Navigatie

5 tips om te besparen op verwarming

Met de winter voor de deur is je huis verwarmen en tegelijkertijd energie besparen ook weer een hot topic geworden. Ook met het oog op de hoge energieprijzen is energie besparen belangrijker dan ooit. Hoe kom je de winter door en leef je daarnaast ook nog eens energiezuinig? In deze blog geven we je de 5 beste tips.

Als je zuiniger verwarmt, verbruik je minder energie of gas. Dat is dan weer goed voor het klimaat en voor je energierekening. Het betekent niet direct dat de temperatuur in huis minder comfortabel wordt. Het gaat er vooral om dat je de verwarming lager zet als er niemand thuis is of iedereen in bed ligt en dat je de verwarming uitdraait in kamers waar je niet bent.

5 tips om te besparen op verwarming

01

Een slimme thermostaat is het ideale apparaat om je huis energiezuinig te verwarmen. Door gebruik te maken van allerlei slimmigheden past hij de temperatuur precies aan naar jouw omstandigheden. Wat is daar dan precies energiezuinig aan? De temperatuur is nooit te hoog en de thermostaat stopt met verwarmen als de doeltemperatuur is behaald. Daarnaast zijn slimme thermostaten ook nog eens zeer handig in gebruik. Veel gaat vanzelf en eventuele aanpassingen voer je in via je smartphone vanuit je luie stoel! De meeste thermostaten zijn voorzien van een timerfunctie. Daarmee laat je de thermostaat voor een bepaalde tijd werken en gaat die niet langer door dan nodig. Wil je energie besparen op verwarmen? Dan is de slimme thermostaat een interessante optie.

02

Als je overdag veel in de woon- of werkkamer te vinden bent, waarom zou je dan nog je slaapkamer verwarmen? Als je niet in een ruimte aanwezig bent, doe je er goed aan om de verwarming helemaal uit te doen of in ieder geval een paar graden lager te zetten. Het is niet nodig om je hele huis te verwarmen terwijl je op een dag voornamelijk in 2 verschillende ruimtes bent. Houd de deuren van de kamers goed dicht. Daarmee gaat de warmte in de kamer namelijk niet verloren en hoef je hem niet constant weer opnieuw te verwarmen. Daarnaast hoeft een kachel minder hard te verwarmen aangezien er dus nog warmte over is in de kamer.

03

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Sterker nog, het kan heel simpel zijn. Eén van die manieren is simpelweg de temperatuur van de thermostaat een paar graden lager zetten. Je zult misschien even moeten wennen aan het nieuwe klimaat, maar het is het waard. Daarmee bespaar je gemiddeld 120 m3 gas per jaar wat ongeveer neerkomt op 120 euro. Probeer het gewoon eens. Als je het toch niets vindt, kan je de temperatuur altijd weer terugzetten naar het oude niveau of trek je een dikke trui aan. Als je ’s nachts gaat slapen is het slim om de thermostaat een paar graden lager te zetten. ’s Nachts heb je de thermostaat namelijk niet zo hard nodig als overdag. Wil je het nog slimmer doen? Zet dan een uurtje voordat je naar bed gaat de thermostaat alvast omlaag. Dat scheelt alweer een paar euro’s.

04

Een populaire manier om kamers te verwarmen is met een elektrische kachel. Deze zijn onder andere geschikt als bijverwarming voor in de badkamer of op zolder. De infraroodkachel is een energiezuinige kachel. Deze gaat namelijk efficiënt met de warmte om. Een infraroodkachel verwarmt heel gericht objecten en personen in plaats van de hele ruimte. Daarnaast zijn deze kachels laag in hun wattage. Hoe lager de wattage, hoe minder energie een kachel verbruikt. Belangrijk om te weten is dat je een elektrische kachel niet gebruikt om je hele huis te verwarmen, maar juist gebruikt als bijverwarming waardoor de thermostaat een paar graden omlaag kan.

05

At last but not least, tip nummer 5. Isoleer je huis goed! Een goede isolatie in huis is de basis om energiezuinig te kunnen verwarmen. De verwarming hoeft namelijk minder hard te werken om je huis van warmte te voorzien. Bij een slechte isolatie gaat warme lucht snel verloren en moet de verwarming een stuk harder werken, wat ook weer effect heeft op de energierekening. Als je een nieuwbouwhuis hebt, kan je er wel vanuit gaan dat jouw huis goed geïsoleerd is. De minder geïsoleerde huizen zijn vaak oudere huizen. Je hele huis volledig isoleren is een grote opgave, maar het kan ook makkelijk. Sluit bijvoorbeeld naden en kieren of hang isolerende gordijnen op. Dat helpt al een boel!

Met het toepassen van deze tips bespaar je energie met het verwarmen van je huis. Dat kan iets kleins zijn, zoals de thermostaat een paar graden lager zetten, of juist een ingrijpende verandering zoals je isolatie thuis verbeteren.

Er zijn naast deze 5 tips meer manieren om te besparen op verwarming. Onderhoud de cv-ketel bijvoorbeeld regelmatig of schaf een elektrische deken aan. Op deze manier blijft het lekker warm en houd je de energierekening laag.