Navigatie

Is elektrische verwarming beter dan gasverwarming?

Bijna alle huizen in Nederland worden verwarmd met gas. Het is een gebruikelijke manier van verwarmen, maar tegenwoordig is elektrisch verwarmen ook razend populair. Met het oog op 2050, het jaar dat Nederland van het gas afgaat, is de stap naar elektrisch verwarmen helemaal niet gek. Is elektrisch verwarmen beter dan verwarmen met gas? In deze blog gaan we daar dieper op in en leggen we je de verschillen uit.

Duurzaamheid

De meeste elektrische kachels zijn, vergeleken met gasverwarmers, heel duurzaam en een stuk minder schadelijk voor het milieu. Sterker nog, gasverwarmers zijn alles behalve duurzaam. Ze stoten namelijk CO2 uit. Elektrische verwarmers zijn dus een stuk duurzamer en al helemaal als je groene stroom gebruikt. Bij deze kachels wordt er geen gebruik gemaakt van gas en dus wordt er ook geen CO2 uitgestoten. Overigens zijn niet alle elektrische kachels even duurzaam. Sommige verbruiken namelijk meer energie dan de ander. De meest duurzame elektrische kachel is de infraroodkachel.

Werking & gebruiksgemak

Een elektrische kachel gebruik je niet om je hele huis te verwarmen, daarvoor is de gasverwarming juist meer geschikt. Elektrische kachels zijn meer geschikt als bijverwarming in kleine ruimtes. Denk daarbij aan kamers zoals de bad- of werkkamer. Als je overdag het grootste deel van de tijd in je werkkamer te vinden bent, is het onnodig om ook je badkamer te verwarmen. De beste toepassing van elektrische verwarming is om specifieke kamers te verwarmen, waardoor er dus weinig energie verloren gaat.

Dat je niet je hele huis kan verwarmen met elektrische kachels klinkt misschien als een nadeel, maar het mooie aan bijverwarming is dat je de centrale verwarming een paar graden lager kan zetten. Dat is nog eens goed voor de portemonnee! Verder zijn elektrische kachels vaak zeer compact waardoor ze maar weinig ruimte innemen en makkelijk te verplaatsen zijn.

Verbruik en kosten

Bij elektrische verwarming is het verbruik makkelijk af te lezen aan het wattage. Een kachel van 1000 watt verbruikt vanzelfsprekend minder dan een kachel met 2000 watt. Bij een gasverwarmer ligt dat wat complexer. Gas gebruik je namelijk niet alleen om te verwarmen, maar ook om op te koken of om water mee te verwarmen bijvoorbeeld. Het verbruik wordt berekend in kubieke meters. Dit kan je ook omrekenen naar kilowattuur. 1m3 gas staat ongeveer gelijk aan 10,26 kWh, maar dit kan variëren afhankelijk van welk gastype je gebruikt.

Ook goed om rekening mee te houden is de aanschafprijs. Elektrische verwarmers zijn een stuk goedkoper dan een nieuwe cv-installatie. Daarnaast is de installatie van een elektrische kachel ook een stuk eenvoudiger.

Elektrische verwarming is de toekomst

Om terug te komen op de vraag: is elektrische verwarming beter dan gasverwarming? Beter kunnen we niet zeggen, maar het is wel super handig. Eén ding kunnen we wel met zekerheid zeggen, met het oog op de gasprijzen en gasvrij Nederland in 2050, is elektrisch verwarmen de toekomst! Voor nu is een elektrische kachel handig om de cv een paar graden lager zetten waardoor je flink bespaart op de energierekening. Van alle elektrische kachels is de infraroodkachel het zuinigst. Deze kachel gaat efficiënt met de warmte om en is laag in zijn wattages.

Om je hele huis te verwarmen is gas nog meestal goedkoper. Dat komt omdat de hoeveelheid stroom die je nodig hebt meer kosten met zich meebrengt dan de hoeveelheid gas die je nodig hebt om je huis te verwarmen. Houd er wel rekening mee dat de gasprijzen blijven stijgen en dat gasverwarmers een stuk minder duurzaam zijn dan elektrische kachels.

Twijfel je nog? Of wil je er nog eens met een Expert over praten? Kom dan langs in 1 van onze 140 winkels! Daar wordt je voorzien van persoonlijk advies.

Deel deze blog via: