Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over afzuigkappen

Ga je een nieuwe afzuigkap kopen? Dan wil je een goede keuze maken. Afzuigkappen zijn er in vele soorten en maten. Iedere afzuigkap heeft andere eigenschappen. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in de motor, het vermogen, de afzuigcapaciteit en het geluidsniveau. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe afzuigkap.

Bekijk alle afzuigkappen

1. Welk type afzuigkap past bij je keuken?

Schouwkap
De schouwkap is de meest voorkomende afzuigkap. Deze hangt tegen de muur of in een hoek van de keuken en kan verschillende vormen hebben.

Alle schouwkappen

Eilandkap
Een eilandkap wordt gebruikt boven een kookeiland. Het hangt helemaal vrij. Dit geeft een mooie robuuste en industriële uitstraling aan je keuken.

Alle eilandkappen

Inbouwmodel afzuigkap
Als je het uitzicht op een afzuigkap storend vindt, kun je het laten inbouwen in de keukenkastjes boven het keukenwerkblad. Een inbouw afzuigkap is ook de perfecte oplossing in een houten koof of een gestucte schouw. Voor zowel een eiland- als wandopstelling.

Alle inbouwmodel afzuigkappen

Geïntegreerde afzuigkap
Omdat de afzuigkap achter een kastdeurtje wordt gemonteerd, is de afzuigkap nauwelijks zichtbaar. Het deurtje gaat schuin naar voren open en functioneert zo als een dampscherm.

Alle geïntegreerde afzuigkappen

Onderbouwmodel afzuigkap
Een onderbouwmodel wordt onder een keukenkast gemonteerd. Deze steekt daardoor een beetje uit. Omdat deze afzuigkappen vaak geen motor hebben, is een centraal afzuigsysteem noodzakelijk.

Alle onderbouw afzuigkappen

Vlakscherm afzuigkap
Een vlakscherm afzuigkap is één van de minst opvallende afzuigkappen. Hij is plat gebouwd en inschuifbaar wanneer hij niet wordt gebruikt. Deze kap wordt onder de bovenkast gemonteerd.

Alle vlakschermen

2. Wat voor luchtafvoer heeft je keuken?

Motorloze afzuigkap voor aansluiting op centraal afzuigsysteem
In veel Nederlandse appartementen wordt de afzuigkap op een centraal afzuigsysteem aangesloten. Hiervoor heb je een afzuigkap zonder motor nodig. Een motorloze afzuigkap filtert de lucht en voert deze via het centrale afzuigsysteem naar buiten af. Het voordeel van een motorloze afzuigkap is dat je geen last hebtvan herrie. Het nadeel is dat je niet zelf de zuigkracht kunt instellen.

Afzuigkap met motor voor directe luchtafvoer naar buiten
Als je keuken niet is aangesloten op een centraal afzuigsysteem, kies je voor een afzuigkap met motor. De motor voert kookdampen via een luchtafvoerslang naar buiten. Het voordeel van een motor is dat hij bij een hoog vermogen krachtig kan afzuigen. Hij maakt hierdoor soms wel veel geluid.

Recirculatie voor als je geen luchtafvoer naar buiten hebt
Als een afzuigkap de lucht recirculeert, wordt de lucht die wordt aangezogen door een filter met actieve koolstof getrokken. De etensluchtjes blijven in het filter hangen en de frisse lucht wordt direct weer de keuken in geblazen.

3. Afzuigcapaciteit – Hoe krachtig is de afzuigkap?

De grootte van de keuken waarin je de afzuigkap wilt plaatsen bepaalt de benodigde capaciteit van de afzuigkap. In een grote keuken waarin je van plan bent veel te koken, is een afzuigkap met een hoge capaciteit een must. Als je een kleine keuken hebt dan is een lagere capaciteit voldoende. Het vermogen van de afzuigkap hangt samen met de capaciteit.

Als het vermogen van de afzuigkap te laag is, worden fijnstof en etensgeuren niet voldoende afgezogen. En als het vermogen te hoog is, kan er onderdruk in de keuken ontstaan waardoor de afzuigkap meer geluid maakt dan normaal. Onderdruk is makkelijk op te lossen door een deur of raampje open te zetten.

4. Energieklasse – Wat is het energieverbruik van de afzuigkap?

De energieklasse van een afzuigkap wordt aangegeven met een letter op een energielabel. Bij elke letter hoort ook een kleur. A+ is donkergroen en is zeer energiezuinig. Energieklasse F is rood en is het minst zuinig. Een zuinige afzuigkap is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe zuiniger de afzuigkap, hoe lager je energierekening.

Alle zuinige A afzuigkappen

5. Gratis inmeetservice bij Expert

Twijfelt je over de nismaten?  Neem dan contact op met onze Experts. Bij aanschaf van een inbouwmodel afzuigkap meten zij gratis voor je in. Zo weet je zeker dat de afzuigkap in je keuken past! Vraag naar de inmeetservice bij jouw lokale Expert. Of bekijk de inmeetservice voorwaarden.

6. Inbouwservice

Heb je een nieuwe inbouwmodel afzuigkap aangeschaft, maar hulp nodig bij het inbouwen van de afzuigkap? Ook voor het inbouwen kun je bij Expert terecht. Klik hier voor meer informatie over onze inbouwservice.

Vragen of liever persoonlijk advies?

Krijg je liever een persoonlijk advies? Jouw lokale Expert winkel staat voor je klaar! Wij helpen je met het maken van de perfecte keuze, op basis van je wensen, eisen en budget. Klik hier om een Expert winkel bij jou in de buurt te vinden. Of klik hier om direct contact op te nemen!

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Bekijk alle Expert winkels