Navigatie

Review: Sony WH-1000XM4 – Eerste indruk

12-08-2020

Na lang wachten is vorige week eindelijk de Sony WH-1000XM4 verschenen. En deze noise-cancelling bluetooth koptelefoon heeft flinke schoenen te vullen. De voorganger, de Sony WH-1000XM3 werd vaak genoemd als beste in zijn klasse. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de prestaties van de Sony WH-1000XM4. Ik mocht een exemplaar op kantoor ontvangen om te testen en dit zijn mijn eerste bevindingen.

Bestel de Sony WH-1000XM4 Zwart direct Bestel de Sony WH-1000XM4 Zilver direct

Sony WH-1000XM4  | Te koop bij Expert

Door Menno Visser
Productredacteur audio & visual | Expert

Toen Sony in 2018 met de WH-1000XM3 op de markt kwam zette het bedrijf een nieuwe standaard voor ruisonderdrukking. De noise-cancelling was zo goed dat ik rustig in de tuin kon zitten zonder last te hebben van mijn schurende buren. Volgens Sony is de ruisonderdrukking bij deze nieuwe versie met maar liefst 20% verbeterd. Nu heb ik intussen geen schurende buren meer, dus die rechtstreekse vergelijking gaan niet op, maar de eerste belooft wel veel goeds. Een blèrende radio op een meter afstand lijkt muisstil en van de centrifugerende wasmachine hoorde ik ook niks meer.

Nieuwe slimmigheden

De Sony WH-1000XM4 beschikt over een aantal slimme functies waardoor je op elk moment optimaal luistert. Zo herkent de koptelefoon of je loopt, wacht of reist en past op basis hiervan automatisch de hoeveelheid omgevingsgeluid aan. Deze functie zat ook al in de WH-1000XM3, maar is met de nieuwe versie uitgebreid. Nu kan je ook specifieke locaties registreren en per locatie een profiel maken, zodat je altijd precies luistert zoals je dat wil.

Ook pauzeert de koptelefoon de muziek automatisch als je hem afzet en gaat de muziek verder als je de koptelefoon opzet, wat erg fijn werkt, en kan de koptelefoon de muziek zacht zetten en het omgevingsgeluid versterken als jij begint te praten. Dit werkt goed, maar ik weet nog niet hoe handig ik dit vind. Als ik lekker wil meezingen valt de muziek daardoor weg en hoor ik mezelf opeens. Ik kan me echter wel voorstellen dat dit voor sommige mensen echt een uitkomst is. Is het niet iets voor jou? Geen probleem. In de app zet je het zo weer uit.

Sony WH-1000XM4  | Te koop bij Expert

Daarnaast heeft Sony een van de grootste gemissen van de WH-1000XM3 aangepakt. De nieuwe Sony WH-1000XM4 kan je namelijk heel makkelijk met meerdere apparaten tegelijk verbinden. Luister je naar muziek via je laptop en word je gebeld op je mobiel, dan schakelt de koptelefoon direct en kan je vlekkeloos bellen. Een hele fijne toevoeging die veel gebruikers wat frustratie zal schelen.

Geluidskwaliteit

Wat betreft de geluidskwaliteit heeft Sony met de WH-1000XM3 de lat erg hoog gelegd. En los van de extra features vroeg ik me af in hoeverre de geluidsprestaties zich zouden verhouden ten opzichte van die van de voorganger. Na een paar uur luisteren en een kleine side-by-side vergelijking is het duidelijk: de geluidskwaliteit van de Sony WH-1000XM4 is nóg beter dan die van de WH-1000XM3. Het geluid is wat ruimtelijker en elke laag is net wat gedefinieerder. Hierdoor voelt het veel meer alsof je omringt wordt door de muziek en ervaar je het nog intenser. Ik ben onder de indruk.

Voorlopige conclusie

In de komende weken zal ik de Sony WH-1000XM4 uitgebreider testen en hier een langere review over schrijven, maar tot nu toe ben ik zeer te spreken over deze koptelefoon. De geluidskwaliteit is fenomenaal, de ruisonderdrukking doet het uitstekend en de nieuwe slimme functies werken goed. Al met al belooft Sony met de WH-1000XM4 weer echt een top-koptelefoon te hebben en ik kijk uit naar de komende weken waarin ik hem nog meer aan de tand mag voelen.

Sony WH-1000XM4 | Te koop bij Expert

Deel deze blog via:

Menno Visser | Productredacteur bij Expert

Review van:

Menno Visser

Productredacteur beeld & geluid bij Expert