Navigatie

Bosch wasmachine review: de zuinigste van allemaal

De Serie 8 wasmachine van Bosch is super energiezuinig, althans, dat zeggen ze zelf. Wij waren daar wel benieuwd naar en mochten op uitnodiging van Bosch langskomen om het met eigen ogen te zien. Wat maakt deze wasmachines zo zuinig? We vertellen het je allemaal in deze review!

Pluspunten

  • + Voorzien van A-20% label

  • + I-DOS helpt bij perfecte dosering van het wasmiddel

  • + Gebruik juiste hoeveelheid water met Active Water Plus

  • + Fris je kleding op met het stoomprogramma

Minpunten

  • - Het is een premium serie dus daardoor vrij prijzig

Belangrijkste specificaties

Energielabel A -20%
Aantal dB's 70 dB
Afmetingen 845 x 598 x 590 mm
Wastechnieken I-DOS met wasmiddelscan, Active Water Plus, VarioPerfect
Bijzondere kenmerken Home Connect, bijvulfunctie, AquaStop

De premium serie van Bosch

De premium 8 serie is al jaren de premium serie van Bosch. Door die jaren heen is hij een aantal keer flink verbeterd en dit jaar is er extra veel aandacht besteed aan de energiezuinigheid van de wasmachines. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een hoop wastechnieken.

Zuiniger dan de zuinigste wasmachines

Dat de wasmachine zuinig is, is eigenlijk alleen al te zien aan het energielabel. Die geeft namelijk klasse A aan, de zuinigste klasse die een wasmachine kan krijgen. Maar de Serie 8 van dit jaar gaat verder dan alleen maar label A. Zo is een grootdeel van de line-up voorzien van een A-20% label.

Een apparaat met A-20% heeft een energiezuinigheid die 20% beter is dan de minimumvereisten voor een A-label. Dit betekent dus eigenlijk dat deze wasmachine nog zuiniger is dan wasmachines die al voorzien zijn van het zuinigste label!

De tekst gaat verder onder de producten:

Nooit te veel of te weinig wasmiddel met i-DOS

Maar goed, de vraag blijft: ‘wat zorgt ervoor dat de wasmachine zo zuinig werkt?’ Dat komt voornamelijk door de technieken die Bosch heeft toegevoegd. I-DOS bijvoorbeeld.

Het i-DOS systeem meet automatisch de stof, de hoeveelheid wasgoed en bekijkt hoe vuil het wasgoed is. Het systeem is vervolgens slim genoeg om daar automatisch de hoeveelheid wasmiddel op aan te passen. Zo gebruik je nooit te veel of te weinig. Dit is belangrijk, want bij te veel of te weinig wasmiddel, moet je wasmachine meer werk verrichten en dus meer energie of water verbruiken.

Bosch heeft het i-DOS systeem dit jaar een upgrade gegeven. Er is nu namelijk een wasmiddelscan aan toegevoegd. Dit is echt helemaal nieuw. Daarmee zorgt je wasmachine voor de juiste hoeveelheid wasmiddel en eventueel -verzachter. Met de scanner in de Home Connect-app scan je de barcode van het wasmiddel. Dit wordt vervolgens verwerkt in het systeem dat zich vervolgens nog preciezer aanpast op jouw wasgoed! Daardoor is het dus ook nog eens zuiniger.

Active Water Plus helpt tegen waterverspilling

Een goede wasmiddel dosering is dus essentieel voor het energieverbruik, maar iets wat minstens zo belangrijk is, is het verbruik van water. Om dat goed te regelen heeft Bosch een techniek genaamd: Active Water Plus. Verschillende sensoren in de wasmachine stemmen heel precies het watergebruik af op de belading. Zo ben je er zeker van dat er niet te veel of juist te weinig water wordt verbruikt en er dus ook geen onnodige energie verloren gaat, ongeacht of je nou grote of juist kleine wasjes hebt.

Schone was met een zuinige wasbeurt dankzij Vario Perfect

Verder is de Bosch wasmachine ook voorzien van VarioPerfect, een techniek die al wat bekender is. Deze functie geeft je de keuze tussen een snelle wasbeurt of juist een energiezuinige wasbeurt. De snellere optie zorgt ervoor dat het wasgoed sneller schoon is waarbij minder water wordt verbruikt. Kies je voor de ‘eco’ optie, dan word je was langzamer gedraaid, maar daartegenover staan zeer zuinige prestaties die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je energierekening.

Nog meer opties voor zuinige was

We kunnen zo wel blijven doorgaan met de energiezuinige opties die deze wasmachine heeft te bieden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het stoomprogramma en MiniLoad. Bij het stoomprogramma word je kleding ontkreukt met, je raadt het al, stoom. Belangrijk om te weten is dat hierbij je kleding niet gewassen wordt, maar voornamelijk opgefrist. Het stoomprogramma verbruikt geen water of wasmiddel en is dus lekker zuinig. Ook met MiniLoad beperk je het energieverbruik. Het mooie van MiniLoad is dat je afzonderlijke kledingstukken kunt wassen zonder daarmee veel water of wasmiddel te verspillen. Daarmee draai je dus ook hele kleine wasjes super zuinig.

Fijn voor jezelf, fijn voor je portemonnee

Maar goed, de wasmachine heeft zich genoeg bewezen toch? Hij is super energiezuinig, dat is een feit. En dat is niet alleen heel fijn voor jezelf, maar ook voor de portemonnee. Door het lage verbruik bespaar je jaarlijks op de energierekening en in deze tijden is dat wel zo fijn.

Dus, wil je een wasmachine die je op langere termijn geld gaat besparen? Of vind je het belangrijk dat jouw apparaat energiezuinig is? Dan is de Bosch Serie 8 wasmachine op dit moment misschien wel één van de beste keuzes die je kunt maken.