Navigatie

5 tips voor een gezellig paasweekend thuis

Pasen staat weer voor de deur. Normaal gesproken is dat een lang weekend waarin iedereen eropuit gaat. Mensen gaan naar de kerk, familie komt langs, je maakt een mooie wandeling en op tweede paasdagen worden woonboulevards druk bezocht. Dit jaar zal dat anders zijn en zullen we het paasweekend thuis doorbrengen. Met deze vijf tips maak je het ook thuis erg gezellig.

1. Haal de paassfeer in huis

Om een bepaalde sfeer in jouw huis te krijgen, zijn de kleuren en de decoratie in jouw huis erg belangrijk. Pasen voelt voor mij altijd als een vrolijke tijd, met frisse kleuren, mooie bloemen en een huis vol gezellige decoratie. Dit kan je kopen, maar het is natuurlijk het leukst om dit tijdens het paasweekend zelf te maken. Vooral kinderen vinden dit leuk om te doen. Het is een gezellige activiteit met elkaar en je fleurt je huis er direct mee op.

Als ik aan paasdecoratie denk, dan denk ik als eerste aan geschilderde eieren. Vergeet niet van tevoren de eieren te koken, wat heel eenvoudig in een eierkoker kan. Vervolgens kan je de eitjes prachtig schilderen en het als decoratie gebruiken, maar je kunt ze natuurlijk ook lekker opeten bij het paasontbijt.

Ook het versieren van paastakken is leuk. Je kunt de versiering kopen, maar ook zelf maken met touw, gekleurd wol, veertjes en pompoms. En als laatste haal je, wat mij betreft, de paassfeer in huis door gele tulpen te kopen. Fleurig en heel gezellig.

2. Het paasontbijt

Van huis uit ben ik het gewend om op eerste of tweede paasdag een paasontbijt te houden. Nu doe ik dat zelf, maar vroeger dekte mijn moeder de tafel rijkelijk: gekookte eitjes, suikerbrood, boterkoek in kleine stukjes, jus d’orange en natuurlijk chocolade-eitjes. Het lag allemaal op tafel en ik vond het heerlijk.

Dat kan natuurlijk nog steeds en het is het leukste om dat met het hele gezin voor te bereiden. Eitjes kook je eenvoudig in een eierkoker. Je kunt zelf suikerbrood, een brioche en soms zelfs jouw eigen jam maken in een broodbakmachine. Met een slowjuicer zorg je voor de nodige vitamines in heerlijk vers sapje.

Nu begrijp ik dat het ene gezin groter is dan het andere. Wanneer je alleen thuis bent, kun je een online paasontbijt organiseren met jouw familie en vrienden. Spreek met elkaar af om samen te ontbijten tijdens het videobellen. Dat maakt het toch nog gezellig!

3. Blijf in verbinding

Het kwam net al even naar voren, maar het is op dit moment lastig om met jouw familie en vrienden samen te zijn met Pasen. Fysiek kan dat in ieder geval niet, maar je kunt elkaar wel zien en spreken via videobellen. Er zijn verschillende apps en platforms waarop je met jouw vrienden en familie kunt videobellen, maar enkel met Whatsapp en FaceTime, de app die standaard op een iPhone zit, is dit al mogelijk.

Veel mensen zijn het gewend om met Pasen naar de kerk te gaan. Helaas is dat dit jaar ook niet mogelijk, maar veel kerken hebben daar al een oplossing voor bedacht. Ze zenden hun kerkdiensten online uit. Alleen de benodigde mensen zijn in de kerk aanwezig en via een videoverbinding kan jij de kerkdienst thuis bijwonen.

Ook The Passion, wat altijd op Witte Donderdag op tv te zien is en dit jaar in Roermond zou plaatsvinden, gaat niet door. Daarvoor is ook een oplossing bedacht: het verhaal wordt verteld en afgebeeld aan de hand van liedjes uit de vorige jaren en tegelijkertijd wordt er live verslag gedaan van een virtuele processie, waar iedereen thuis aan mee kan doen.

Kortom, met jouw telefoon, tablet, laptop of televisie blijf je dit weekend verbonden met jouw dierbaren en kan je toch jouw kerkdienst of The Passion bijwonen. Check van tevoren wel even jouw wifiverbinding, want er is niks vervelender dan een haperende verbinding of een geblokt beeld. Dan zie je je dierbare alsnog niet echt of krijg je de kerkdienst misschien maar half mee.

Je kan niet bij je dierbaren zijn, maar ze wel zien en spreken!

4. Zorg voor ontspanning

Voor velen is het paasweekend vooral een lang, vrij weekend, doordat ze de maandag vrij zijn. Daarom is het ook de tijd om te ontspannen. We zitten natuurlijk allemaal al een tijd thuis en sommige mensen hebben wel genoeg ontspant. Veel anderen moeten gewoon de hele week thuis werken, voelen de druk van het thuisonderwijs of zijn juist de handen uit de mouwen aan het steken om lokale ondernemers en goede doelen te helpen.

Hen raad ik aan om dit weekend de tijd te nemen om wat langer te ontspannen. Lees een goed boek. Heb je jouw boeken de afgelopen tijd al uitgelezen? Met een e-reader kan je eenvoudig online een nieuw e-boek bestellen. Je hoeft dus niet naar een winkel en kunt hem direct lezen. Ideaal! Luister naar jouw favoriete muziek, volg een online yogales of neem de tijd om jouw hobby eens goed uit te oefenen. Soms kan het ook ontspanning bieden om dat ene klusje dat je altijd vooruit schuift, nu eindelijk eens aan te pakken. Tip: als je dat aan het begin van het weekend doet, zul je je het hele weekend voldaan voelen!

5. Ga aan de bak!

Ik heb het natuurlijk over het bakken van een heerlijke paastaart of -cake. Dit kun je zo uitbundig en bewerkelijk maken als je zelf wilt. Gebruik de ingrediënten die jij zelf wilt. Online kun je de heerlijkste recepten vinden. Wat je zou kunnen doen is het volgende:

  1. Maak als basis een biscuittaart of een carrot cake. Daar heb je enkel de ingrediënten en een handmixer voor nodig. Deze basis kun je zo houden, maar je kunt hem ook in lagen snijden en daar een crème tussen doen.
  2. Vervolgens smeer je op de bovenkant en eventueel ook over de zijkanten een heerlijke crème.
  3. Daar kun je verschillende soorten paasdecoratie tegenaan of op zetten. Denk bijvoorbeeld aan paaseitjes, een paashaas van fondant, worteltjes van marsepein, lange vingers of gele bokkenbootjes. Je maakt de taart of cake af met een mooi sierlint eromheen.

Fijn Pasen!

Bronnen: pinterest.nl, expert.nl, thepassion.nl, oetker.nl, rutgerbakt.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert