Navigatie
  • Gemak van online met de zekerheid van 140 winkels
  • Wij scoren een 8.7

Advies over fornuizen

Een fornuis combineert een kookplaat met een oven. U kunt kiezen voor een fornuis met een gaskookplaat of een elektrische kookplaat. Gaskookplaten zijn snel, precies en hebben een lange levensduur. Elektrische kookplaten zijn daarentegen makkelijk schoon te houden en veilig in gebruik. Hieronder vertellen wij u waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuw fornuis.

Bekijk alle fornuizen

1. Gas of elektrisch?

Afhankelijk van het soort aansluiting in uw keuken kunt u kiezen voor een gas- of elektrisch fornuis.

  • Voor een gasfornuis heeft u een gasaansluiting en een normaal stopcontact nodig
  • Een elektrisch fornuis vraagt een hoog vermogen. U moet daarom rekening houden met de stroomvoorziening. U heeft een 5-polig stopcontact (met 5 gaten) nodig. Dit noemen we een Perilex aansluiting. Hiermee wordt uw fornuis verdeeld over meerdere stroomgroepen. Afhankelijk van het type Perilex aansluiting in uw woning kiest u voor een 2 of 3 fasen fornuis.

2. Wat voor fornuis kiest u?

Gasfornuis
Koken op gas is de meest bekende vorm van koken en wordt nog steeds veel gebruikt. Het heeft dan ook veel voordelen. Zo is de temperatuur goed te regelen, waardoor u minder kans heeft op aangebrand eten. Bovendien kunt u elke pan gebruiken die u wilt. Dat is bij bijvoorbeeld koken op inductie niet het geval. Het nadeel van een gasfornuis is dat u open vuur gebruikt. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee.

Voordelen Nadelen
+ De warmte is goed te regelen - Lastiger schoon te maken
+ De warmte wordt direct op de pan overgedragen - Door het open vuur minder kindvriendelijk

Alle gasfornuizen

Inductie fornuis
Koken op inductie wordt steeds populairder. Vooral in huishoudens met kleine kinderen wordt steeds vaker voor inductie gekozen. De tiptoetsen of draaiknoppen zijn beveiligd met een kinderslot. Inductiefornuizen reageren snel en geven alleen warmte af wanneer de pan erop staat. De kookplaat zelf wordt niet heet.

Voordelen Nadelen
+ Kindvriendelijk (geen vuur) - Aanschaf van voor inductie geschikte pannen
+ Warmt sneller op dan gas
+ Gemakkelijk schoon te houden

Alle inductie fornuizen

Keramisch fornuis
Een keramisch fornuis is voorzien van elektrische verwarmingselementen die zich onder de glasplaat bevinden. De verwarmingselementen worden rood wanneer ze warm worden. Een keramisch fornuis moet eerst opwarmen voordat u kunt beginnen met koken en blijft nog een tijd warm nadat u deze heeft uitgezet. De plaat blijft na het koken nog zo’n 10-30 minuten heet. Een keramisch fornuis is hierdoor minder energiezuinig dan een inductie fornuis.

Voordelen Nadelen
+ Gemakkelijk schoon te houden - Minder efficiënt dan een inductiefornuis
+ Efficiënter dan een traditioneel elektrisch fornuis

Alle keramische fornuizen

Elektrisch fornuis (traditioneel)
Een traditioneel elektrisch fornuis (dus niet keramisch of met inductie) heeft het voordeel dat die goedkoop is in de aanschaf. Een nadeel is dat het langer duurt voordat de kookplaat van het fornuis warm wordt. En de kookplaat blijft ook nadat u deze heeft uitgezet nog een tijd warm. Een traditioneel elektrisch fornuis is vergeleken met andere fornuizen minder energiezuinig in het gebruik.

Voordelen Nadelen
+ Goedkoper in de aanschaf - Minst zuinig, dus hogere energierekening
- Kookplaat warmt langzaam op

Alle elektrische fornuizen

3. Wat zijn de ovenfuncties van het fornuis

Een solo oven is een traditionele oven zoals u die gewend bent, met alleen boven- en onderwarmte. In een solo oven bakt u bijvoorbeeld ovenschotels, taarten en pizza’s.

Bij een heteluchtoven wordt de hete lucht gelijkmatig over de hele oven verdeeld. Dit is handig voor als u grote gerechten bakt, of voor als u meerdere gerechten op verschillende inschuifniveaus tegelijk wilt bakken.

4. Welke pannen heeft u nodig voor inductie en keramisch?

Welke pannen werken op inductie
Om op inductie te kunnen koken heeft u pannen nodig met een dikke bodem van magnetiseerbaar materiaal. Hiervoor kunt u het best pannen gebruiken die speciaal gemaakt zijn om te koken op inductie. De dikke bodem van deze pannen houdt de warmte goed vast. U kunt testen of een pan geschikt is voor inductie door een magneet bij de bodem van de pan te houden.

Welke pannen zijn het meest geschikt voor keramisch koken?
Bij keramisch koken geleiden pannen met een gladde dikke bodem het beste. U hoeft niet per se nieuwe pannen aan te schaffen. Maar houd er rekening mee dat een pan zonder gladde bodem op een keramische kookplaat minder efficiënt is. U verliest dan tijdens het koken meer warmte en de pan wordt minder snel warm dan bij een pan met gladde bodem. Verder kan een pan die u eerder op een gasstel heeft gebruikt door de vlammen zijn kromgetrokken waardoor deze niet meer perfect glad is.

Vragen of liever persoonlijk advies?

Krijgt u liever een persoonlijk advies? Uw lokale Expert winkel staat voor u klaar! Wij helpen u met het maken van de perfecte keuze, op basis van uw wensen, eisen en budget. Klik hier om een Expert winkel bij u in de buurt te vinden. Of klik hier om direct contact op te nemen!

  • Persoonlijk advies op maat
  • Complete installatie en service
  • Expert is altijd vertrouwd dichtbij!

Bekijk alle Expert winkels