Navigatie

Handige tips om nog zuiniger te drogen

Je droger kan dan wel nog zo energiezuinig zijn, als je er niet energiezuinig mee omgaat, dan heeft het alsnog weinig effect. In deze blog geven we je handige tips om het energieverbruik van je droger laag te houden.

Zet de droger alleen aan als hij vol zit

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is essentieel om energie te besparen. Omdat bij een droger het opwarmen van de lucht veel energie kost, is een keer drogen met een volle trommel energiezuiniger dan twee keer drogen met een halfgevulde trommel. Zorg ervoor dat je de trommel van je droger vult, maar overdrijf niet, want te veel kleding vermindert de droogprestaties. Als er nog ongeveer een vuist tussen de kleding en de trommelwand kan, is dat perfect.

Als je niet genoeg kleding hebt om de droger te vullen is het verstandig om je kleding op te hangen. Dit bespaart niet alleen energiekosten, maar het is ook nog eens milieuvriendelijker. Waarom moet je niet drogen met een lege trommel? Dat is omdat de droger met een lege trommel als nog een programma gebruikt voor een volle trommel. Hierbij gaat er dus onnodig veel water verloren. Zonde natuurlijk.

Houd de droger goed schoon

Een schone droger werkt efficiënter en verbruikt ook minder energie. Neem de tijd om je droger regelmatig schoon te maken, bij voorkeur minstens één keer per maand.

Het pluizenfilter vangt pluisjes op tijdens het droogproces. Als dit filter verstopt raakt, kan de luchtstroom belemmerd worden, wat leidt tot inefficiëntie en een langere droogtijd. De condensator is verantwoordelijk voor het verwijderen van vocht uit de lucht. Reinig deze regelmatig om de droogprestaties op peil te houden.

Wil je meer weten over het schoonmaken van je droger? Lees dan onze adviespagina waar we je verder helpen!

Gebruik een automatisch droogprogramma

Moderne drogers zijn vaak uitgerust met automatische programma's die het vochtgehalte in je wasgoed meten. Deze programma's stoppen wanneer je kleding droog genoeg is. Hierdoor zijn ze energiezuiniger dan programma's die een vooraf bepaalde tijd draaien. Dit betekent minder verspilde energie en lagere kosten op je energierekening.

Centrifugeer tijdens het wassen met een hoog toerental

Een andere manier om energie te besparen bij het drogen is om je wasmachine te gebruiken met een hoog toerental tijdens het centrifugeren, bijvoorbeeld 1600 toeren per minuut. Hierdoor komt je was droger uit de machine, wat betekent dat je droger minder tijd nodig heeft om je kleding volledig te drogen. Het centrifugeren kost minder energie dan het drogen in de droger, dus dit is een slimme manier om je energieverbruik te verminderen.

Bespaar geld en draag bij aan een duurzamere wereld

Met deze handige tips kun je nog zuiniger omgaan met je droger en tegelijkertijd geld besparen op je energierekening. Door bewust te zijn van je drooggedrag en regelmatig onderhoud te plegen, kun je de levensduur van je droger verlengen en bijdragen aan een duurzamere wereld.