Navigatie

Opgeruimd Thuis – tips voor het opruimen van jouw huis

De zomervakantie is nog voor je gevoel nog maar net begonnen en het is al weer voorbij. Een nieuw seizoen breekt aan. Het perfecte moment om weer fris van start te gaan. Tijd om je schoonmaakspullen er maar weer eens bij te pakken en je huis een flinke opknapbeurt te geven!

De juiste apparaten

Neem bij deze grote schoonmaak de tijd om eens wasgoed te wassen dat je normaal weinig wast. Gooi plaids en kussenslopen van de kussens op de bank in de was en klop jouw kleed eens goed uit. Stofzuig ook eens dat opberghok of de hoekjes waar je normaal minder aandacht aan besteedt, omdat je er toch weinig komt.

Opruimen en schoonmaken kan aanvoelen als een grote klus, al helemaal als je trage apparaten hebt met weinig kracht. Goede apparatuur scheelt de wereld, dus zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een prettige stofzuiger hebt. Tegenwoordig is er een scala aan steelstofzuigers die je er snel even bij pakt en waar je na gebruik eenvoudig de stofbak van kan legen. Daardoor kost het stofzuigen minder tijd en moeite.

Zorg er ook voor dat jouw wasmachine en droger jouw was goed schoon maken. Het kan voorkomen dat deze apparaten muf ruiken of minder goed schoon of droog lijken te maken. Maak de apparaten eens goed schoon. Je zult verstelt staan van hoeveel schoner en droger jouw kleding uit de wasmachine en droger komen.

Maak het opruimen leuker

Zoals gezegd wordt opruimen vaak als een vervelende en grote klus gezien. Je zal er dus zelf voor moeten zorgen dat het zo leuk mogelijk wordt. Zet daarvoor allereerst een lekker muziekje op en houd ongegeneerd een sing-a-long met jezelf. Muziek geeft energie en verlaagt stress, dus zet je speaker maar lekker hard. Dat kan je zeker goed gebruiken bij het opruimen.

Zorg er daarnaast voor dat je jouw opruimdoelen snel behaalt. Dat geeft je sneller een bevredigend en tevreden gevoel. Vervolgens zorgt dat ook weer voor motivatie om andere doelen aan te pakken. Je doet dit door grote doelen op te splitsen in kleinere doelen en deze één voor één aan te pakken. Een goede tip voor een kleine doel: door enkel iedere ochtend jouw bed op te maken, ziet jouw slaapkamer er direct opgeruimder uit en heb je direct een eerste doel behaald.

Beloon jezelf

Het is fijn dat opruimen een bevredigend en rustig gevoel geeft, maar soms heb je wat meer motivatie nodig. Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken. Beloon jezelf. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een extra aflevering van jouw favoriete serie gaat kijken als je de keuken hebt opgeruimd. Of koop die ene gave jeans of leuke shirt die je al heel lang wilt, als beloning voor het uitruimen van je kast. Dit zorgt er niet alleen voor dat je aan een taak zal beginnen, maar dat je hem ook volledig zal afmaken.