Navigatie

5 tips voor productief thuiswerken

Veel ZZP’ers doen het al jaren, maar in deze tijd zijn ook veel mensen die normaal gesproken op kantoor werken thuis aan het werk. Waarschijnlijk zal thuiswerken onderdeel uit gaan maken van het nieuwe werken, waardoor het nu écht belangrijk wordt om een goede thuiswerkplek te hebben. Eén waar je prettig, ergonomisch en productief kunt werken. Met de volgende 5 tips zorg je daarvoor.

1. Zorg voor structuur

Wanneer je niet naar een kantoor hoeft te gaan, lonkt het natuurlijk om wat langer te slapen. Dit is alleen wel de eerste stap naar een minder productieve dag. De mens gedijt het beste met een vaste structuur, dus houd dit tijdens een thuiswerkdag ook aan. Zet je wekker en maak je klaar voor de dag, zoals je dat zou doen wanneer je naar kantoor zou gaan.

Het is belangrijk om tussendoor voor pauze-momentjes te zorgen, zoals je die ook zal hebben wanneer je met een collega aan de praat raakt bij het koffiezetapparaat. Neem daarnaast een half uur pauze in de middag en stap daarbij echt ‘uit jouw werkplek’. Ik merk zelf dat het helpt om buiten een rondje te lopen.

Tot slot is het belangrijk om aan het einde van de dag jouw werkdag goed af te sluiten. Zet je computer of laptop uit, ruim de gebruikte spullen op en verlaat je werkplek. Op deze manier blijf je productiever tijdens de werkuren.

2. Creëer een plek die enkel bedoeld is om te werken

In het verlengde van tip 1 is de tweede tip dat je een plek creëert die enkel bedoeld is om te werken. Jouw warme bed, zachte bank of gezellige keukentafel zijn heerlijke plekken om te zitten, maar om productief te zijn heb je een plek nodig die je enkel associeert met werken. Werk alleen daar, zodat je er tijdens pauzes of buiten werkuren om ook van weg kunt. Bij voorkeur is jouw werkplek (onderdeel van) een ruimte met een deur, die je sluit wanneer je aan het werk bent. Stap je de deur uit? Dan zal het voelen alsof je thuiskomt.

Het kan qua ruimte lastig zijn om zo’n thuiswerkplek te creëren, maar wees dan creatief. Ruim een hoek op of schuif met kasten en andere meubels en creëer zo een hoekje voor jouw werkplek.

Voldoende daglicht komt jouw productiviteit ten goede

3. Zorg voor voldoende licht

Iets waar je misschien niet snel aan zal denken, maar wat veel effect heeft op jouw productiviteit, is voldoende natuurlijk licht in jouw werkplek. Uit onderzoek is gebleken dat het namelijk ten goede komt aan jouw productiviteit. Zorg er dus voor dat de ruimte waar jij werkt, een raam heeft dat voldoende daglicht biedt. Waar nodig kan je dit ondersteunen met lampen.

Natuurlijk kan licht er ook voor zorgen dat je jouw beeldscherm minder goed kan zien. Draai je scherm dan van het licht af of werk met Luxaflex. Deze kun je precies zo instellen dat het licht niet op jouw scherm schijnt, maar aan de bovenkant wel voldoende naar binnen schijnt.

4. De juiste meubels

Of een thuiswerkplek een prettige plek is om te zitten, hangt natuurlijk af van de meubels. Het is het beste als jouw bureau precies naar jou is afgesteld. Veel bureaus hebben verstelbare poten. Heeft jouw bureau thuis dat niet en is hij te laag? Een pak printpapier biedt uitkomst! Je legt een pak onder iedere tafelpoot, waardoor jouw bureau ophoogt. Door er papiertjes uit te halen, kan je de hoogte verstellen.

Vervolgens is het belangrijk dat je een verstelbare stoel hebt, die ook geheel naar jouw lichaam is versteld. Je moet je armen op de armleuningen kunnen leggen, zonder dat jouw schouders zijn opgetrokken en je knieën moeten tijdens het zitten een hoek van 90° hebben. Op deze manier kan je uren achter elkaar blijven zitten, zonder last te krijgen van jouw rug en schouders.

Als laatste is het prettig om een plek te hebben waar je jouw werkspullen in kunt opruimen. Tegenwoordig worden bestanden zoveel mogelijk in de Cloud opgeslagen, maar je zal altijd wel notitieblokjes, pennen of oplaadkabels hebben rondslingeren. Voor ’s avonds en in het weekend kan je jouw gebruikte spullen uit het zicht opbergen. Zo zorg je ervoor dat je deze spullen alleen ziet tijdens werkuren en je in jouw vrije tijd echt thuis kan zijn.

5. De beste elektronica

Last but not least: werk met de juiste elektronica. Het is belangrijk dat deze goed en prettig werken en jouw productiviteit ondersteunen. Velen hebben een laptop of pc van het werk, anderen werken op hun privélaptop of -pc. Het is daarbij belangrijk dat het scherm op de juiste hoogte is afgesteld. Het scherm heeft de juiste hoogte wanneer de bovenkant ervan op ooghoogte is. Een laptop is over het algemeen lager dan dat. Je zou deze op een houder kunnen plaatsen of er een monitor aan kunnen koppelen die wel de juiste hoogte heeft. Ook moet je 70 cm van het beeldscherm af zitten. Het is daarnaast belangrijk om de juiste randapparatuur te hebben en dat jouw toetsenbord en muis ergonomisch zijn. Dit voorkomt pijnlijke polsen en vingers na langdurig computerwerk.

Als laatste is een noise-cancelling headphone een aanrader voor tijdens het thuiswerken. Werken jij en je partner of andere huisgenoten beiden thuis en zitten jullie veel in calls? Of heb je kinderen die thuis les krijgen of ’s middags na school thuiskomen. Dan is een noise-cancelling headphone erg prettig om jouw productiviteit te kunnen behouden. Het zorgt ervoor dat je omgevingsgeluid wordt gedempt, waardoor je niet wordt afgeleid en jij je volledig kunt concentreren op jouw werk.

Bronnen: nos.nl, sprout.nl, timemanagement.nl, intermediair.nl, mijnwebwinkel.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert