Navigatie

Helemaal in je eigen wereld met de Sony-WH1000XM5

De populaire Sony-WH1000 serie telt er weer een nieuwe koptelefoon bij! De Sony-WH1000XM5 moet de grote schoenen van de XM4 zien te vullen. En dat gaat moeilijk worden, want de XM4 is super populair. In deze blog vertellen we je uitgebreid alle details over de Sony-XM5!

Twee jaar geleden maakten we kennis met de Sony WH-1000XM4 en nu is het dus de beurt aan de XM5 om het absolute pronkstuk van Sony te worden. De koptelefoons van deze serie staan vooral bekend om de geweldige Noise Cancelling die dit jaar uiteraard ook weer aanwezig is.

Compleet vernieuwd design

Daar waar de XM2, 3 en 4 nog veel op elkaar leken, wijkt de XM5 nu van dat ontwerp af. Dat komt vooral door de dunnere hoofband, dunnere beugels en andere oorschelpen.

Ondanks het andere design, zijn er nog genoeg eigenschappen die we kennen van de XM4. Zoals het over-ear design en de touch control op de oorschelpen. Ook zitten de fysieke knoppen er nog op. Daarvan is er één voor de aan- en uitknop en het verbinden via bluetooth en de ander is voor het bedienen van de Noise Cancelling.

Verder valt het op dat de oorschelpen niet meer inklapbaar zijn. Het nadeel daarvan is dat ze minder goed op te bergen zijn. De case is daarop aangepast en is dus ietsjes groter dan bij de XM4.

Het beste geluid van Sony

De kwaliteit van het geluid is van hoogstaand niveau! Dat komt vooral omdat High Res Audio wordt ondersteunt. Je geniet daardoor extra veel van audiobestanden in een hoge resolutie. Vooral de diepe bassen en de hoge tonen zorgen voor een goed geluid. Het geluid van de XM4 was al super goed en was dan ook niet voor niks één van de populairste koptelefoons. Sony weet met de XM5 zelfs nog een stapje verder te gaan. Dus moet je nagaan, het beste geluid van de XM4, maar dan nog beter, dat is de XM5.

Beste Noise Cancelling van dit moment

De Noise Cancelling van Sony is de beste Noise Cancelling die we op dit moment kennen. Sony maakt daarbij gebruik van meerdere microfoons die bijna al het geluid van buitenaf tegenhouden. De Noise Cancelling wordt volledig geoptimaliseerd door de Auto NC Optimizer op basis van omgevingsfactoren en draagomstandigheden.

Maak jezelf verstaanbaar

Bel je veel met je vrienden of familie? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je goed verstaanbaar bent. De microfoon van de Sony XM5 is voorzien van AI-ruisonderdrukkingsalgorimte. Makkelijker gezegd, het geluid om je heen wordt constant onderdrukt waardoor je goed verstaanbaar bent voor je vrienden of collega’s aan de andere kant van de lijn!

Snel en eenvoudig te bedienen

Net als bij de XM4 is deze koptelefoon heel eenvoudig te bedienen met touch control. Op de linker oorschelp tik je bijvoorbeeld voor het in- of uitschakelen van Noise Cancelling. De rechterkant gebruik je om muziek af te spelen, te pauzeren, nummers over te slaan of het volume te veranderen.

De XM5 maakt het je makkelijker

De XM5 heeft een aantal handige functies die we ook al op de vorige koptelefoon zagen, maar nu zijn verbeterd. Speak-to-chat bijvoorbeeld! Bij deze functie gaat de muziek zachter op het moment dat je gaat praten. Bij de XM4 werkte het opzich goed, maar na je gesprek bleef de muziek nog 30 seconden zacht spelen. Nu kan je dat in de app terugschakelen naar 5 seconden.

Er is één nieuwe functie die echt heel handig is. Met Quick Access heb je direct toegang tot Spotify. Met één klik op de touch control speelt hij jouw laatst gespeelde nummer af!

De XM5 heeft, net als de XM4, ook nog steeds Quick Attention Mode. Daarmee leg je je hand op de oorschelp om gesprekken te kunnen verstaan. Het volume van je muziek wordt dan zachter en je omgevingsgeluid wordt geboost. Draagdetectie is ook aanwezig. Dus zet je de koptelefoon af? Dan stopt de muziek ook met spelen en zodra je hem weer opzet, gaat de muziek verder. Wil je de XM5 gebruiken op meerdere apparaten? Dan doet de Multi Device Support wonderen en luister, en wissel je, snel en gemakkelijk op verschillende apparaten. Ook een Voice Assistant, zoals Google Assistant, vinden we terug en tot slot het Adaptive Sound Control. Dit is een slimme functie die het geluid automatisch aanpast op de locatie waar je bent. Ben je bijvoorbeeld op kantoor dan zal je omgevingsgeluid gedempt worden maar sta je op de trein te wachten, dan worden stemmen wel doorgelaten zodat je nog de aankondiging over je trein kan horen.

Personaliseer je koptelefoon naar jouw wens

Allemaal super handige functies dus, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bepaalde functies niet zo fijn vindt. Gelukkig heeft Sony daarvoor de handige Headphones Connect-app, waarin je alle functies aan of uit kunt zetten. De hele bediening van het touch control pas je ook heel eenvoudig aan. Zo stel je de koptelefoon helemaal in zoals jij het fijn vindt. Verder pas je hier ook heel makkelijk de equalizer aan en laat je je muziek klinken zoals jij dat het fijnst vindt.

Lekker lang genieten van de leukste muziek

De batterijduur van deze hoofdtelefoon is 30 uur, net als vorig jaar dus. Zonder Noise Cancelling gaat die overigens voor 40 uur mee, dat is 2 uur langer dan de XM4 zonder Noise Cancelling. De Sony XM5 is snel op te laden met de USB-PD-netadapter. Daarmee heb je met 3 minuten laden al 3 uur afspeeltijd in de koptelefoon zitten. Deze adapter zit niet in de doos en moet je dus wel apart aanschaffen.

Handige accessoires

Wat zit er dan wel in doos? De handige case bijvoorbeeld! Hiermee neem je de koptelefoon makkelijk mee voor onderweg. De USB-kabel gebruik je voor het opladen van je koptelefoon en de koptelefoonkabel zit erbij zodat je de XM5 kan aansluiten op een hoofdtelefoon ingang.

Helemaal in je eigen wereld

De grootste vernieuwing aan de Sony XM5 is toch wel het design. Alles is een stukje minimalistischer, wat een mooie uitstraling geeft. Het enige nadeel vind ik wel dat je ze niet meer kan inklappen, maar ja dat is waarschijnlijk een kwestie van gewenning.

Verder is de XM5 op veel punten een stukje vooruit gegaan ten opzichte van de XM4. Noise Cancelling, de microfoon en de functies zijn allemaal een stukje beter geworden. Sony zegt zelf dan ook: ‘’helemaal in je eigen wereld en niets anders’’, nou en zo voelt het ook!

Heb je net de XM4 gekocht? Of ben je aan het oriënteren voor de XM4? Geen probleem, want deze zul je nog steeds vinden in de winkel en blijft naast de XM5 gewoon te verkrijgen.

Kom langs in de winkel

We hebben je een hele hoop verteld over de XM5. Als er toch nog vragen zijn blijven hangen dan ben je altijd van harte welkom in 1 van onze 140 winkels, want daar hebben onze medewerkers antwoord op al je vragen.

Deel deze blog via: