Navigatie

Hands-on review: AEG Ultimate 7000 - Ideale stofzuiger voor dagelijks gebruik

AEG Ultimate 7000 Review | Expert

De AEG Ultimate 7000 is een handige steelstofzuiger die zeer handzaam is en daarnaast over een mooi duurzaam design beschikt. Maar hoe zijn de zuigprestaties? En hoe is de accuduur? Ik heb de stofzuiger een aantal weken nauwkeurig getest. In deze review lees je wat ik er precies van vind!

Plus- en minpunten
+ Uitstekende zuigkracht
+ Modern en duurzaam design
+ Makkelijk en snel bij te pakken
+ Inclusief laadstation
+ Weegt slechts 2,2 kg en is daardoor makkelijk in gebruik
- Accu kan je niet los van de stofzuiger opladen

Belangrijkste specificaties

Geluidsniveau
80 dB (in de hoogste stand)
Accuduur
50 minuten (in de laagste stand)
Geschikt voor houten vloeren?
Ja
Wat zit er in de doos?
Kierenzuigmond, verstelbaar mondstuk, borstel opzetstukje, zuigmond, accu, oplader, laadstation, steelstofzuiger
Bijzondere kenmerken
Auto-Modus, duurzaam design

Uitstekende prestaties op verschillende niveaus

Het belangrijkste kenmerk om een stofzuiger op te beoordelen is de zuigkracht. De AEG Ultimate 7000 heeft 3 verschillende vermogensstanden. Je kunt daarbij switchen van laag- naar middel- of naar een hoog vermogensniveau. Daarnaast heeft hij ook nog de zogeheten ‘Auto-modus’ waarbij de optimale zuigkracht automatisch wordt aangepast. Je kunt dit ook goed horen wanneer je bijvoorbeeld van een harde vloer overgaat op tapijt. De motor past zich dan direct aan.

Op de laagste vermogensstand merk je logischerwijs dat je een aantal keer met de stofzuiger over bepaalde plekken moet schuiven om echt al het vuil op te zuigen. Voor tapijt of vloerbedekking is de laagste stand niet ideaal, maar op harde vloeren, zoals tegels of laminaat, werkt de lage vermogensstand prima. Het voordeel van de lage stand is dat de steelstofzuiger een stuk minder geluid maakt en dat de accu langer meegaat.

De middelste stand werkt nog beter op harde vloeren dan de lage vermogensstand. Stofdelen of vuiltjes worden in één keer weggezogen. Kruimels die tussen het tapijt of op de vloerbedekking zijn gevallen zijn met de middelste stand ook prima op te zuigen.

In de hoogste stand heeft de stofzuiger een erg hoog geluidsniveau en loopt de accuduur snel terug, maar daartegenover staat een uitstekende zuigkrachtprestatie. Ik ben eerlijk gezegd verwonderd over hoe makkelijk je stof en kruimels opzuigt. Zelfs het tapijt is in een mum van tijd schoon te zuigen.

De tekst gaat verder onder de producten:

Combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

Met een AEG-steelstofzuiger weet je één ding zeker, je koopt kwaliteit! En dat is altijd weer terug te zien in het design, ook bij de Ultimate 7000. De steelstofzuiger voelt solide aan en is gemaakt van duurzaam materiaal. Van al het plastic dat gebruikt is om de stofzuiger te ontwerpen, is 60% gerecycled. Daarmee is hij een mooie duurzame keuze!

Naast dat hij een mooi en duurzaam ontwerp heeft, is de stofzuiger ook nog eens ergonomisch en super licht. Hij weegt slechts 2,2 kg zodat je hem makkelijk meeneemt op de trap naar boven.

Praktisch in gebruik

Een steelstofzuiger is heel erg makkelijk in gebruik. Het brengt een hoop voordelen met zich mee, en persoonlijk geef ik dan ook de voorkeur aan een steelstofzuiger boven een stofzuiger met zak. De grootste voordelen zijn dat je hem er makkelijk bij pakt, je niet vast zit aan een bepaalde actieradius en dat hij heel erg handzaam is.

Wat als eerst opvalt bij de Ultimate 7000, is dat hij zeer praktisch in gebruik is. Hij rolt lekker makkelijk over de vloer en je komt eenvoudig in elke hoek of kier van de kamer. Je kunt tot ver onder de bank reiken zonder daarbij zelf te hoeven bukken. Wat daarbij ook handig is, is de geïntegreerde ledverlichting op de zuigmond. Je ziet daarmee heel precies alle stofdeeltjes liggen onder meubels.

Een ander groot voordeel van een steelstofzuiger is dat je hem vaak kunt ombouwen tot kruimeldief. Dit is ook het geval bij de Ultimate 7000. De onderdelen klik je gemakkelijk en snel in elkaar. Binnen no-time heb je de stofzuiger omgebouwd tot een kruimeldief. Dit is ideaal als je de woonkamer aan het stofzuigen bent. Voor de vloer gebruik je dan de volledige stofzuiger en voor de bank bouw je hem vervolgens snel om naar een kruimeldief!

Meegeleverde accessoires voor een eenvoudige schoonmaak

De AEG Ultimate 7000 komt in een compacte doos. Alle onderdelen zijn los verpakt. Deze onderdelen zitten in de doos:

Stofzuigerslang
Handgreep met motor
1x accu
Kierenzuigmond
Borstel opzetstukje
Zuigmond met geïntegreerde borstels
Oplader
Verstelbaar mondstuk
Wandhouder/oplaadstation (zonder schroeven of gereedschap)

Bij de levering zitten 3 extra opzetstukken die je het stofzuigen een stuk eenvoudiger maken. De kierenzuigmond is handig voor de nauwe spleten en de moeilijk bereikbare kieren. Handig voor het uitzuigen van je auto bijvoorbeeld. Het verstelbare mondstuk is aanpasbaar tot maximaal een hoek van 90°. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de bovenkant van je kast stofvrij wilt maken. Het mondstuk is verder uit te breiden met het borstel opzetstukje. Dit opzetstuk is verder te gebruiken voor het stofzuigen van je bureau of kast. Door de zachte borstelharen voorkom je krassen.

Wat opvalt, is dat er geen schroeven of gereedschap worden meegeleverd om het oplaadstation mee te installeren. Daarvoor zul je dus je eigen gereedschap en schroeven moeten gebruiken. Iets anders dat ook mist is een opbergplek voor de meegeleverde accessoires. Deze moet je los opbergen en zijn ook lastig mee te nemen als je gaat stofzuigen.

Geluidsniveau van de Ultimate 7000

Het geluidsniveau van de Ultimate 7000 ligt volgens AEG op 80 decibel. Ik heb dit met een decibelmeter eens getest. Mijn resultaten kwamen goed overeen met de informatie van AEG.


Zuigkrachtniveau Aantal dB's

Laagste stand

77 dB

Middelste stand

78 dB

Hoogste stand

81 dB

De verschillen in de tabel lijken heel klein, maar wat goed is om te weten is dat een verschil van 3 dB al dubbel zo hard of zacht klinkt. Tussen het lage vermogensniveau en de hoogste stand ligt dus een behoorlijk geluidsverschil.

In de hoogste stand is de steelstofzuiger dan ook vrij luid. Muziek of geluid van een film komt er nauwelijks meer bovenuit. Dit klinkt misschien als een groot nadeel, maar voor een steelstofzuiger is dit een vrij normaal geluidsniveau. Dit soort stofzuigers zijn nou eenmaal hoger in geluidsniveau. Dat komt omdat de motor meer bloot ligt dan bij een stofzuiger met zak, waarbij de motor meer is weggestopt en daardoor minder geluid maakt.

Accuduur van de Ultimate 7000

Dan de accuduur, hoelang kun je stofzuigen op één accu? Volgens AEG zou dit, in de laagste stand, tot 50 minuten moeten kunnen. Zelf heb ik hem in meerdere vermogensstanden getest waardoor hij minder lang te gebruiken was.

Vooral in de hoogste stand merk je dat de batterijstreepjes snel teruglopen. Dit is ook logisch, want de accu verbruikt hierbij simpelweg meer vermogen. Het is dus ook niet aan te bevelen om je hele huis in de hoogste stand schoon te maken. Je komt daarbij namelijk looptijd tekort.

Er wordt overigens maar één accu meegeleverd. De accu is niet los op te laden, maar moet opgeladen worden in de steelstofzuiger die je aan het oplaadstation hangt. Nadeel hiervan is dat je niet veel hebt aan een tweede accu. Is de accu leeg? Dan moet je hem met stofzuiger en al opladen. Het is dus niet mogelijk om er een volle nieuwe accu in te schuiven om de accuduur te verlengen.

Oplaadstation en opbergplek in één

De accu van de steelstofzuiger is makkelijk op te laden met het meegeleverde oplaadstation dat je aan de muur moet bevestigen. Let daarbij wel op dat je hem bevestigt in de buurt van een stopcontact. De stroomtoevoer naar het station gaat namelijk via een stekker.

Als je klaar bent met stofzuigen zet je de steelstofzuiger in het laadstation dat ook dient als opbergplek. Na een paar uur is die weer volledig opgeladen en klaar voor de volgende schoonmaakbeurt.

Stofreservoir reinigen

Al het opgezogen stof komt samen in het stofreservoir. Deze is makkelijk los te koppelen van het apparaat en ook eenvoudig te reinigen. Hierbij komt wel wat stof vrij. Vervolgens klik je hem weer net zo makkelijk terug in de steelstofzuiger.

De ideale stofzuiger voor dagelijks gebruik

De AEG Ultimate 7000 is de ideale stofzuiger voor dagelijks gebruik. Je pakt hem er makkelijk bij en door zijn lichtgewicht loop je eenvoudig je hele huis door. Het duurzame design en de uitstekende zuigprestaties maken hem voor mij een topper. Persoonlijk had ik wel graag gezien dat je de accu los van de stofzuiger kon opladen, maar dat is slechts een klein detail.

Ben je opzoek naar een stofzuiger die vooral heel handzaam is? Dan is de AEG Ultimate 7000 zeker het overwegen waard!