Navigatie

Stinkende wasmachine? Zo los je het op!

Stinkende wasmachine? Voorkom stank met deze tips!

Kalkaanslag, verstopping of een stinkende wasmachine? Expert heeft een aantal onderhoudstips voor je verzameld voor het schoonmaken van je wasmachine. Je leest hier hoe je een wasmachine kunt reinigen en wat je moet doen als je wasmachine stinkt of muf ruikt. Het maakt niet uit of je wasmachine al jaren mee gaat of net nieuw is, met deze tips heb je (nog) jarenlang plezier van je apparaat!


Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Hoe ontstaat stank in de wasmachine

Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die gedijt in een warme, vochtige omgeving. Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.

Veel mensen gebruiken teveel wasmiddel, waardoor de wasmachine harder moet werken om het overtollige zeep weg te spoelen. Vaak blijven er dan zeepresten achter, die zich ophopen in de wasmachine.

Met moderne wasmiddelen kun je al op 30 of 40 graden wassen. Dit is goed voor het milieu en beter voor je kleding. Vetluis houdt echter van deze lage temperaturen. Bovendien lost een (teveel aan) wasmiddel bij deze temperaturen niet altijd volledig op, waardoor er zeepresten achter kunnen blijven. Moderne wasmachines gebruiken vaak heel weinig water om zo heel zuinig te kunnen wassen. Hierdoor kunnen overtollige zeepresten minder goed worden weggespoeld. Dit kan een stinkende wasmachine tot gevolg hebben.

Ook als je juist te weinig wasmiddel gebruikt, kan dit op den duur geurtjes veroorzaken. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen dosering op de verpakking van je wasmiddel. Vetluis hoopt zich met name op bij het rubber en het zeepbakje van je wasmachine.

Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Wat te doen tegen een stinkende wasmachine?

Een stinkende wasmachine kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om de stank tegen te gaan en (misschien nog wel handiger) te voorkomen. Voer deze stappen af en toe uit en je geniet nog langer van jouw favoriete kleding, helemaal fris en fruitig.

 • Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Vloeibaar wasmiddel lost makkelijker op, waardoor er minder snel zeepresten achterblijven.

 • Houd je aan de aanbevolen dosering wasmiddel, zoals aangeraden op de verpakking. Gebruik nooit teveel wasmiddel. (En ook niet te weinig).

 • Laat na elke wasbeurt de deur en het doseerbakje van je wasmachine openstaan zodat de wasmachine van binnen kan drogen.

 • Maak het wasmiddel doseerbakje en het rubber van je wasmachine regelmatig schoon. Bij de meeste wasmachines kun je de lade uit de wasmachine halen zodat je deze makkelijk onder de kraan kunt afspoelen.

 • Sommige wasmachines hebben een hygiëne- of trommelreinigingsprogramma met stoom. Stoom doodt de meeste bacteriën.

 • Onderhoud de trommel door 1 of 2 keer per maand een was op 60 tot 90 graden te draaien. Bijvoorbeeld wanneer je je lakens en handdoeken wast. De meeste bacteriën gaan dood bij deze hogere temperatuur.

 • Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.

Probleem: kalkaanslag in de wasmachine

Als er kalkaanslag op het verwarmingselement van je wasmachine zit, gaat opwarmen langzamer en kost het meer energie. In gebieden met zacht water heb je minder snel last van kalkaanslag. De waterhardheid is op de meeste plaatsen in Nederland vrij laag, maar er is een aantal uitschieters. Je kunt op internet opzoeken wat de waterhardheid in jouw woonplaats is.

Moderne wasmiddelen bevatten waterontharders tegen kalk. In de meeste gevallen heb je daarom geen extra middelen tegen kalk nodig. Op de verpakking van het wasmiddel staat hoeveel je moet gebruiken bij een lage, gemiddelde en hoge waterhardheid. Houd je aan de dosering op de verpakking.

In sommige plaatsen in Nederland is de waterhardheid zo hoog dat er wél extra waterontharder nodig is. Naast speciale middelen tegen kalk kun je ook met natuurazijn, soda, of een vaatwastablet je wasmachine ontkalken. Doe bij het ontkalken van je wasmachine geen wasgoed in je wasmachine. Gebruik een antikalkmiddel niet vaker dan 1 a 2 keer per maand. Ontkalken is het meest effectief bij temperaturen boven de 60 graden. Houd je aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het antikalkmiddel.

Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Wasmachine ontkalken

  • Kalkaanslag ontstaat eerder bij hoge temperaturen. Om kalkaanslag te voorkomen kun je beter op lage temperaturen van 30 a 40 graden wassen.

  • Bij een wasmachine met een verwamingselement met antikalk coating hecht het kalk minder snel.

  • Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte of delicate was en poeder voor witte was. Was bonte was op 30 a 40 graden en witte was op 60 graden.

  • Je kan de wasmachine ontkalken met azijn: giet 1 liter natuurazijn in de lege wasmachine en laat op 90 graden draaien. Gebruik nooit schoonmaakazijn in de wasmachine; schoonmaakazijn is zuurder dan natuurazijn en kan het rubber van de wasmachine aantasten.

  • Wasmachine ontkalken met vaatwastablet of een handje soda: lege wasmachine op 90 graden.

Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!