Navigatie

LG OLED C4 review: Wat is er nieuw op de populaire C-serie?

De LG OLED C4 is de opvolger van de populaire OLED C3. Wij waren uitgenodigd door LG om alvast een kijkje te nemen. In deze review nemen we je mee langs alle belangrijke dingen die je moet weten over deze tv.

Pluspunten

  • + Hoge helderheid dankzij het OLED evo scherm

  • + Ook verkrijgbaar in 42-inch

  • + Vernieuwd WebOS

  • + Ondersteunt 144Hz aan verversingssnelheid

Minpunten

  • - Geen anti-reflectiefilter zoals bij de LG G4

  • - MLA dit jaar nog niet uitgerold op de C-serie

Belangrijkste specificaties LG OLED C4

Beeldresolutie
3840 x 2160 (4K)
Beeldtype
OLED
Besturingssysteem
WebOS 2024
Gametechnieken
VRR, ALLM, G-Sync, FreeSync
Bijzondere kenmerken
Dynamic Tone Mapping Pro, LG Wow Orchestra, Game Optimizer

Diepe zwartwaardes met een hoge helderheid

Of je nou een film kijkt, een serie of een sportwedstrijd, alle beelden op de LG OLED C4 zien er goed uit. Dat komt grotendeels door de 4K-resolutie. Hiermee zijn beelden namelijk superscherp en vallen zelfs de kleine details goed op.

Daarbij komt ook nog eens OLED evo om de hoek kijken. OLED ken je misschien wel, dit is een beeldtechniek waarbij pixels individueel aan- en uitgezet worden. Dus dat betekent dat zwarte delen op het scherm ook echt diepzwart zijn. Het stukje ‘evo’ is een extra laag in het beeldpaneel wat zorgt voor een betere helderheid.

Stiekem werd er een beetje op gehoopt dat LG dit jaar de beeldtechniek Micro Lens Array, ook wel afgekort als MLA, zou uitrollen op de C-serie, maar helaas blijft dit alleen nog maar beschikbaar voor de duurdere modellen.

De tekst gaat verder onder de producten:

Alles voor het beste beeld

We blijven nog even bij helderheid op het scherm, want dat is volgens veel fabrikanten, en dus ook volgens LG, erg belangrijk voor de kijkervaring. LG heeft er dan ook een eigen techniek voor bedacht, Brightness Booster. Het is een techniek die de piekhelderheid een boost geeft waardoor de helderheid op het scherm dus nog hoger wordt. Het is niet nieuw, want dit zagen we ook al op de C2 en de C3, maar deze techniek wordt wel steeds beter en weet een hogere piekhelderheid te halen.

Een andere techniek die ook niet onbekend is, is Dynamic Tone Mapping Pro. Dit is een techniek die het beeld als het ware in 5000 blokken opdeelt en die dan vervolgens stuk voor stuk optimaliseert tot het beste beeld.

En uiteraard ontbreken technieken als Dolby Vision IQ en Filmmaker Mode ook niet dit jaar. Dolby Vision IQ zorgt voor de juiste helderheid op het scherm op basis van de hoeveelheid licht in je kamer. En Filmmaker Mode zorgt juist dat beeldtechnieken worden uitgezet zodat de pure film, zoals de filmmaker die bedoeld heeft, overblijft. Verder worden ook de belangrijke HDR-formaten, zoals HDR 10 Plus en HLG, ondersteunt.

Vernieuwde processor voor betere beeldverwerking

Verstopt achter het scherm zit de nieuwe Alpha 9 Gen 7 AI Processor. Deze werkt op de achtergrond hard om jou een goed en scherp beeld te geven en zorgt ervoor dat het geluid ook juist klinkt. Het verschil met de C3, die gebruik maakt van de Gen 6 processor, is minimaal en als tv-kijker zie of hoor je nauwelijks verschil, maar de kleine detaillistische veranderingen zorgen er wel voor dat het beeld net een stukje beter verwerkt wordt.

Verkrijgbaar in groot en klein

De LG OLED C4 is verkrijgbaar in zes verschillende formaten. Van klein naar groot is dat in 42-, 48-, 55-, 65-, 77- en 83-inch. Veel keuze dus, zo is de kleine tv perfect voor op de slaapkamer en zijn de grotere formaten juist weer geschikt voor de thuisbioscoop.

De looks van de LG OLED C4

Alle modellen in de C4-serie staan op één vaste poot. Voordeel daarvan is dat je er makkelijk een soundbar onder kwijt kan. Er is één uitzondering, dat is namelijk het kleinste model, de 42-inch, die heeft namelijk twee pootjes.

Het is mogelijk om deze tv op te hangen, maar dan moet je zelf nog apart een muurbeugel aanschaffen. Als je dit echt wilt, dan is de LG OLED G4 ook het overwegen waard. Deze heeft namelijk een ingebouwde muurbeugel en hang je daardoor super strak tegen de muur aan.

Laat je helemaal meeslepen in de spannendste films

Gaan we door naar het geluid, ook niet geheel onbelangrijk. De LG OLED C4 ondersteunt Dolby Atmos waarmee je geniet van een meeslepend 3D-geluid wat vooral goed van pas komt bij het kijken van films. Omdat het geluid zich rond jou afspeelt, voelt het alsof je er middenin zit.

Geluid klinkt in elke kamer anders. Dat heeft te maken met de inrichting ervan wat invloed heeft op de akoestiek. Met AI Acoustic Tuning stem je het geluid van je tv heel precies af met de kamer. Daarvoor gebruik je de Magic Remote afstandsbediening. Met de microfoon van de afstandsbediening meet je de kamer waarop AI Acoustic Tuning zich dan kan aanpassen. En zo heb je het beste geluid voor jouw kamer.

En vorig jaar maakte we kennis met LG Wow Orchestra wat dit jaar ook weer terugkeert op de LG C4. Deze techniek zorgt voor een betere samenwerking tussen een LG-soundbar en de tv. Het mooie is dat dit volledig draadloos gaat. Zowel de tv als de soundbar gebruiken alle audio-kanalen om je het beste geluid te leveren. Om hier gebruik van te maken moet je dus wel een LG-soundbar hebben die Wow Orchestra ook ondersteunt.

Vloeiende beelden voor de beste game-ervaring

Ook voor de gamers is de LG OLED C4 interessant. De verversingssnelheid is van 120- naar 144 hertz gegaan. Dus daarmee lopen beelden nog soepeler en is de kans op haperingen nog kleiner. Nadeel is wel dat een gemiddelde console, zoals een PS5 of een Xbox, deze hoge snelheden nog niet aankunnen. Voor PC-gamers maakt het niets uit, want die ondersteunen wel 144 hertz.

Aan de achterkant heb je 4 HDMI 2.1 poorten waar je bijvoorbeeld je console op kunt aansluiten. Daarnaast brengt HDMI 2.1 handige features met zich mee zoals, VRR en ALLM. VRR voorkomt haperingen in het spel door je game samen te laten werken met je videokaart. ALLM zorgt juist voor de beste gamingprestaties door je tv automatisch te laten overschakelen naar 'Game Modus'.

Ook G-Sync en FreeSync zijn gamingtechnieken die op de LG OLED G4 zitten. Deze twee vergelijkbare technieken gaan allebei nog net een stapje verder dan VRR. Hierbij wordt de verversingssnelheid van het beeldscherm namelijk ook aangepast aan de videokaart!

Alle technieken vind je trouwens ook terug in het scherm van de Game Optimizer. Hier kun je als gebruiker technieken aan- en uitzetten of juist aanpassen. Allemaal zodat jij op de meest comfortabele manier kunt gamen.

Nieuw likje verf voor WebOS

Tot slot nog WebOS, het besturingssysteem van LG. Een nieuwe line-up betekent ook een frisse update van het smartplatform. Op het eerste gezicht geen grote veranderingen, maar ze zijn er wel. Zo zie je nu bijvoorbeeld aan de linkerkant je profiel, de instellingen en de zoekfunctie. Ook is het nu mogelijk om tot tien profielen aan te maken!

Helder beeld en geoptimaliseerd geluid voor beste kijkervaring

Of je nou een filmkijker bent, een sportliefhebber of een gamer, de LG OLED C4 is de perfecte tv voor jou. Naast de uitstekende beeldkwaliteit heeft hij ook nog eens genoeg helderheid op het scherm zodat je altijd goed zicht hebt. De ondersteuning voor Dolby Atmos en LG Wow Orchestra maken de kijkervaring helemaal af. En daar komt dus ook nog eens bij dat deze tv ook uitermate geschikt is voor gaming!

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom langs in 1 van onze 140 winkels om zelf een kijkje te nemen! De medewerkers in de winkel helpen je graag bij het maken van je keuze en geven je persoonlijk advies.