Navigatie

De beste tips voor een heerlijke barbecue

Staat je (nieuwe) barbecue te glimmen in de tuin of op je balkon en kun je niet wachten om hem aan te steken? Of je nu net een barbecue hebt gekocht of voor het eerst de tangen in handen neemt, goed zorgen voor je barbecue is belangrijk om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Aan het einde van deze blog weet jij de essentiële tips om het grillen op je (nieuwe) barbecue vlekkeloos te laten verlopen. Trek je schort maar alvast aan, want wij maken je klaar voor een heerlijke en gezellige barbecue!

De lente en zomer zijn de ideale seizoenen om te barbecueën. Het is lekker warm en langer licht, maar ook in de winter kun je prima genieten van het grillen. Of je nu een houtskool, gas of een elektrische barbecue hebt, met de juiste aanpak rooster je de lekkerste groenten, aardappeltjes, vlees, vis, en zelfs fruit. En natuurlijk kunnen de salades en het stokbrood niet ontbreken.

Zet je barbecue op een veilige plek

Voordat je het vuur of gas aansteekt, zorg ervoor dat je barbecue veilig staat, of dat nu in je tuin of op je balkon is. Een stevige ondergrond, denk aan vlakke tegels of beton, is ideaal. Heb je een hobbelige tuin of een ondergrond van zand of aarde? Dan moet je misschien even aan de slag om een goede ondergrond te maken. Staat je barbecue op gras? Dat is fijn om op te zitten en voor de kinderen om op te spelen, maar minder stabiel voor de barbecue. En waait het hard op de dag van de barbecue? Zoek dan een plekje waar de wind minder vat op heeft. En, heel belangrijk, zet je barbecue niet te dicht bij spelende kinderen of op een looproute. Zo kan iedereen ongestoord genieten.

Zorg er naast het veilig neerzetten van je barbecue ook voor dat je zelf veilig blijft tijdens het grillen. Pas op met synthetische kleding, die kan smelten als het te dicht bij de hitte komt en brandwonden veroorzaken. Raak de warme barbecue ook niet direct aan.

Hoe kun je het beste je barbecue aansteken?

De belangrijkste regel eerst: gebruik nooit brandbare vloeistoffen zoals benzine of spiritus om je barbecue aan te steken. Dit kan een gevaarlijke steekvlam veroorzaken. Bij een gas- of elektrische barbecue ben je meestal binnen 10 minuten klaar om te beginnen met grillen. Bij een houtskoolbarbecue begin je met een laagje houtskool of briketten op de bodem, gevolgd door een aanmaakblokje. Dit kun je het veiligst aansteken met een lange lucifer of een elektrische aansteker. Na ongeveer een halfuur tot een uur is je houtskoolbarbecue goed heet en klaar voor gebruik. Heb je net een gloednieuwe barbecue? Dan is het verstandig hem eerst ongeveer 30 minuten op een hoge temperatuur aan te zetten voor gebruik. Heb je een elektrische barbecue? Deze moet natuurlijk worden aangesloten op stroom. Gebruik je hiervoor een verlengsnoer? Rol dat dan helemaal uit om veiligheidsredenen en let op dat de kabel nergens te warm kan worden.

Wat heb je nodig voor, tijdens en na het barbecueën?

Zorg voor een vlekkeloos verloop dat je alles bij de hand hebt. Het is handig om een barbecuehandschoen, schort, tang, scherp mes, schoonmaakborstel en een hoes te hebben. Met een tang keer je vlees of groenten makkelijk om zonder vieze handen te krijgen of iets te laten aanbranden. Mocht er toch iets aangebrand zijn, dan kun je met het scherpe mes eenvoudig de zwarte randjes of korstjes wegsnijden. Om kruisbesmetting te voorkomen, is het slim aparte tangen te gebruiken voor rauw vlees, groenten en gegaard vlees. Hang bijvoorbeeld een gekleurd lintje aan elke tang: groen voor groenten, rood voor rauw vlees en geel voor gegaard vlees. Zo voorkom je verwarring en houd je het veilig en hygiënisch!

Hoe maak je de barbecue goed schoon?

Heb je lekker gegeten en genoten van de gezelligheid? Wacht daarna niet te lang met het schoonmaken van je barbecue als die nog een beetje warm is. Waarom? Omdat vet- en etensresten dan nog makkelijk te verwijderen zijn. Als je wacht tot de volgende dag, zitten ze vastgekoekt en zijn ze veel lastiger weg te krijgen.

Begin met het schoonmaken van de binnenkant. Voor zowel gas- als elektrische barbecues doe je dit zo: verwijder eerst grote etensresten, zet de barbecue met deksel dicht ongeveer 10 minuten op de hoogste stand, trek de stekker uit en veeg daarna met een borstel de overgebleven restjes weg. Een sopje van water en afwasmiddel helpt je de grill mooi te ontvetten. Zorg er wel voor dat de barbecue uitstaat, anders kan het erg heet zijn. De buitenkant van je barbecue schoonmaken? Pak hiervoor een zachte doek en wat sop met afwasmiddel, en je bent zo klaar! Na het afdrogen is het verstandig om er een hoes over te doen als je de barbecue opbergt. Zo blijft hij schoon en ziet hij er langer uit als nieuw. Wil je meer tips over het schoonmaken van je barbecue lees dan onze adviespagina: Hoe maak je een bbq schoon?

Ben jij klaar om te barbecueën als een pro?

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg ervoor dat alles klaarstaat: van een veilige plek voor je barbecue tot de juiste tools voor dat heerlijke eten. Zo geniet je volop, ongeacht het weer. En reinig na het grillen je (nieuwe) barbecue goed, zo heb je er het langste plezier van. Zo kun je elke keer weer genieten van een gezellige avond en de lekkerste BBQ-recepten!