Navigatie

Vlekken verwijderen? Tips voor het verwijderen van vlekken uit kleding

Het overkomt iedereen wel eens: je hebt een nieuw shirt waar je onwijs blij mee bent, maar na een gezellige borrelavond zit er een wijnvlek in. Je hebt een heerlijke Italiaanse pasta gemaakt, maar moet vervolgens allemaal tomatensaus vlekken verwijderen uit jouw broek. Samen met chocolade-, zweet- en deodorantvlekken zijn dit erg hardnekkige vlekken die je niet zomaar uit jouw kleding krijgt. In deze blog lees je wat je kan doen voor vlekken verwijderen uit jouw kleding!

Chocoladevlekken verwijderen

Een heerlijk blokje chocola, chocopasta op je boterham, chocoladesaus over je toetje of warme chocolademelk. Het is allemaal om te smullen, maar als het in je kleding komt, maakt het je minder blij. Wanneer dit gebeurt, zijn er twee manieren om de vlek te verwijderen.

Voor de eerste manier moet je melk in huis hebben. Je doet het volgende:

 1. Giet melk over de vlek heen
 2. Laat dit kort intrekken
 3. Spoel het vervolgens uit met koud water en wrijf het daarbij eventueel licht

De tweede manier om een chocoladevlek uit kleding te halen:

 1. Leg het kledingstuk in een tas in de vriezer. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de chocolade hard wordt
 2. Schraap de chocolade van het kledingstuk, wanneer het hard is

Bij beide manieren was je het kledingstuk vervolgens op de gebruikelijke manier in de wasmachine.

Rodewijnvlekken verwijderen

Tijdens een gezellige avond op het terras, een verjaardag of gewoon bij het eten, gebeurt het regelmatig dat je per ongeluk een spetter rode wijn op je kleding krijgt. Als je er heel snel bij bent, kan je soms een wijnvlek enkel met warm water uit je kleding krijgen. Het meest effectief zijn de volgende stappen:

 1. Laat het zout een tijdje zitten, totdat je zeker weet dat de wijn volledig opgenomen is
 2. Op een verjaardag valt er ook regelmatig per ongeluk een glas wijn om en soms precies over dat mooie, dure vloerkleed. Omdat een kleed vaak groot is, kan je de vlek niet onder de kraan houden en het kleed niet in de was doen. Strooi daarom zo snel mogelijk een laag zout over de vlek heen, zodat het de wijn kan opnemen.

Zweetvlekken verwijderen

We hebben ook allemaal wel een wit shirt of bloesje dat er niet meer mooi uit ziet door gele zweetvlekken. Deze vlekken zorgen ervoor dat je de kleding niet graag meer draagt, want het ziet er natuurlijk niet fris uit. Wanneer je merkt dat deze vlekken in je shirt beginnen te komen, kan je het beste zo snel mogelijk actie ondernemen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger de vlek eruit gaat.

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken bij het behandelen van zweetvlekken: glansspoelmiddel, azijn, groene zeep of een sopje van soda en water. Volg de volgende stappen:

 1. Glansspoelmiddel, azijn en groene zeep giet je op de vlek en wrijf je er licht in. In een sopje van soda en water kan je het shirtje of bloesje laten weken
 2. Laat de middelen een paar uur intrekken en was ze vervolgens volgens de was instructies op het label van het kledingstuk
 3. Gooi het vervolgens niet in de droger, maar laat het buiten in de zon drogen. De zon zorgt er namelijk voor dat vlekken nog beter verdwijnen

Hang kleding buiten aan de lijn te drogen en de zon laat vlekken nog beter verdwijnen

Deodorantvlekken verwijderen

Net als zweetvlekken, gebeurt het vaak dat er op een gegeven moment ook deodorantvlekken in shirtjes komen. Die vlekken komen er al snel in wanneer je regelmatig deodorant op spuit als je jouw shirt al aan hebt. Door eerst deodorant te gebruiken en daarna pas je shirt aan te doen, voorkom je dat deze vlekken er al snel in komen.

Deodorantvlekken zijn op verschillende manieren te verwijderen, sommige overeenkomend met de manieren om zweetvlekken te verwijderen. Zo kan je ook hierbij gebruikmaken van azijn en soda, maar ook van de combinatie van citroen en zout of een aspirine.

 1. Breng verse citroensap of citroensap uit een flesje aan op de vlek totdat de stof helemaal doorweekt is
 2. Strooi er vervolgens royaal zout overheen en wrijf dit goed in
 3. Laat de behandelde vlek volledig drogen en leg of hang het kledingstuk waar mogelijk in de zon
 4. Was het vervolgens uit zoals je gewend bent

Het gebruikmaken van een aspirine klinkt heel bijzonder, maar is erg handig, doordat je er altijd wel één in huis hebt. Daarmee doe je het volgende:

 1. Verpulver de aspirine met een vijzeltje of door hem tussen twee lepels kapot de drukken
 2. Meng vervolgens de poeder met een half glas heet water
 3. Doordrenk de deodorantvlek met het mengsel en laat het twee à drie uur inwerken
 4. Was het kledingstuk vervolgens op de gebruikelijke manier

Tomatensausvlekken verwijderen

Heerlijk, die spaghetti bolognese, maar die lange slierten zijn moeilijk om netjes op te eten en de tomatensaus ervan kan lelijke vlekken veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende trucjes om de tomatensaus uit jouw kleding te krijgen, waarbij het gebruik van vloeibaar wasmiddel de beste uitkomsten biedt. Het is belangrijk zo snel mogelijk te handelen om ervoor te zorgen dat de vlek niet volledig kan intrekken.

 1. Allereerst verwijder je de resten van de tomatensaus. Gebruik daarvoor een lepel of mes. Let erop dat je de stof er niet mee beschadigd. Deze stap zorgt ervoor dat de vlek niet groter wordt en is dus heel belangrijk om niet over te slaan.
 2. Keer het kledingstuk vervolgens binnenstebuiten en spoel de vlek met koud water op de achterkant van de vlek. Op die manier spoel je de vlek uit de stof.
 3. Breng daarna vloeibaar wasmiddel aan op de vlek en wrijf dat er met ronddraaiende bewegingen in. Werk daarbij van buiten naar binnen. Laat het wasmiddel 10 minuten intrekken en spoel het daarna, weer vanaf de achterkant van de vlek, goed uit. Herhaal de stap tot de vlek verdwenen is.
 4. Wanneer er niks meer van de vlek te zien is, kan je het kledingstuk in de wasmachine wassen. Doe dat niet te vroeg, wanneer er nog een beetje saus in de kleding zit, want dat kan er juist voor zorgen dat de vlek erin blijft zitten en zelfs verspreidt.
 5. Als laatste laat je het kledingstuk buiten in de zon drogen, want ook bij vlekken van tomatensaus zorgt de zon ervoor dat de vlek beter verdwijnt.

Wasprogramma voor vlekken verwijderen

Veel merken hebben op hun wasmachines speciale functies of programma’s zitten voor het verwijderen van vlekken uit kleding. Wanneer je deze instelt, worden de hardnekkige vlekken voorbehandeld voordat het normale wasprogramma’s start. Zo gaan de Siemens wasmachines met een anti-vlekken systeem actief op zoek naar vlekken in wasgoed, om deze op de juiste manier voor te bewerken. Daardoor kunnen vlekken doeltreffender en effectiever uit kleding worden verwijderd. Combineer je de bovenstaande tips met een anti-vlakken programma of functie op jouw wasmachine, dan vergroot je de kans aanzienlijk dat de meest hardnekkige vlekken uit jouw kleding worden verwijderd.

In deze blog las je verschillende tips om vlekken te verwijderen. Zo maak jij je minder zorgen wanneer je weer een chocoladevlek of tomatensaus in je kleding hebt en kan je nog langer blijven genieten van jouw favoriete kledingstukken.

Bekijk alle wasmachines

Bronnen: spillmytea.com, gelukkigerwonen.nl, monstyle.nl, huisentuinliefde.nl, wasmachine.nl

Deel deze blog via:

Blog van:

Jill

Productredacteur bij Expert