Navigatie

Zo bespaar je energie met je tv

Energie besparen met je tv

Onnodig stroom verbruiken is altijd zonde. Je bent niet alleen een dief van je eigen portemonnee, het is ook nog eens slecht voor het milieu. En zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen is het verstandig om hier soms bewust mee om te gaan. Dat kan je bijvoorbeeld door gebruik te maken van de ingebouwde energiebesparingsmodus van je televisie. Hoe je dit aanzet? Dat leggen we uit op deze pagina.

Tv-kijken is een geliefde activiteit van veel Nederlanders. Gemiddeld zitten we ruim drie uur per dag achter de buis, wat in de donkere maanden al snel oploopt. Heel leuk natuurlijk, maar dit kost wel flink wat energie. En hoewel tv’s tegenwoordig een stuk zuiniger zijn dan een paar jaar geleden, kan het nog steeds schelen om de eco-modus van de tv te gebruiken.

Energie besparen

Wat doet de eco-modus van een tv?

Afhankelijk van het merk kan een televisie verschillende opties hebben om minder energie te gebruiken. Zo kunnen tv’s de helderheid verminderen, na een bepaalde tijd automatisch uitgaan of randapparatuur automatisch uitzetten als ze niet gebruikt worden.

Zet je de helderheid van de tv laag (ofwel via de eco-modus ofwel handmatig), dan kan het beeld minder goed overkomen, zeker als het licht is in de kamer. Er zijn ook tv’s met ingebouwde lichtsensor die de helderheid automatisch aanpast aan de hoeveelheid licht in huis. Hiermee kijk je altijd comfortabel en is de lichtintensiteit nooit meer dan nodig is.

Zuinige tv's

Ben je op zoek naar een nieuwe tv en vind je energiebesparing belangrijk, dan kan je kijken naar het energielabel. Let er wel op dat de energielabels begin 2021 zijn geüpdatet, dus als je een ouder en een nieuwer model vergelijkt kan dit een verkeerd beeld geven. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze adviespagina metalles over het nieuwe energielabel.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Zoek een Expert-winkel in de buurt