Navigatie

Sonos Ray – voordelig en compact

Sonos heeft zijn nieuwe soundbar geïntroduceerd! De Sonos Ray is de voordeligste soundbar van Sonos en volgt in de lijn van de Beam en de Arc. Wat deze Sonos Ray allemaal te bieden heeft, lees je in deze blog!

Kleinste soundbar van Sonos

Het grootste verschil tussen de Sonos Ray en de andere soundbars van Sonos is het formaat. De Beam, en vooral de Arc, zijn een stuk breder. De Ray is slechts 54 centimeter breed en dat maakt hem de compactste soundbar van Sonos. Het grote voordeel daarvan is dat die in kleine kamers past, zoals de slaapkamer.

Net als de Beam en de Arc, hang je de Ray ook heel makkelijk aan de muur. Dat geeft je tv-opstelling net even een wat strakker design. Verder is de soundbar makkelijk te installeren, maar dat gaat wel net iets anders dan bij de andere soundbars.

Ondanks dat dit de voordeligste soundbar van Sonos is, heeft hij wel gewoon een strak design en is hij gemaakt van mooie materialen. Door zijn compacte formaat valt die ook niet zoveel op. Een soundbar hoeft niet altijd de aandacht te trekken, maar moet vooral zorgen voor goed geluid.

Prima geluid voor zijn formaat

Voor het formaat en de prijsklasse mag hij er, naast zijn grotere broers, zeker zijn. Het geluid is minder ruimtelijk en goed dan bij de Beam, maar de Sonos Ray is dan ook een stuk voordeliger.

Een grote afwezige op deze soundbar is Dolby Atmos. Deze techniek zit wel op de andere Sonos soundbars en laat je helemaal meegaan in de film. Desondanks geniet je alsnog van een kamervullend geluid. Dat komt door de gesplitste golfgeleiders die het geluid van muur tot muur brengen.

Wil je het geluid nog mooier en realistischer laten klinken? Dan raden we je aan om twee achterspeakers toe te voegen, zoals de Sonos One. Deze zet je voor het beste geluid, achter de bank. Daardoor geniet je van draadloos surround sound. Films en series worden nog intenser en het feit dat de soundbar geen Dolby Atmos heeft, wordt zo mooi gecompenseerd!

De kamer waarin de soundbar staat heeft grote invloed op het geluid. Een kamer vol met schilderijen klinkt anders dan een kamer met kale muren. Voor dit probleem heeft Sonos een mooie oplossing, namelijk TruePlay. Door een iPhone of iPad in de ruimte te bewegen meet TruePlay heel precies hoe het geluid zich het best kan bewegen. Heb je een Android telefoon? Vraag dan even of een vriend met een iPhone kan langskomen. Het verschil met en zonder TruePlay is namelijk wel echt te merken!

Van origine is Sonos gemaakt uit liefde voor muziek. Ook bij de Sonos Ray is het geluid goed afgestemd. Daarnaast werkt hij uiteraard ook naadloos samen met andere Sonos appraten voor een mooie multiroom opstelling.

Het geluid van de Ray is kwalitatief dus minder dan de Sonos Beam, maar desondanks klinkt het geluid goed genoeg om meegetrokken te worden in een film. Is Dolby Atmos toch een must voor je? Dan kan je beter kijken naar de Sonos Beam of zelfs de Arc.

Personaliseren via de handige app

Iets wat we ook weer terug zien bij de nieuwe soundbar van Sonos is dat hij makkelijk te personaliseren is via de handige Sonos-app. Met deze app pas je onder andere het geluid aan en stel je bijvoorbeeld de intensiteit van de bass in.

Ben je een filmliefhebber? Dan wil je graag dialogen goed kunnen volgen toch? In de Sonos-app zet je ‘Spraakversterking’ aan, waardoor dialogen een stuk duidelijker klinken.

Verder stel je ook nog de ‘Nachtmodus’ in om harde geluiden te verminderen als je in de laatste uurtjes een film kijkt. Wel zo fijn voor de buren. De bass aanpassen, soundbar installeren, muziek streamen, het kan allemaal via deze app!

Aansluitingen en verbindingen

Als je even alleen thuis bent of juist mensen over de vloer hebt is het altijd lekker om te genieten van muziek of een podcast. Al je favoriete artiesten speel je af via wifi met de Sonos-app, Apple AirPlay 2 of Spotify Connect. Ook streamingsdiensten als Amazon Music, Apple Music en nog veel meer zijn eenvoudig te verbinden met de soundbar.

Het installeren van de soundbar is niet moeilijk. Je pakt hem uit de doos, steekt de stekker in het stopcontact, sluit de kabel aan op je tv en je opent de Sonos-app. De app doet in principe de rest en je bent klaar! Het is overigens wel belangrijk dat je het geluid van de tv ook uitschakelt. De Sonos Ray beschikt niet over een HDMI-ingang, maar alleen over een optische aansluiting. Het voordeel daarvan is dat je HDMI-poorten op je televisie overhoudt voor andere apparaten.

Verder gebruik je gewoon jouw huidige afstandsbediening om het geluid te regelen! De soundbar heeft helaas geen microfoon, waardoor je hem dus niet kan besturen via spraakbediening.

Klein maar fijn

De kleinste soundbar van Sonos heeft dus geen Dolby Atmos, maar wel goed geluid voor zijn formaat. Is Dolby Atmos geen punt voor je? Dan is de soundbar wat mij betreft geschikt voor je. Een bijkomend mooi voordeel is dat de Ray een stuk budgetvriendelijker is dan de Beam of de Arc.

Verder is de soundbar zeer geschikt voor onder kleine tv’s of op kleine kamers, zoals de slaapkamer. Hij past ook perfect in een Sonos multiroom opstelling. Kortom; wil je een goede soundbar voor een zachte prijs? Dan zit je goed met de Sonos Ray!

Kom langs in de winkel

Twijfel je nog of de soundbar geschikt voor je is? Kom dan langs in de winkel waar onze medewerkers je helpen met het maken van de juiste keuze.

Deel deze blog via: