste drinktemperatuur kunnen serveren? Vind je het belangrijk dat de wijnkast energiezuinig is? En kies je voor een vrijstaande of een inbouwwijnkoelkast? Het antwoord op deze vragen lees je hieronder. Daarnaast leggen we je alles uit over de optimale bewaar- en serveertemperatuur van rode en witte wijn, het verschil tussen een wijnbewaarkast en een wijnklimaatkast en het nut van meerdere temperatuurzones.

Bekijk alle wijnkoelkasten

Wil je verschillende soorten wijn bewaren (rood en wit)?

Bij de meeste wijnkoelkasten kun je de temperatuur naar wens instellen tussen de 4 tot 18 °C. Dit maakt de koelkast geschikt voor het bewaren van alle soorten wijn. Rode en witte wijn kun je op dezelfde temperatuur bewaren, tussen de 10 en 12 graden. Voor het bewaren is één temperatuur dus voldoende en de kleur van de wijn maakt daarbij niet uit. Het gaat er bij wijn vooral om dat de bewaartemperatuur constant is.

Pas bij het serveren kies je bij rode en witte wijn voor een andere temperatuur: 7 tot 12 graden voor wit en 14 tot 18 graden voor rood, afhankelijk van de soort wijn. Fruitige en frisse wijnen serveer je koeler dan stevige, complexe of droge wijnen.

Wat is het verschil tussen een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast?

Een wijnbewaarkast heeft één instelbare temperatuur en is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor het bewaren van flessen wijn. In een wijnbewaarkast kun je wijn voor langere tijd op de juiste temperatuur bewaren, zodat de wijn langzaam kan rijpen voor een optimaal pallet.

Een wijnklimaatkast heeft verschillende instelbare temperatuurzones. Met verschillende temperatuurzones kun je de wijn niet alleen voor langere tijd bewaren maar ook op de juiste serveertemperatuur koelen. Wijn bewaren doe je in de 12 graden-zone. Deze zone is tevens de ideale serveertemperatuur voor witte wijn. Voor het serveren van rode wijn kun je daarnaast bovenin de koelkast een 18 graden-zone instellen.

Wat is de beste bewaartemperatuur voor wijn?

In het algemeen kies je voor zowel witte als rode wijn voor een bewaartemperatuur tussen de 10 en 12 graden als je een wijn voor langere tijd wil bewaren. Bij deze lagere temperatuur rijpt de wijn langzamer, wat optimaal is voor de ontwikkeling van de smaak. Een iets hogere temperatuur gebruik je als je de wijn sneller wil laten rijpen zodat je hem eerder kunt consumeren. Maar belangrijker dan de temperatuur die je kiest, is dat de temperatuur constant blijft. Het voordeel van een wijnkoelkast is dat je de wijn bij een constante temperatuur kunt bewaren.

Wat is de beste serveertemperatuur van wijn?

Op welke temperatuur je de wijn het beste kunt drinken, hangt af van de wijn. Voor de meeste rode wijnen is een drinktemperatuur tussen de 16 en 18 graden optimaal, dus net iets onder kamertemperatuur. Voor fruitige rode wijnen kies je voor een net wat lagere drinktemperatuur, tussen de 14 en 16 graden.

Witte wijn en rosé worden op een koelere temperatuur geserveerd. Afhankelijk van de soort witte wijn serveer je deze tussen de 7 en 12 graden. Fruitige of mousserende witte wijnen drink je koel en aromatische droge witte wijnen minder koel.

Hoeveel wijnflessen wil je bewaren?

Wijnkoelkasten zijn er in verschillende maten. Van een kleine kast voor 20 flessen of minder tot een grote kast voor meer dan 41 flessen wijn. Afhankelijk van hoeveel flessen wijn je op een constante temperatuur wil bewaren, kies je voor een bepaald formaat wijnkoelkast.

Als je daarnaast een deel van de wijn op de ideale serveertemperatuur wil koelen, kun je kiezen voor een klimaatkast met meerdere temperatuurzones.

Vind je het belangrijk dat de wijnkoelkast energiezuinig koelt?

Omdat een wijnkoelkast altijd aanstaat, is de energieklasse van het apparaat van belang. De meest zuinige wijnkoelkasten hebben op dit moment energieklasse E. Vergeleken met een minder energiezuinige wijnkoelkast bespaar je hiermee rond de €50,- per jaar.

Wil je een vrijstaande of een inbouw wijnkoelkast?

Expert heeft zowel vrijstaande wijnkoelkasten als inbouwwijnkoelkasten. Een vrijstaande wijnkoelkast is eenvoudig te plaatsen en is in verschillende maten verkrijgbaar, van groot tot klein. Zo is er altijd een wijnkoelkast die past.

Inbouwwijnkoelkasten passen prachtig in een stijlvolle inbouwkeuken en zijn de meest elegante oplossing voor de echte wijnliefhebber. Inbouwkoelkasten zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Weet je niet zeker of het inbouwapparaat dat je op het oog hebt in de keuken past? Neem dan contact op met Expert en kies voor onze inmeetservice. Expert kan het apparaat zowel voor je inmeten als inbouwen.

Inmeten en installatie van wijnkoelkast

Wat is een humidor?

Expert verkoopt niet alleen wijnkoelkasten maar ook enkele humidors. Een humidor is een speciaal soort koelkast voor het onder optimale omstandigheden bewaren van sigaren. Wat hierbij vooral van belang is, is de juiste luchtvochtigheid. Bij de meeste humidors is de luchtvochtigheid instelbaar van 68% tot 75%.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt