Navigatie

Opgeruimd Thuis – tips voor het opruimen van jouw huis

We zijn op dit moment veel thuis. Dat is belangrijk en gezellig, maar het brengt ook uitdagingen en ergernissen met zich mee. Ik merk zelf dat ik meer spullen gebruik, daardoor meer rommel maak en dus meer aan het opruimen ben. Inmiddels is ook het voorjaar weer begonnen, waardoor het tijd is voor de grote schoonmaak. Doordat we zoveel thuis zijn, is deze dit jaar erg belangrijk. In deze blog focus ik me op het opruimen van je huis en geef ik je hier tips voor.

De juiste apparaten

Neem bij deze grote schoonmaak de tijd om eens wasgoed te wassen dat je normaal weinig wast. Gooi plaids en kussenslopen van de kussens op de bank in de was en klop jouw kleed eens goed uit. Stofzuig ook eens dat opberghok of de hoekjes waar je normaal minder aandacht aan besteedt, omdat je er toch weinig komt.

Opruimen en schoonmaken kan aanvoelen als een grote klus, al helemaal als je trage apparaten hebt met weinig kracht. Goede apparatuur scheelt de wereld, dus zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een prettige stofzuiger hebt. Tegenwoordig is er een scala aan steelstofzuigers die je er snel even bij pakt en waar je na gebruik eenvoudig de stofbak van kan legen. Daardoor kost het stofzuigen minder tijd en moeite.

Zorg er ook voor dat jouw wasmachine en droger jouw was goed schoon maken. Het kan voorkomen dat deze apparaten muf ruiken of minder goed schoon of droog lijken te maken. Nu begrijp ik dat je niet zomaar een nieuw apparaat gaat kopen, maar maak de apparaten eens goed schoon. Je zult verstelt staan van hoeveel schoner en droger jouw kleding uit de wasmachine en droger komen.

Maak het opruimen leuker

Zoals gezegd wordt opruimen vaak als een vervelende en grote klus gezien. Je zal er dus zelf voor moeten zorgen dat het zo leuk mogelijk wordt. Zet daarvoor allereerst een lekker muziekje op en houd ongegeneerd een sing-a-long met jezelf. Muziek geeft energie en verlaagt stress, dus zet je speaker maar lekker hard. Dat kan je zeker goed gebruiken bij het opruimen.

Zorg er daarnaast voor dat je jouw opruimdoelen snel behaalt. Dat geeft je sneller een bevredigend en tevreden gevoel. Vervolgens zorgt dat ook weer voor motivatie om andere doelen aan te pakken. Je doet dit door grote doelen op te splitsen in kleinere doelen en deze één voor één aan te pakken. Een goede tip voor een kleine doel: door enkel iedere ochtend jouw bed op te maken, ziet jouw slaapkamer er direct opgeruimder uit en heb je direct een eerste doel behaald.

Splits doelen op en pak de kleine doelen één voor één aan

Ook op een andere manier kan je het opruimen leuker maken, namelijk door de KonMari-methode. Je hebt de bedenker daarvan vast al eens voorbij zien komen, want haar methode is tegenwoordig erg geliefd: Marie Kondo. Volgens de theorie van deze opruimgoeroe is opruimen geen vervelende klus, maar juist een activiteit waar je je beter van gaat voelen. Bij ieder voorwerp dat je opruimt, stel je jezelf de vraag: ‘Word ik hier gelukkig van?’. Wanneer het antwoord ‘nee’ is, gooi je het weg. Daardoor houd je de belangrijkste spullen, waar jij gelukkig van wordt, over. Ben jij een muziekliefhebber? Dan zal je dus niet het gevoel krijgen dat jij jouw verzameling cd’s weg moet doen. Gedachtes als ‘dit ga ik later nog wel gebruiken’ en ‘later past dat kledingstuk wel weer’ zijn uit den boze. Het is op dat moment niet bruikbaar en van die te kleine broek word jij op dit moment niet gelukkig. Enkele tips die deze theorie geeft om ervoor te zorgen dat opruimen effectiever en dus bevredigender wordt zijn:

  • Doe het in stappen (per categorie).
  • Haal eerst alles uit de kast en bepaal één voor één of het weer teruggaat.
  • Twijfel je over of je iets weg moet doen? Maak er dan een foto van en gooi het weg.

Het klinkt als een zweverige manier van opruimen, maar zal ervoor zorgen dat je je rustiger voelt en dat je minder (vaak) hoeft op te ruimen. Ik heb in ieder geval de neiging om mijn kledingkast uit te ruimen.

Houd jouw huis opgeruimd

Het idee dat jouw huis opgeruimd zal blijven, helpt voor het starten met de grote opruimtaak. Spreek daarom een aantal dingen met jezelf af, om er voor te zorgen dat jouw huis opgeruimd blijft.

Probeer zoveel mogelijk de spullen die je hebt gebruikt, direct op te ruimen. Ruim de spullen van de lunch bijvoorbeeld direct op en zet ook de vaat in de vaatwasser. Gooi jouw gedragen kleding niet op de grond, maar leg ze direct in de wasmand of hang ze uit voor een volgende keer. Van op de grond liggen wordt jouw shirtje bovendien niet frisser. Ga daarnaast nooit met rommel in de keuken naar bed en ruim iedere ochtend eerst de vaatwasser uit. Met een drukke baan en kinderen thuis kan het wassen er ook wel eens bij in schieten. Bepaal daarom vaste dagen waarop je de was doet.

En als laatste een open deur: Hoe meer spullen, hoe meer werk. Gooi spullen weg die je niet nodig hebt. Doe dat bijvoorbeeld volgens de filosofie van Marie Kondo. Met veel spullen heb je nou eenmaal meer om rommel mee te maken. Bovendien geven minder spullen en legere kasten meer rust. In deze tijd waarin ik veel thuis ben, kan ik dat alleen maar waarderen.

Beloon jezelf

Het is fijn dat opruimen een bevredigend en rustig gevoel geeft, maar soms heb je wat meer motivatie nodig. Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Beloon jezelf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een extra aflevering van jouw favoriete serie gaat kijken als je de keuken hebt opgeruimd. Of koop die ene gave jeans of leuke shirt die je al heel lang wilt, als beloning voor het uitruimen van je kast. Dit zorgt er niet alleen voor dat je aan een taak zal beginnen, maar dat je hem ook volledig zal afmaken.

Bronnen: happinez.nl, homify.nl, leukegeit.nl, libelle.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert