Navigatie

Samsung Galaxy A55 review: Wat is er allemaal nieuw?

Door: Annelies

De Samsung Galaxy A55 is een nieuwe telefoon van Samsung die het met zijn interessante prijs ongetwijfeld weer goed gaat doen op de markt. In deze review vertellen we je er alles over!

Pluspunten

  • + Afgewerkt met metaal voor een meer premium uitstraling

  • + Nog meer helderheid op het scherm met Vision Booster

  • + Vernieuwde processor voor nog betere prestaties

  • + Full HD Plus Super AMOLED display perfect voor het kijken van video's en het spelen van games

Minpunten

  • - Er wordt geen adapter meegeleverd, alleen de kabel zit bij de levering

  • - Met een schermformaat van 6,6-inch heb je een vrij forse telefoon in je handen

Belangrijkste specificaties

Schermdiagonaal 6,6-inch
Schermresolutie Full HD
Resolutie hoofdcamera 50 megapixels
Wat zit er in de doos? Samsung Galaxy A55, Oplaadkabel zonder adapter
Bijzondere kenmerken Vision Booster, Key Island Design, Exynos 1480 chip, Super Fast Charging

Nieuwe midrange telefoon van Samsung

Elk jaar brengt Samsung een A-serie aan midrange telefoons uit. Dat zijn betaalbare smartphones met prima prestaties. En één van die telefoons is dus de Samsung Galaxy A55 die de A54 van vorig jaar opvolgt.

Subtiele veranderingen in het design

Elk jaar lijkt er niet veel te veranderen aan het design en ook dit jaar moeten we het doen met hele kleine veranderingen. De meest zichtbare is de toevoeging van het zogeheten ‘Key Island Design’. Daarbij zitten de belangrijke knoppen, zoals de volumeknoppen, op een soort eilandje waardoor je ze makkelijker kunt bedienen. Dit is vrij nieuw en zagen we eerder alleen nog maar op de A25 en de A15 die ook dit jaar uitkwamen.

En net als vorig jaar heeft de telefoon een glazen achterkant wat hem al meer op een premium telefoon laat lijken. Qua frame om het scherm heen maakte de A54 nog gebruik van plastic, maar bij de A55 is dat nu afgewerkt met metaal, ook weer om je net wat meer dat premium gevoel te geven. Hierdoor is hij trouwens wel een paar gram zwaarder.

En verder heeft Samsung gekozen voor andere kleuropties. Vorig jaar was dat nog zwart, wit, geel en paars, maar dit jaar zijn ze verkrijgbaar in de kleuren blauw, lichtblauw, lila en geel.

De tekst gaat verder onder de producten:

Nog meer helderheid op het scherm

Het scherm van de Galaxy A55 heeft ook een paar veranderingen. De meest opvallende verandering is de grotere inchmaat. De A54 had een 6,4-inch scherm, maar op de A55 gaan we nu naar een 6,6-inch scherm. Dat is een verschil van een halve centimeter. En ja met 6,6-inch heb je dus wel echt een forse telefoon in je handen.

Dat brengt ook een mooi voordeel met zich mee, want je hebt wel lekker een groot scherm voor het kijken van bijvoorbeeld films en series. En daarvoor maakt de A55 gebruik van een Full HD Plus Super AMOLED display. Hierdoor geniet je van goeie kleuren en een scherpe resolutie op het scherm. En met de adaptieve verversingssnelheid van maximaal 120 hertz zijn swipebewegingen op het scherm ook lekker soepel. En dat het adaptief is, wilt zeggen dat het zich aanpast op jouw gebruik.

En nieuw op dit model is Vision Booster. Dit is een techniek die Samsung gebruikt om de helderheid op het scherm te verhogen als je bijvoorbeeld buiten in de zon op je telefoon wilt kijken. Daarbij worden vooral contrasten en kleuren geoptimaliseerd zodat je in elke omstandigheid goed zicht op je scherm hebt.

Je wilt natuurlijk dat je telefoon, en zeker het scherm, zo lang mogelijk meegaat. Daarom heeft Samsung het glas van de A55 nog beter en nog sterker beschermd dan op de A54. Verder is hij IP67 stof- en waterbestendig. Dus daarmee kan hij wel wat water hebben, maar ga er niet mee zwemmen, want dat is toch nog wel te veel gevraagd.

Betere foto’s bij weinig licht

Op papier heeft Samsung geen veranderingen doorgevoerd wat betreft de camera’s op de telefoon. Net als vorig jaar heeft de A55 een 50 megapixel hoofdcamera, een 12 megapixel ultrawide camera, een 5 megapixel macrocamera en een 32 megapixel selfie camera.

Al zegt Samsung wel dat de A55 beter is in het maken van foto’s bij weinig licht. De hoofdcamera is de enige camera die is voorzien van ‘big pixel’ die meer licht absorbeert wat zorgt voor heldere, scherpe en vooral nauwkeurige kleurweergave, zelfs in het donker dus.

En ook heel mooi is dat je je foto’s heel makkelijk kunt bewerken. Daarvoor gebruik je Edit Suggestion die jouw foto analyseert en dan met opties komt om jouw foto nog beter te maken.

Nieuwe chip voor nog soepelere prestaties

Bij een nieuwe telefoon hoort ook een vernieuwde processor. Zo maakt de A55 gebruik van een Exynos 1480 chip, de nieuwste versie van Samsungs eigen processor. En daarbij mogen we verwachten dat de prestaties nog net ietsjes beter zijn en dat de apps op je telefoon wat soepeler werken.

Volgens Samsung is de processor ook krachtig genoeg om moeiteloos te kunnen multitasken, gamen en te streamen op je telefoon.

En uiteraard is de telefoon ook voorzien van 5G en heb je keuze uit twee verschillende versies als het aankomt op opslagruimte. Je hebt er een met 128 GB aan opslag of als je iets meer ruimte voor je bestanden wilt dan heb je nog de 256 GB variant. En als dat nog niet genoeg voor je is, dan kun je hem met een microSD-kaart zelfs nog uitbreiden naar 1 TB. Bij beide versies van de A55 komt overigens 8 GB aan werkgeheugen.

Ruime accucapaciteit voor dagelijks gebruik

Hoe lang gaat de accu eigenlijk mee? Als je je telefoon op een dag regelmatig gebruikt en niet al te veel energieslurpende apps gebruikt, moet je er makkelijk meer dan een dag mee doorkunnen. In de telefoon zit namelijk een batterij met een capaciteit van 5000 mAh.

En net als de A54 ondersteunt ook de A55 Super Fast Charging tot maximaal 25 watt. Dus daarmee is je telefoon een stukje sneller opgeladen. Let wel op, want er wordt geen oplaadblok meegeleverd.

Betaalbare telefoon in premium jasje

Dat is dus de nieuwe Samsung Galaxy A55. Een mooie betaalbare telefoon met alle features die je eigenlijk nodig hebt. Heb je nu een A54, dan is het niet nodig om nu over te stappen naar de A55 want de verschillen zijn daarvoor gewoon te klein, maar de A55 is juist wel heel interessant voor degene die al een oudere telefoon hebben en denken aan overstappen op een nieuwe.

Kom anders gewoon eens langs bij ons in de winkel en dan kun je er ook zelf eens naar kijken en je laten adviseren door onze winkelmedewerkers.