Navigatie

De belangrijkste redenen om over te stappen op inductie

Met het oog op een gasvrij Nederland en de hoge gasprijzen is het tijd om over te stappen op inductie! In deze blog geven we je de belangrijkste redenen waarom je moet overwegen om over te stappen op inductie.

Gasvrij Nederland in 2050

Om CO2-uitstoot te verminderen en over te stappen op duurzame energie richt de Nederlandse overheid zijn pijlen op een gasvrij Nederland in 2050. Het idee is dat dan niemand meer op gas kan koken en elk huishouden is overgestapt op elektrisch koken. De meeste nieuwbouwhuizen zijn al niet eens meer voorzien van een gasaansluiting. Daarmee kun je constateren dat gaskookplaten steeds meer naar de achtergrond verdwijnen en de toekomst voor elektrisch koken ruimbaan heeft.

Inductie is de zuinigste manier van koken

Is het nu al het goede moment om over te stappen of is het verstandig om nog even te wachten aangezien 2050 nog ver weg is? Als het voor jou een mogelijkheid is om over te stappen, is dit zeker aan te raden. Inductie is in veel opzichten een stuk beter dan gas en het brengt een hoop voordelen met zich mee!

Het grootste voordeel is de energiezuinigheid van een inductiekookplaat. Inductie is veruit de zuinigste keuze van alle kookplaten. Er gaat namelijk maar weinig energie verloren bij koken op inductie. Bij andere kookplaten, zoals een gaskookplaat, gaat er veel warmte verloren langs de zijkant van een pan. Bij inductie is dat niet zo. De warmte richt zich dankzij de magnetische velden in de kookplaat alleen op de pan. Daarmee bespaar je dus flink op de energierekening.

Handiger in gebruik en makkelijker schoon te maken

Aangezien alleen de bodem van de pan warm wordt in plaats van de hele kookzone is een inductiekookplaat ook nog eens een stuk veiliger dan een gaskookplaat. Je hebt daarnaast geen open vuur of risico op lekkend gas. Overigens zijn de meeste inductiekookplaten voorzien van panherkenning. Daarmee schakelt de kookplaat zichzelf uit zodra je een pan van de kookzone haalt. Inductiekookplaten zijn verder ook nog eens makkelijker te bedienen met touch-control.

De oppervlakte van een inductiekookplaat is, in tegenstelling tot een gaskookplaat, volledig glad. Hierdoor maak je hem een stuk makkelijker schoon! Het enige wat je hoeft te doen is een vochtig doekje erover heen halen. Geen gedoe met gaspitten en pannendragers meer! Dat scheelt je weer een hoop werk!

Hoe stap je over naar inductie?

Bij het aanschaffen van een nieuwe inductiekookplaat moet je goed letten op de inbouwmaten. Past de kookplaat in je keuken? Daarvoor moet je de nismaat weten. Deze kan je zelf meten door de uitsparing in het keukenblad van links naar rechts te meten met een rolmaat. Om echt zeker te zijn van de juiste maten, kun je ook gebruik maken van onze inmeetservice.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de stroomvoorziening. Een inductiekookplaat vraagt namelijk een hoog vermogen. Om inductie te kunnen gebruiken voor het koken, heb je een stopcontact met 5 gaten nodig. Dit zorgt ervoor dat de kookplaat over meerdere stroomgroepen wordt verdeeld, zodat je op 2 of 3 fasen kunt koken, afhankelijk van de meterkast in je woning. Het is ook mogelijk om te koken op een 1-fase kookplaat. Deze heeft een normale stekker waardoor je hem gewoon op een standaard stopcontact aan kunt sluiten.

Houd er ook rekening mee dat je speciale pannen nodig hebt om op inductie te koken. Als je dit allemaal gedaan hebt, kun je genieten van alle voordelen van inductie.

Neem contact op met een Expert-winkel bij je in de buurt om hulp te krijgen met het overstappen van gas naar inductie. Onze Experts weten hoe je veilig een gaskookplaat demonteert en vervolgens een nieuwe inductiekookplaat in de keuken plaatst.