Navigatie

Bespaar geld met duurzame apparaten

Beleef de sportzomer

Duurzaamheid en energiebesparing is belangrijker dan ooit. Niet alleen om beter te zijn voor het milieu, maar ook om geld te besparen op de jaarlijkse energierekening. Er zijn een aantal handige trucjes die je helpen duurzaam en energiezuinig te leven. Check bijvoorbeeld altijd het energielabel van het apparaat. Daarnaast doe je er goed aan om apparaten regelmatig schoon te maken. Ze werken daardoor niet alleen beter, maar ze gaan ook nog eens langer mee. Energiezuinige producten zijn vaak wel duurder, maar op lange termijn bespaar je een hoop geld!

Energielabel: hoe zuiniger, hoe beter

De energieprijzen blijven stijgen en ieder jaar volgt er een dikke energierekening. Om die te minderen kan je in de zoektocht naar een apparaat letten op de energieklasse. Deze geven aan, door middel van een letter en een kleurtje, hoe energiezuinig een apparaat is. Hoe eerder de letter in het alfabet (A tot G) zit en hoe groener de kleur, des te zuiniger het product is. De zuinigste koelkasten en wasmachines beschikken dus over energieklasse A. Eerder zag je nog wel eens energielabels met bijvoorbeeld ‘A+++’ erop. Dit zijn verouderde energielabels en zijn niet meer te zien op nieuwe koelkasten en wasmachines. Wel zijn deze nog te zien op ovens en drogers.

5 onderhoudstips: zo doe je langer met je apparaten

Duurzaam leven begint al bij jezelf. Door op de juiste manier met de apparaten om te gaan, blijven ze beter werken en gaan ze langer mee. Hieronder hebben we een aantal handige tips opgesteld voor de onderhoud van verschillende apparaten.

  1. Je doet er goed aan om het vriesgedeelte van de koelkast regelmatig te ontdooien. Hoe meer ijs, hoe meer moeite de koelkast moet doen om producten te koelen. Zorg verder voor een goede luchtstroom en plaats het apparaat niet naast een oven of in de brandende zon.
  2. Bij een wasmachine moet je er altijd opletten dat je de juiste dosis wasmiddel toevoegt. Te veel is namelijk niet nodig en gewoon zonde. Het is daarnaast heel belangrijk dat je de machine goed schoon houdt. Daardoor gaat die niet alleen langer mee, maar blijft jouw kleding er ook fris uitkomen.
  3. Om een wasdroger in optimale staat te behouden zal je hem goed schoon moeten houden. Na elke beurt even kort het filter schoonmaken en af en toe even de trommel reinigen is goed genoeg. Daardoor kan je lang genieten van goede prestaties en frisse kleding.
  4. Het is belangrijk om het filter van de vaatwasser schoon te houden. Zo gaat de vaatwasser een stuk langer mee. Als je dit niet doet kan het filter verstopt raken en vaat wordt daardoor niet goed schoon.
  5. En ook bij een oven is het belangrijk dat je de boel schoon houdt. Zo voorkom je ingebrande etensresten en blijft hij efficiënt werken. Let bij het schoonmaken wel op dat je de juiste schoonmaakproducten gebruikt. Vermijd schuursponsjes, want dat is slecht voor de antiaanbaklaag.

Smart Home: Ga slimmer om met je energieverbruik

Door je huis volledig smart te maken heb je de optimale controle over bijna alle apparaten in huis! Deze koppel je allemaal heel eenvoudig met een app die je op je smartphone of tablet hebt staan. Vanaf daar bepaal je wanneer een apparaat aangaat of weet je precies hoelang een beurt nog duurt.

Via de app kan je ook vaak gegevens van het apparaat inzien. Zo heb je altijd een handig overzicht van het stroomverbruik. Door dat handige overzicht kan je je daar op aanpassen. Ga je net van huis en besef je opeens dat je nog een aantal apparaten aan hebt staan? Met Smart Home kan je deze apparaten via een app op je smartphone uitschakelen! Je kan via de instellingen de lampen laten aanspringen wanneer je met jouw smartphone in de buurt van je woning bent, heel handig en zuinig dus!

Sportzomer op tv

Gas naar inductie: ga voor de zuinigere optie

Koken op een inductie kookplaat is minder belastend voor het milieu dan koken op gas. Bij een inductie kookplaat gaat er namelijk nauwelijks warmte verloren. Inductie verwarmt direct de pan, in plaats van dat er een warmtelement in de kookplaat zit. Doordat de pan direct wordt verwarmd, gaat het verwarmen heel efficiënt en gaat er minder energie verloren. Bij een gaskookplaat verdwijnt er juist veel warmte langs de zijkanten van de pan. Na het koken is een inductiekookplaat dan ook weer snel afgekoeld.

Maar hoe weet je wanneer een kookplaat energiezuinig is? Een kookplaat beschikt namelijk niet over een energielabel, waar je op kan aflezen dat die zuinig is. Het beste is om te kijken hoeveel energie in kWh de kookplaat per jaar verbruikt.

Duurzaam leven zit hem in de kleine dingen

Om geld te besparen op de energierekening moet je dus letten op een aantal dingen. Check allereerst altijd het energielabel van het apparaat. Deze geeft al aan hoe zuinig een product is. Ook al heb je een energiezuinig apparaat, het onderhoud is ook zeer belangrijk. Door goed om te gaan met producten kan je er ook langer van genieten. Daarnaast blijft een apparaat ook energiezuinig door hem goed te onderhouden. Verder zit het ook veel in de kleine dingen. Smart Home of de keuze voor een inductiekookplaat helpen je al een stukje met duurzaam leven!

Deel deze blog via: