Navigatie

Top 5 - beste senioren gadgets

20-02-2020

Daar waar de combinatie van ‘senioren’ en ‘gadgets’ een decennia geleden nog vrij ongewoon was, lopen er tegenwoordig velen met een moderne smartphone rond. In januari 2020 kwam uit onderzoek van het CBR dan ook naar voren dat inmiddels 76 procent van de 65- tot 75-jarigen en 40 procent van de 75-plussers gebruikmaakt van social media, zoals WhatsApp, Twitter en Facebook.

Hoewel hun interesse in gadgets dus groter wordt, zijn bepaalde ongemakken die senioren ervaren nog steeds hetzelfde gebleven. Zo gaat het zicht en gehoor nog steeds achteruit wanneer je ouder wordt, evenals de spiermassa, en hebben senioren meer last van stijve en pijnlijke gewrichten. Met dat in mijn achterhoofd noem ik hier een aantal gadgets die zeer geschikt zijn voor senioren.

1. De beste seniorentelefoon

Zoals ik al noemde hebben veel senioren tegenwoordig een smartphone. Veel smartphones hebben alleen een klein toetsenbord of zijn onoverzichtelijk. Daarom maken sommige merken speciale smartphones, gericht op senioren. Deze hebben een groot scherm, een logische navigatie en duidelijke knoppen. Ze zijn dus makkelijker te bedienen.

Veel seniorensmartphones maken daarnaast gebruik van TeamViewer. Een familielid heeft daarmee op afstand toegang tot de smartphone van de oudere. Snapt jouw oma iets niet? Dan kan jij eenvoudig op afstand helpen.

Maar niet voor iedere oudere is een smartphone weggelegd. Voor sommigen is het gewoon moeilijk te begrijpen en ook niet nodig. Het blijft natuurlijk wel fijn dat jouw vader, moeder, opa of oma bereikbaar is op het moment dat hij of zij de deur uit gaat. Daarvoor zijn er seniorentelefoons met extra grote knoppen, die extra gebruiksvriendelijk zijn.

2. Elektrische dekens

Wanneer je ouder wordt, krijg je, als gevolg van gewrichtsslijtage of bijvoorbeeld diabetes of reumatische klachten, steeds meer last van gewrichtspijn. Warmte kan deze klachten verminderen, waardoor een elektrische deken één van de beste gadgets voor senioren is. Leg het elektrische deken bij het opmaken van het bed tussen de matras en het hoeslaken en zet hem 30 minuten voor het slapen gaan op de gewenste stand. Sommige elektrische dekens hebben een timer, maar je kunt hem ook tijdens het slapen op een lage stand aan laten staan.

De warmte die de deken afgeeft, helpt bij de bloedtoevoer in je lichaam, biedt verzachtend comfort en geeft spieren aanvullende voeding en ontspanning. Spieren en gewrichten zullen minder pijnlijk zijn bij het wakker worden. Bovendien hebben ouderen meer moeite om op temperatuur te blijven, waardoor ze extra warmte altijd goed kunnen gebruiken.

3. Google Home

Uit een proef van onder andere ANBO is gebleken dat spraakassistenten zoals Google Home veel voor senioren kunnen betekenen. Ze maken technologie toegankelijker, doordat je geen knoppen meer hoeft te bedienen. Een Google Assistent kan daarnaast handig zijn wanneer je minder mobiel wordt, doordat het sommige handelingen kan besparen en sociale eenzaamheid tegen kan gaan. Ondanks dat het niet een persoon is, praat je wel tegen ‘iemand’ en diegene praat ook terug. Dit kan het gevoel van eenzaamheid al verminderen. Eén van de proefpersonen gaf aan dat het ook een ideaal apparaat is bij vergeetachtigheid. Wanneer ze niet meer wist waar ze haar telefoon had gelaten, vroeg ze dit aan de Google Assistent. Deze liet de telefoon dan overgaan. Kortom, een ideale gadget voor veel senioren.

Google Home is een ideale gadget bij vergeetachtigheid.

4. Fietsnavigatie

Fiets op een doordeweekse, zonnige dag in een mooi gebied rond en driekwart van de mensen die je tegenkomt, zal een senior zijn. Heel goed vanwege de beweging en vitamine D. Een gadget die goed past bij de interesse van die vele senioren, is de fietsnavigatie.

Het zal een hoop getuur naar een kaart schelen en je hoeft ook niet steeds een nieuwe te kopen, wanneer hij verweert of niet meer up-to-date is. Bij een fietsnavigatie hoef je namelijk maar één keer een wegen- en fietskaart te installeren, waarna je hem direct kunt gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat je niet per se zelf een route hoeft uit te stippelen. Het heeft namelijk vaak een ‘surprise me’-functie, waarbij het apparaat een leuke route voor je uitstippelt. Zo kan je eenvoudig iedere week een ander rondje fietsen.

5. Slowjuicer

Het is natuurlijk voor iedereen belangrijk om dagelijks voldoende vitamines binnen te krijgen, maar bij ouderen is dat vaak nog belangrijker. Hun stofwisseling is trager en doordat ze vaker last hebben van maagslijmvliesontstekingen, nemen ze bepaalde voedingsstoffen minder goed op. Zo ook vitamines. Fruit en groente eten is voor hen dus erg belangrijk. Het volgende probleem komt dan alleen weer om de hoek kijken: het in kleine stukjes snijden kan een hele klus zijn, doordat de fijne motoriek en spierkracht achteruit gaan.

Een slowjuicer is daarvoor zeker een functioneel hulpmiddel. In veel modellen kan je grote stukken fruit of groente stoppen, waardoor je er minder snijwerk van hebt. Zoals de naam al doet vermoeden, perst een slowjuicer op lage snelheid het sap uit fruit. Daardoor blijft er onder andere een kwart meer vitamine C over vergeleken met vruchtensap uit een blender of sapcentrifuge.

Bronnen: cbs.nl, gezondheidsnet.nl, dementie.nl, inventum.nl, optimalegezondheid.com, abno.nl, vitamine-info.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert