Navigatie

Stinkende wasmachine? Zo los je het op!


Stinkende wasmachine? Voorkom stank met deze tips!

Kalkaanslag, verstopping of een stinkende wasmachine? Expert heeft een aantal onderhoudstips voor je verzameld voor het schoonmaken van je wasmachine. Je leest hier hoe je een wasmachine kunt reinigen en wat je moet doen als je wasmachine stinkt of muf ruikt. Het maakt niet uit of je wasmachine al jaren mee gaat of net nieuw is, met deze tips heb je (nog) jarenlang plezier van je apparaat!

Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Stappen tegen stinkende was en wasmachine

Een stinkende wasmachine kan erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om de stank tegen te gaan en (misschien nog wel handiger) te voorkomen. Voer deze stappen af en toe uit en je geniet nog langer van jouw favoriete kleding, helemaal fris.

  • Wissel af tussen vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Gebruik vloeibaar wasmiddel op 30 a 40 graden voor de bonte was en waspoeder op 60 graden voor de witte was. Vloeibaar wasmiddel lost makkelijker op. En het bleekmiddel in waspoeder houd je wasmachine schoon.

  • Houd je aan de aanbevolen dosering wasmiddel, zoals aangeraden op de verpakking. Gebruik nooit teveel wasmiddel. (En ook niet te weinig).

  • Zorg dat je wasgoed voldoende ruimte heeft om te bewegen, houd daarvoor minimaal een handbreedte ruimte over in de trommel.

  • Spaar de was op en gebruik lange wasprogramma’s. Bij korte wasprogramma’s blijven er vaker zeepresten achter.

  • Laat na elke wasbeurt de deur en het doseerbakje van je wasmachine openstaan zodat de wasmachine van binnen kan drogen.

  • Maak het wasmiddel doseerbakje en het rubber van je wasmachine regelmatig schoon. Bij de meeste wasmachines kun je de lade uit de wasmachine halen zodat je deze makkelijk onder de kraan kunt afspoelen.

  • Sommige wasmachines hebben een hygiëne- of trommelreinigingsprogramma met stoom. Stoom doodt de meeste bacteriën.

  • Onderhoud de trommel door 1 of 2 keer per maand een was op 60 tot 90 graden te draaien. Bijvoorbeeld wanneer je je lakens en handdoeken wast. De meeste bacteriën gaan dood bij deze hogere temperatuur.

  • Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.

  • Extra spoelen: Als je machine een extra spoelcyclus heeft, gebruik deze dan om alle zeepresten te verwijderen.

  • Ook kalk kan een oorzaak zijn van een stinkende wasmachine. Als er veel kalk in het water zit, moet je de wasmachine af en toe ontkalken.

  • Als je een waterontkalker in huis hebt, stel deze dan minimaal in op 5 dH. Wasmiddel heeft namelijk een klein beetje kalk nodig om goed te wassen.

Als je deze stappen volgt, pak je de oorzaak van het stankprobleem in de wasmachine aan. Het resultaat? Frisse, schone kleding die goed ruikt. Blijft het probleem aanhouden, dan kan er sprake zijn van een verstopping in de wasmachine of de afvoer. Controleer of het filter en de afvoer schoon zijn. Als ook dit het probleem niet oplost dan is er mogelijk sprake van een defect in de wasmachine. Om dat op te lossen kan je een monteur raadplegen.

Was stinkt na het wassen

Als je was stinkt na het wassen, een muffe of zelfs zure geur heeft, is het tijd om actie te ondernemen. Niets is zo frustrerend als schone was die niet fris ruikt of zelfs een luchtje heeft alsof het naar natte hond stinkt. De boosdoener? Vetluis. Dit is geen beestje, maar een verzamelnaam voor de vieze zeepresten en bacteriën die floreren in een te koele, vochtige omgeving van je wasmachine. Deze onzichtbare plaag is de reden waarom je was niet meer de vertrouwde geur van wasmiddel heeft.

Voorkomen is eenvoudiger dan je denkt: draai regelmatig een hete was en doseer je wasmiddel correct. Een teveel aan zeep kan namelijk averechts werken en vetluis een handje helpen. Zorg ook dat je wasgoed genoeg ruimte heeft om te bewegen in de machine; een overvolle trommel belemmert effectieve reiniging en draagt bij aan de onaangename geuren. Met deze tips kun je de stank effectief bestrijden en ervoor zorgen dat je was weer heerlijk ruikt.

Als je ooit je was uit de machine hebt gehaald en gemerkt dat deze niet de frisse, schone geur heeft die je verwachtte, dan ben je niet de enige. Het is een veelvoorkomend probleem dat de was na het wassen stinkt of muf ruikt. Maar maak je geen zorgen, hierboven staan de stappen die je kunt nemen om dit probleem aan te pakken.

Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Hoe ontstaat stank in de wasmachine

Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die gedijt in een warme, vochtige omgeving. Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.

Veel mensen gebruiken teveel wasmiddel, waardoor de wasmachine harder moet werken om het overtollige zeep weg te spoelen. Vaak blijven er dan zeepresten achter, die zich ophopen in de wasmachine.

Met moderne wasmiddelen kun je al op 30 of 40 graden wassen. Dit is goed voor het milieu en beter voor je kleding. Vetluis houdt echter van deze lage temperaturen. Bovendien lost een (teveel aan) wasmiddel bij deze temperaturen niet altijd volledig op, waardoor er zeepresten achter kunnen blijven. Moderne wasmachines gebruiken vaak heel weinig water om zo heel zuinig te kunnen wassen. Hierdoor kunnen overtollige zeepresten minder goed worden weggespoeld. Dit kan een stinkende wasmachine tot gevolg hebben.

Ook als je juist te weinig wasmiddel gebruikt, kan dit op den duur geurtjes veroorzaken. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen dosering op de verpakking van je wasmiddel. Vetluis hoopt zich met name op bij het rubber en het zeepbakje van je wasmachine.

Een tweede oorzaak van een stinkende wasmachine is kalkaanslag. Onderaan deze adviespagina lees je meer over de oorzaak van kalkaanslag en geven we je tips om je wasmachine te ontkalken.

Wat is vetluis?

Vaak is ‘Vetluis’ de boosdoener achter de onaangename geurtjes. Vetluis is geen luis zoals de naam doet vermoeden, maar een ophoping van oude zeepresten, huidvetten, vuil en bacteriën. Het vormt zich vooral wanneer er regelmatig op lage temperaturen wordt gewassen en te veel wasmiddel wordt gebruikt. Deze zeepbacterie gedijt in de vochtige omgeving van de wasmachine en kan een muffe en zelfs zure geur afgeven. Ook kan vetluis grijze of bruine vlekken op je kleding geven, waardoor de was vuil uit de wasmachine komt.

Gelukkig is er een simpele oplossing om vetluis te voorkomen en te verwijderen. Doe regelmatig een wasbeurt op hoge temperatuur. Zo dood je de bacteriën en spoel je het vet weg. Let ook op dat je niet meer wasmiddel gebruikt dan aanbevolen. Mocht je wasmachine al last hebben van vetluis, dan kun je een reinigingsprogramma met hete was en een speciale machinecleaner gebruiken. Regelmatig je wasmachine schoonmaken zorgt voor een blijvend frisse was en een duurzame machine.

Hoe herken je vetluis?

Een was die niet fris ruikt of zelfs stinkt direct na het wassen, is vaak het eerste signaal. Je kleding ruikt dan niet naar het frisse aroma van je wasmiddel, maar heeft een zure of muffe lucht, of – in extreme gevallen – stinkt naar natte hond. Daarnaast geeft vetluis soms grijze of bruine vlekken op je kleding waardoor de was vies uit de wasmachine komt.

Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Waarom is het slecht om alleen met vloeibaar wasmiddel te wassen?

Vloeibaar wasmiddel lost sneller op en is ideaal voor het wassen van bonte was op 30 a 40 graden. Maar als je altijd alleen vloeibaar wasmiddel gebruikt, dan heeft dit ook een nadeel. Als je alleen vloeibaar wasmiddel gebruikt, loop je het risico dat je wasmachine en je was op den duur niet meer optimaal schoon worden. Daarom is het slim om naast vloeibaar wasmiddel ook waspoeder te gebruiken, vooral voor je witte was, op 60 graden. Waspoeder heeft reinigende en hygiënische eigenschappen die je wasmachine schoon houden en onaangename geuren voorkomen.

Waspoeder voor witte was bevat bleekmiddel dat zeepresten en vuil uit de leidingen en trommel van je machine verwijdert. Dit helpt vooral tegen vetluis, een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van enkel vloeibaar wasmiddel. Zo houd je je wasmachine fris en in goede staat.

Combineer vloeibaar wasmiddel en waspoeder voor het beste resultaat: gebruik vloeibaar wasmiddel voor gekleurde en delicate was en waspoeder voor witte was en hete wasbeurten. Deze aanpak zorgt niet alleen voor een frissere was, maar verlengt ook de levensduur van je wasmachine.

Waarom is het niet goed om alleen met korte wasprogramma’s te wassen?

Pas op met het te vaak gebruiken van korte wasprogramma's. Deze programma's zijn gemaakt voor kleine beetjes wasgoed die niet erg vuil zijn. Als je een volle trommel met zo'n kort programma wast, kan het gebeuren dat je was niet goed schoon wordt. Er kunnen dan zeepresten in je kleding en wasmachine achterblijven.

Het is dus beter om korte programma's alleen te gebruiken als je echt maar een paar dingen hoeft te wassen. Voor een volle trommel kun je beter een langer programma kiezen. Zo weet je zeker dat je was goed schoon wordt en je wasmachine niet vol met zeepresten achterblijft.

Door dit te doen, houd je zowel je was als je wasmachine in topconditie. Je kleding blijft mooi en je wasmachine gaat langer mee. Een win-winsituatie!

Let op met een waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat aangesloten wordt op de waterleiding en dat calcium en magnesium uit het leidingwater haalt. Sommige mensen gebruiken een waterontharder om kalk in het water te verminderen. Maar wist je dat een waterontharder in je huis de oorzaak kan zijn van een stinkende wasmachine? Als er helemaal geen kalkdeeltjes in het water zitten, betekent dat zeep niet goed kan hechten en dus niet goed wordt uitgespoeld. Dit kan ervoor zorgen dat je wasmachine gaat stinken.

Een waterontharder stelt het water vaak af op 0dH, wat betekent dat er helemaal geen kalk in zit. Maar voor een goede was heb je een beetje kalk nodig. Volgens de Cirkel van Sinner, een principe voor wasprogramma's, heb je chemie, temperatuur, tijd en beweging nodig voor het beste resultaat. Ideaal is een waterhardheid van minimaal 5dH.

Heb je last van te veel kalk, gebruik dan een middel om de wasmachine te ontkalker. Dit helpt de kalkafzetting in je wasmachine te verminderen en houdt je was en machine schoon.

Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Wat is kalkaanslag in de wasmachine?

Ook kalkaanslag kan een oorzaak zijn van een stinkende wasmachine. Als er kalkaanslag op het verwarmingselement van je wasmachine zit, gaat opwarmen langzamer en kost het meer energie. In gebieden met zacht water heb je minder snel last van kalkaanslag. De waterhardheid is op de meeste plaatsen in Nederland vrij laag, maar er is een aantal uitschieters. Je kunt op internet opzoeken wat de waterhardheid in jouw woonplaats is.

Moderne wasmiddelen bevatten waterontharders tegen kalk. In de meeste gevallen heb je daarom geen extra middelen tegen kalk nodig. Op de verpakking van het wasmiddel staat hoeveel je moet gebruiken bij een lage, gemiddelde en hoge waterhardheid. Houd je aan de dosering op de verpakking.

In sommige plaatsen in Nederland is de waterhardheid zo hoog dat er wél extra waterontharder nodig is. Naast speciale middelen tegen kalk kun je ook met natuurazijn, soda, of een vaatwastablet je wasmachine ontkalken. Doe bij het ontkalken van je wasmachine geen wasgoed in je wasmachine. Ontkalken is het meest effectief bij temperaturen boven de 60 graden. Houd je aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het antikalkmiddel en gebruik een antikalkmiddel niet vaker dan 1 a 2 keer per maand.

Stinkt je wasmachine? Probeer deze tips! | Expert helpt je verder

Hoe kan je een wasmachine ontkalken?

  • Kalkaanslag ontstaat eerder bij hoge temperaturen. Om kalkaanslag te voorkomen kun je beter op lage temperaturen van 30 a 40 graden wassen.

  • Bij een wasmachine met een verwamingselement met antikalk coating hecht het kalk minder snel.

  • Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte of delicate was en poeder voor witte was. Was bonte was op 30 a 40 graden en witte was op 60 graden.

  • De beste manier om je wasmachine te ontkalken is met een antikalkmiddel voor wasmachines.

  • Je kan de wasmachine eventueel ook ontkalken met azijn: giet 1 liter natuurazijn in de lege wasmachine en laat op 90 graden draaien. Gebruik nooit schoonmaakazijn in de wasmachine; schoonmaakazijn is zuurder dan natuurazijn en kan het rubber van de wasmachine aantasten.

  • Je kan een wasmachine ook ontkalken met een vaatwastablet of een handje soda. Doe dit met een lege wasmachine op 90 graden.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!