Navigatie

Hands-on review: Samsung The Frame 2022 – The Finishing Touch

Samsung The Frame | Gratis bij jou thuisbezorgd bij Expert

Sinds de lancering van de Samsung The Frame in 2017 is deze tv een groot succes bij design-, kunst- en fotografieliefhebbers. Met deze unieke televisie transformeer je je tv in een waar kunstwerk. Een mooi concept, maar nog niet perfect. Het was namelijk nog wel herkenbaar als beeldscherm. Om dit tegen te gaan heeft Samsung de 2022-versie voorzien van een nieuwe techniek en Samsung nodigde ons uit om de nieuwe The Frame in levende lijve te bekijken. Wat we ervan vinden, dat lees je op deze pagina.

De Samsung The Frame is dé tv voor iedereen die geen zwart vlak in zijn woonkamer wil. Zet je deze tv uit, dan toont de tv een klassiek of modern kunstwerk naar keuze. Via de Samsung Art Store heb je keuze uit ruim 1.600 kunstwerken, van klassieke schilderwerken van Van Gogh tot de prachtige foto’s van National Geographic. En om het plaatje af te maken heeft The Frame een lijst als een schilderij en de One Connect Box met Invisible Cable waarmee hij strak aan de muur hangt. En dit jaar heeft The Frame een grote vernieuwing.

Matte Display

De grote vernieuwing van de Samsung The Frame is het Matte Display. Dit houdt in dat de tv een licht oneffen scherm heeft, wat resulteert in een zachtere en natuurlijkere weergave van kunst en foto’s. Ook zorgt het Matte Display ervoor dat het invallende licht verstrooid waardoor wordt je geen last hebt van reflecties. Aldus Samsung. En dit klinkt allemaal heel veelbelovend, maar zonder het te zien is het lastig om in te schatten hoe effectief zo’n display is. De uitnodiging van Samsung was dan ook het perfecte moment om het Matte Display in actie te zien.

Het is moeilijk te omschrijven hoe goed het Matte Display werkt zonder te vervallen in clichés en superlatieven. Samsung heeft echt het ontbrekende puzzelstukje gevonden dat The Frame naar het beloofde niveau brengt. Het scherm heeft een lichte textuur waardoor foto’s daadwerkelijk afgedrukt lijken en schilderijen dat stukje diepte krijgen dat ze onderscheidt van een screen saver, om het maar even oneerbiedig te noemen. Ook zijn pixels nauwelijks zichtbaar, ook al sta je er pal voor. Het kunstwerk lijkt daardoor nog echter en het geheel minder op een beeldscherm.

Naast extra realisme zorgt het Matte Display er ook voor dat reflecties worden tegengegaan. Er stonden twee The Frame-tv’s naast elkaar, een 2021-model en een nieuw 2022-model, en het verschil was, zoals op de foto te zien, overduidelijk.

Met het Matte Display zal Samsung niet alleen veel twijfelaars over de streep trekken, het kan zelfs bezitters van oudere modellen overtuigen om te upgraden. Overigens is het Matte Display te vinden op alle Lifestyle-tv’s van 2022, dus ook op de Samsung Serif en Samsung Sero.

Niet onnodig aan

Als je thuis bent wil je natuurlijk altijd een mooi werk aan de muur, maar als je naar buiten gaat is het zonde als de tv continu aan staat. Daarom heeft The Frame een bewegingssensor. Ben je een tijdje niet bij de tv, dan gaat het beeld op zwart om energie te besparen. Ben je weer terug, dan springt de tv weer op het kunstwerk. Het viel mij op dat ik vrij dicht bij de tv moest staan om hem weer aan te laten springen, maar dat kan ook aan de grote zaal hebben gelegen waar de tv aan de muur hing. Bewoog je in de ruimte waar de tv hing, dan bleef hij de hele tijd aanstaan, dus het lijkt erop dat hij in een woonkamersetting keurig kunst blijft tonen als er mensen zijn.

Ook heeft The Frame een helderheidssensor die automatisch de helderheid van het beeld regelt. Hierdoor is de tv geen lichtbak in een donkere kamer en is het kunstwerk nog realistischer.

The Frame als tv

Een kunstwerk aan de muur is natuurlijk prachtig, maar uiteindelijk koop je een tv natuurlijk om tv te kijken. En wat dat betreft is The Frame een uitstekende Samsung smart-tv. (Let op: om gebruik te maken van het Samsung Tizen smart-systeem is een account vereist.) Het Matte Display doet geen afbreuk aan de beeldkwaliteit en doordat het reflecties voorkomt kijk je op elk moment van de dag tv. De Samsung The Frame beschikt over een 4K QLED-scherm, waardoor je geniet van meer dan een miljard kleuren en een fijne scherpte, en door de Dual LED achtergrondverlichting heb je een mooi contrast. Al met al is het beeld van de Samsung The Frame gewoon best wel goed. Het beeld is niet zo spectaculair als bij een van de high-end Samsung-tv’s zoals de Samsung QN93BAT, maar die tv’s zijn natuurlijk ook van een ander kaliber.

Wat betreft het geluid heeft The Frame in 2022 een flinke upgrade gekregen. Zo ondersteunt The Frame nu Dolby Atmos, zodat je het geluid overal om je heen hoort en beschikt de tv over Samsung Q-Symphony. Hiermee werkt de tv samen met een geschikte Samsung-soundbar om het geluid beter naar voren te laten komen. In theorie klinkt dit niet heel spannend, maar ik was verbaasd over de toegevoegde waarde. Het geluid klinkt veel ruimtelijker en je hoort het geluid veel minder uit de soundbar komen. Hierdoor vormen het beeld en het geluid veel meer één geheel waardoor je echt meer opgaat in de film. De Samsung The Frame was gekoppeld aan de nieuwe Samsung Ultra Slim HW-S801B soundbar het geheel klonk erg natuurlijk, indrukwekkend en prachtig in balans.

Conclusie

De Samsung The Frame 2022 maakt de belofte van een kunstwerk aan de muur echt waar. Het Matte Display is de finishing touch van een veelbelovend concept. De diepte en de structuur zorgen echt voor een realistisch kunstwerk wat menig bezoeker om de tuin zal leiden. Om tv en films te kijken is The Frame ook een prima televisie met scherpe beelden en schitterende kleuren. Daarnaast zorgt Dolby Atmos ervoor dat je nog meer wordt meegenomen in jouw favoriete film.

Wil je de allerbeste beeldkwaliteit, dan kan je beter kijken naar de QN95B of de QN900B, maar wil je naast een tv ook iets moois aan de muur, dan is de Samsung The Frame 2022 echt dé televisie voor jou.

Deel deze blog via: