Navigatie

Review: Acer Swift 3 – Met veel kracht op pad

04-07-2022

Op kantoor, in de trein, in het vliegtuig of in het café. Ben je veel op weg, dan wil je overal lekker kunnen werken. Maar ook als je thuis bent wil je natuurlijk comfortabel kunnen werken. De Acer Swift 3 is een compacte en lichte laptop die je makkelijk in je tas stopt om overal aan de slag te kunnen. En ondanks het kleine formaat ga je met veel kracht op pad. Al met al klinkt deze Acer Swift-laptop erg veelbelovend. Ik probeerde hem uit om te kijken of hij al zijn beloftes waarmaakt.Plus- en minpunten van de Acer Swift 3 
+ Groot scherm
+ Compact en stevig design
+ Windows 11 (eventueel na gratis update)
+ Prettig verlicht toetsenbord
- Niet ideaal voor fanatiek gamen

Acer Swift 3 SF314-59-55D1 | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio & visual | Expert

Al jaren zijn 14 inch-laptops erg geliefd bij mensen die veel onderweg zijn en overal aan de slag willen kunnen. Voor veel mensen is 14 inch het perfecte compromis tussen draagbaarheid en comfort. Je kan de laptop makkelijk in een gewone tas stoppen (een aparte laptoptas is dus niet nodig) en het scherm is groot genoeg om de hele dag naar te kijken. De 14 inch Acer Swift 3-laptops zijn al jaren erg populair, en dat is niet voor niets. Vorige versies zijn al door de Consumentenbond uitgeroepen als ‘Beste uit de Test’. Elke nieuwe Acer Swift 3 heeft dus grote schoenen te vullen. Of dat lukt? Dat heb ik getest.

De bouw

De Acer Swift 3 is dus goed geschikt om overal mee naartoe te nemen. Dan wil je natuurlijk wel een laptop die ook bestand is tegen reizen. En deze laptop lijkt daar uitstekend mee om te kunnen gaan. De laptop is niet de lichtste, maar is ook niet erg zwaar en voelt degelijk aan. Dit voelt als een laptop die je jarenlang grondig kan gebruiken, zonder dat hij gaat tegensputteren.

Dit betekent niet dat het een lelijke baksteen van een computer is. De Acer Swift 3 is mooi aluminiumkleurig met een strak en minimalistisch design. Het spiegelende Acer-logo steekt stijlvol af tegen de matte behuizing die vingerafdrukken en eventuele krasjes mooi verbergt. Klap je de laptop open, dan valt het mooi afgewerkte scharnier op. Deze heeft een lichte geometrische vorm met daarop het woord SWIFT in strakke moderne letters.

Het toetsenbord is verlicht als je typt, waardoor je ook prettig kan werken als het wat donkerder is. Gebruik je het toetsenbord niet, bijvoorbeeld als je een film kijkt, dan gaat de verlichting uit, zodat je zonder afleiding kan genieten.

De krachttest

Door de combinatie van een elfde generatie Intel Core-processor en de minimaal 8GB werkgeheugen is deze Acer Swift 3-laptop in theorie perfect geschikt om wat zwaardere taken zoals fotobewerking uit te voeren. Ik installeerde Lightroom en Photoshop om wat foto’s te bewerken en inderdaad, dit gaat vlekkeloos. Lightroom loopt als een zonnetje en als je de schuifjes verplaatst zie je de aanpassingen direct doorkomen. Bladeren door grote bewerkte imports gaat soepel en ook met meerdere programma’s open blijft de laptop vloeiend werken.

Heb je veel foto’s gemaakt en sla je deze op op een externe harde schijf, dan kan je de foto’s ook makkelijk vanaf de harde schijf bewerken. De laptop heeft namelijk een Thunderbolt 4.0-poort, waarmee je een data-overdracht hebt van maar liefst 40GB/s. Dit betekent dat je bestanden van een harde schijf vrijwel net zo snel kan gebruiken als bestanden die op de laptop zelf opgeslagen zijn. Hierbij is het wel belangrijk dat de harde schijf ook een vergelijkbare Thunderbolt-poort heeft.

Werk je thuis en werk je graag met meerdere schermen, dan kan je met de Thunderbolt-poort ook twee 4K-schermen tegelijk aansturen. Heb je geen beeldscherm met Thunderbolt-poort, dan kan je ook nog ‘gewoon’ gebruikmaken van de HDMI-poort. Werk je thuis en wil je wat meer kijkoppervlak dan het 14 inch-scherm biedt, plug hem dan in in een externe monitor en je kan aan de slag.

Acer Swift 3 SF314-59-55D1 | Te koop bij Expert

Gamen

De Acer Swift 3 draait op de nieuwste generatie Intel Core of AMD Ryzen-processors. Kies je voor een Intel Core-variant, das is een van de features van de nieuwe generatie de toevoeging van de Intel Iris Xe Graphics Processor. Dit is een geïntegreerde grafische kaart die de laptop een prima laptop maakt om te gamen. Voor echte high-end games is een laptop met een specifieke grafische kaart een betere keus, maar wil je af en toe gewoon een leuk spelletje spelen, dan is deze Acer Swift prima.

Conclusie

Met de Acer Swift 3 heb je een echt multimediamonster in handen waarmee je overal aan de slag kan. De hoeveelheid werkgeheigen en de nieuwste generatie processors zorgen ervoor dat de laptop erg snel is en genoeg kracht heeft om te multitasken en zelfs casual te gamen. Wil je echt fanatiek gamen, video’s bewerken of zelf animaties maken, dan heb je misschien meer aan een laptop met een aparte grafische kaart.

De laptop heeft genoeg opslagruimte voor de gemiddelde gebruiker, maar ben je een fanatiek foto- of videograaf dan is extra opslag wel fijn. Daar is de Acer Swift ook helemaal op voorbereid, met een Thunderbolt 4-poort, zodat je zonder vertraging vanaf je opslagmedium kan werken. Tel daarbij het compacte formaat en de stevige bouw bij op en je hebt een prachtige laptop waar je altijd en overal op kan vertrouwen.

Acer Swift 3 SF314-59-55D1 | Te koop bij Expert

Deel deze blog via:

Menno Visser | Productredacteur bij Expert

Review van:

Menno Visser

Productredacteur beeld & geluid bij Expert