Navigatie

Zo organiseer je een gezellige Burendag

Beleef de sportzomer

Onder de aanwezigheid van corona hebben we veel thuis gezeten en mensen in onze omgeving helaas minder kunnen zien. Nu is er eindelijk een beetje licht aan het eind van de tunnel. En precies op de dag dat er weer wat meer mag, wordt in veel buurten op 25 september Burendag gevierd. Dit is een dag waarop buurtgenoten massaal samenkomen en goede dingen doen voor de buurt. Wij van Expert hebben enkele leuke en inspirerende ideeën om een super gezellige Burendag te organiseren!

Bied een helpende hand

Iedere vierde zaterdag van september wordt Burendag gevierd. De organisatie heeft als doel om zoveel mogelijk buren met elkaar in contact te brengen. Een dag waarop iedereen samenkomt en goede dingen doet voor de buurt. Op die manier wordt de buurt een stukje leuker, socialer en veiliger! ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’, zeggen ze wel eens. Het is goed om mensen in de buurt eens in de tijd een helpende hand aan te bieden. Zo kan je helpen met het opfleuren van de tuin of het ophangen van een wifi-kastje. Want hoe fijn is het wel niet om geholpen te worden en samen dingen op te lossen?

Iemand helpen zit hem al in de kleine dingen. Merk je bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van je eigen oprit dat die van de buurman ook wel een beurt kan gebruiken? Door even de hogedrukspuit erover heen te halen ben je al iemand tot dienst. Of knip de heg van de buren direct mee op het moment je jouw eigen heg knipt. Verder zijn er nog meer mogelijkheden om iemand te helpen. Heb je iemand in de buurt wonen die moeilijk te been is? Help diegene dan met het draaien van een wasje of het uitruimen van de vaatwasser. Of heb je een buurvrouw die vaak weg is voor d’r werk? Help haar dan eens met het schoonmaken van het huis door de vloer eens een stofzuigbeurt te geven. Wonen er oude mensen in de buurt? Dan kan je ze helpen met de juiste instellingen voor de televisie of de nieuwe laptop of smartphone.

Kom eens langs op de koffie!

Als er iets is dat mensen echt kan verbinden dan is dat wel koffie! Met een goede kop koffie neem je namelijk niet alleen de tijd voor iemand, maar creëer je ook nog eens een ontspannen en goede sfeer. Daardoor is het dan ook onmisbaar op een gezellige en leuke Burendag. Koffie brengt buren met elkaar in contact en versterkt de banden met elkaar. Goede contacten zijn dan weer de basis van een leuke en gezellige Burendag. Koffie is in veel verschillende soorten aanwezig. Bij Expert hebben we dan ook een breed aanbod aan verschillende koffiezetapparaten voor de lekkerste koffie!

De week tegen eenzaamheid

Vijf dagen later op 30 september start de week tegen de eenzaamheid. Een goede reden om eens op bezoek te gaan bij iemand in de buurt die vaak alleen is. Ook dan is een kopje koffie het perfecte middel voor een goed gesprek en het samenzijn. De opties met koffie zijn eindeloos, want naast het samenbrengen van mensen is het natuurlijk ook gewoon lekker! Verder is het tegenwoordig veel meer dan zomaar een drankje, het is ook een soort kunstvorm geworden. Zo maak je met de melk zogeheten ‘latte art’. Bij veel koffietentjes zijn er cursussen te volgen die de gaafste tips en tricks laten zien. Door samen met wat buurgenoten zo’n cursus te volgen, heeft jouw buurt niet alleen de lekkerste, maar ook nog eens de mooiste koffie.

Samen film kijken

Wat ook een mooie activiteit is om meer verbinding te creëren, is het houden van een leuke filmavond. Zoek een plek met een televisie met een mooie homecinemaset of een beamer, waar je met de buurt kan genieten van de beste films. Veel films zijn nu te zien via verschillende streamingsdiensten die vaak als apps zijn te gebruiken op de meeste Smart Tv’s. Natuurlijk kan je het ook op de oude manier doen, door simpelweg de DVD in de dvd-speler te stoppen. Kies een leuke film uit en lach vervolgens samen met de buurt om een grappige comedy of pik je een traantje weg bij de mooiste romance.

Naast het houden van de mooiste en grappigste filmavonden, is een thuisbioscoop natuurlijk ook heel goed te gebruiken voor het kijken naar sport. Nodig de buurt uit en beleef met z’n alle hoe Max Verstappen als eerst over de finishstreep scheurt of juich het Nederlands Elftal naar de overwinning! Wat ook leuk is om te doen met de buurt is kijken naar programma’s op tv. Bekende spellen als Wie is de mol? en Expeditie Robinson zijn leuk om samen te kijken. Er is nog wel een belangrijk ding waar je op moet letten bij een filmavond of sportwedstrijd. Om het nog beter te beleven moeten er ook lekkere snacks en drankjes op tafel staan! Met een airfryer of friteuse maak je de lekkerste snacks. In combinatie met een lekker drankje uit de koelkast kan de filmavond haast niet meer stuk gaan.

Voor de kinderen

Op Burendag moet je natuurlijk niet de kinderen vergeten. Door leuke activiteiten voor hen te regelen, voelen ze zich veel meer thuis in hun eigen buurt. Kinderen zijn graag buiten en actief bezig. Een gaaf sporttoernooi of een leuke speurtocht door de straten zijn activiteiten die vaak leuk worden ontvangen. Ze zijn dan lekker bezig en daarnaast is samenwerken essentieel. Die twee kenmerken samen maakt dat kinderen beter contact met elkaar krijgen en zo vriendschappen opbouwen. Na een leuke speurtocht of sporttoernooi kunnen ze natuurlijk lekker rondrennen in de nabijgelegen speeltuin.

Nadat ze een paar uur lang rennen, vallen en weer opstaan zijn ze dorstig en hebben ze trek in wat lekker eten. Eerst even omkleden en de vieze kleding in de wasmachine doen en vervolgens naar de keuken voor een leuke en interessante bakworkshop. Samen met kinderen mooie en vooral lekkere creaties maken is het leukste wat er is. Zo maak je bijvoorbeeld heerlijke wafels met een wafelmaker of wat dacht je van een tosti met ham en kaas uit het tosti-ijzer? Maar wat misschien wel het leukst is om te maken is een grote taart. De kinderen gebruiken hun creatieve brein om de taart leuk te versieren en vervolgens zet je hem zelf in de oven. Daarna is het lekker smullen!

Sportzomer op tv

Een gezellige barbecue

Tijdens Burendag kan een gezellige barbecue natuurlijk niet ontbreken. Door samen te barbecueën creëer je niet alleen een leuke sfeer, maar leer je elkaar ook nog eens veel beter kennen. Als eerst is het belangrijk om de juiste locatie te vinden. Misschien heeft iemand in de buurt wel een grote achtertuin of is er dichtbij een mooi veldje? Vervolgens is het de taak om het feestje een beetje gezellig te maken. De belangrijkste factor voor een goede sfeer is toch wel muziek! Met een echte party-speaker is het pas echt feest. Vaak hebben die speakers een ingebouwde lichtshow, op die manier maak je het pas echt episch! Je kan het natuurlijk ook veel simpeler houden door gewoon een bluetooth-speaker aan te knallen.

Naast de gezellige muziek en leuke gesprekken is het eten op een barbecue natuurlijk ook onmisbaar. Veel gerechten zijn makkelijk te bereiden op de barbecue zelf, maar veel andere gerechten zijn beter te bereiden in de keuken. Hoe lekker is het om heerlijke snacks uit de airfryer of friteuse erbij te hebben? Of wat dacht je van zelfgemaakte broden uit je eigen broodbakmachine? Verder breng je heerlijke gerechten mee die je eenvoudig opwarmt met de magnetron of oven. Naast het heerlijke eten is drinken bij een barbecue ook zeer belangrijk voor een goede sfeer. De dranken kan je lekker gekoeld houden in de koelkast, een lekkere bak koffie uit een koffiezetapparaat of ga voor een zelfgemaakte frisdrank uit jouw SodaStream!

Een gezellige, sociale en leuke buurt

Met deze tips hopen we dat jouw Burendag een zeer geslaagd feest mag worden met een hoop gezellige momenten. Leuke contacten opbouwen en vooral samen zijn! Vergeet niet naar elkaar om te kijken of samen activiteiten te ondernemen, ook als het geen Burendag meer is. Op die manier bouw je aan een veilige, sociale maar vooral ook leuke buurt.

Deel deze blog via: