Navigatie

Muziek luisteren in het openbaar vervoer

Ons kleine kikkerlandje beschikt over een prima spoornetwerk en ook buslijnen brengen ons naar de uitgelegen hoeken van ons land. Dagelijks reizen er ongeveer één miljoen Nederlanders met het openbaar vervoer. De één stapt op de trein voor een lange schooldag en de ander neemt de bus voor een nieuwe werkdag. Inmiddels zijn de koptelefoons en oordopjes een bekend beeld geworden in het dagelijkse leven. De één luistert naar een diepzinnige podcast of een leuk luisterboek en de ander komt zijn ochtend juist door met de verse top 50 van Spotify! Zo heeft ieder zijn eigen wereldje en reizen we van plek naar plek. Het is te begrijpen dat er haast niets belangrijker is dan een fijne koptelefoon of oordopjes voor in de trein of bus. Daarom hier enkele dingen om rekening mee te houden, voor een comfortabele reis!

Koptelefoon: heldere klanken met diepe bas

Koptelefoons, ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Zo heb je verschillende oorschelpen, speciale koptelefoons voor sporten, draadloos en nog veel meer. De voornaamste reden om een koptelefoon te dragen is omdat het meer comfort geeft. Vooral de over-ear oorschelpen zitten als een zachte kussen rond jouw oren. Je hebt daarmee niet zo snel last van drukkende oorschelpen en je gaat echt volledig op in de muziek, omdat jouw oren worden afgesloten. Daarnaast vind je de beste audiokwaliteit in koptelefoons. Klanken zijn beter te horen omdat ze de complete oorschelp bevatten. Daarnaast heb je vaak urenlang luisterplezier en zijn ze binnen de kortste keren weer volledig opgeladen! Het nadeel is wel dat koptelefoons nou eenmaal minder compact zijn dan oordopjes. Met een lange treinreis kan je bijvoorbeeld last krijgen van de hoofdband die op je hoofd drukt of, als je een on-ear koptelefoon hebt, oorschelpen die op jouw oren drukken. Het voordeel van een on-ear koptelefoon is dan wel weer dat hij compacter is en dat je meer meekrijgt van de omgeving.

Noise cancelling koptelefoon

Wil je na een lange school- of werkdag echt helemaal opgaan in jouw eigen muziek? Maak dan kennis met de beste Bluetooth noise-cancelling koptelefoons! Deze apparaten filteren namelijk al het omgevingsgeluid weg en laten je alleen de heldere klanken van jouw favoriete muziek horen. Je hoort helemaal niks meer van alle rumoer in de trein of bus. Geen draaiende motor of lawaaierige reizigers die jouw muziek verstoren. Noise-cancelling is heel eenvoudig in te schakelen, je schakelt het ook weer net zo eenvoudig uit. Dat is wel zo handig wanneer de conducteur de kaartjes komt controleren of je je met de OV-fiets door het drukke centrum van Amsterdam heen beweegt.

Oordopjes: compact en comfortabel

Net als koptelefoons zijn er heel veel verschillende soorten oordopjes. Daar waar eerder iedereen nog oordopjes met draad had, zie je tegenwoordig bijna iedereen met draadloze oordopjes rondlopen. Heb je liever geen grote koptelefoon op je hoofd, maar wil je wel genieten van goed geluid? Dan zijn draadloze oordopjes de perfecte oplossing. Ze zijn niet alleen een stuk compacter dan de koptelefoon, maar zijn ook een stuk minder warm aan de oren. Zo zweet je niet zo snel als je een sprint moet trekken om de trein te halen! Comfort is ook belangrijk om te kunnen genieten van muziek of luisterboeken. Oordopjes bevinden zich in het gehoorkanaal, waardoor je dus minder snel last krijgt van je oren en daarnaast ben je je ook nog eens bewust van jouw omgeving. Zo kan je de omroeper nog horen zeggen dat jouw trein toch op een ander spoor staat.

Noise cancelling oordopjes

Noise-cancelling maakt het reizen met openbaar vervoer een stuk beter. Ook oordopjes beschikken tegenwoordig over de beste noise-cancelling. Hoor je dan helemaal niks meer van de omgeving? Nou, nee. Je kan het namelijk ook altijd uitzetten of dimmen. Vaak leg je simpelweg gewoon je vinger op de earbuds en je hoort vervolgens het omgevingsgeluid. Zo blijf je je bewust van jouw omgeving en hoef je de reisinformatie of gesprekken niet te missen! Oordopjes zijn überhaupt makkelijk te bedienen. Vaak zie je dat merken gebruik maken van het slimme Touch Control-technologie. In een app kan je vervolgens zelf instellen welke aanraking is bedoeld voor een bepaalde instelling. Zo heb je eenvoudig de controle over de noise-cancelling en mis je niet het moment dat je moet uitstappen!

Wat is nou geschikt voor mij?

Ben je er nog niet helemaal uit of je nou met een koptelefoon of met oordopjes in het openbaar vervoer wilt reizen? Eén ding is sowieso zeker. Ga voor noise-cancelling! Ga je met het openbaar vervoer naar Amsterdam of een andere drukke stad? Dan is noise-cancelling je grootste vriend. Vooral tijdens het spitsuur is het lekker om afgesloten te zijn van de omgeving. Of je nou in de trein of in de bus zit, overal waar het druk is, is ook lawaai. Hieronder helpen we je met het maken van de juiste keuze.

Een koptelefoon is zeer geschikt voor de mensen die echt helemaal op willen gaan in hun muziek of podcast. Geluiden zijn een stuk helderder en je geniet van een goed klinkende bas. Ben je iemand die het lekker vind om het weekend in te gaan met knallende muziek of scheurende gitaren? Dat soort muziek komt met een koptelefoon het best tot z’n recht. Ook bij het luisteren naar een podcast of een luisterboek geniet je van hoogstaand geluid. Een nadeel van een koptelefoon is weer, dat het minder comfort geeft dan oordopjes. Je hebt de keuze uit on-ear of over-ear koptelefoons. On-ear is compacter, maar drukt wel tegen de oren aan. Over-ear is iets lomper, maar draag je wel comfortabel omdat het niet op jouw oren leunt. Wanneer je een mondkapje in het openbaar vervoer draagt is deze lastiger op of af te krijgen. Daarvoor moet je eerst de koptelefoon van je hoofd afhalen om vervolgens je mondkapje op te doen.

Ben je toch meer van het comfort of heb je liever niet zo’n grote koptelefoon op je hoofd? Dan moet je zeker voor oordopjes gaan. Ook de meeste oordopjes beschikken tegenwoordig over de beste audiokwaliteit. Met oordopjes heb je geen grote oorschelpen die zorgen voor het goede geluid, maar gewoon simpelweg een oortje die in het gehoorkanaal zit. Daardoor geniet je ook van een prima geluidskwaliteit. Luister je veel naar podcasts, luisterboeken of radio? Ga voor oortjes! Je hebt geen diepe bas nodig, maar gewoon goed geluid en bovenal comfort. Doordat ze zo klein en compact zijn, raak je ze ook weleens makkelijk kwijt. Veel oordopjes worden daarom tegenwoordig geleverd in een oplaadcase. Daardoor heb je altijd vol geladen oordopjes en raak je ze minder snel kwijt. Wel zo fijn voor de chaotische mensen onder ons!

Hierom neem je een koptelefoon:
+ Helder geluid met diepe bas
+ Ga helemaal op in de muziek
+ Films worden intenser
+ Goede microfoons
+ Minder last van ophopend oorsmeer
+ Verstelbaar zodat hij altijd past

Hierom neem je oordopjes:
+ Audio komt direct in gehoorkanaal
+ Geen last van oorschelpen
+ Zeer compact
+ Handig op te bergen in oplaadcase
+ Meer bewegingsvrijheid
+ Minder warm aan de oren

Comfortabele reis!

Begin jouw school- of werkdag goed en vind de meest comfortabele manier om te reizen. Dat begint al met de klanken van het nieuwe album van jouw favoriete artiest of de spannende teksten uit het luisterboek die je maar al te graag aanhoort. Na een dag hard werken, moet je je hoofd even legen en lekker ontspannen. Sluit je af van de omgeving en kom in chillmodus! Het openbaar vervoer doet de rest en brengt je altijd veilig thuis. Op die manier kom je de week wel door!

Deel deze blog via: