Navigatie

Samsung Galaxy S24 Review: de wonderlijke wereld van Galaxy AI

De Samsung Galaxy S24 is de nieuwste telefoon van de S-serie. En dit jaar draait het allemaal maar om één ding, Galaxy AI. Wat dat precies is en wat deze telefoon nog meer bijzonder maakt, lees je in deze video!

Pluspunten

  • + Telefoon zit boordevol handige AI-functies van Galaxy AI

  • + Helderste Galaxy-scherm ooit

  • + Hoofdcamera met 50 megapixels

  • + Maakt ook bij weinig licht goede foto's

Minpunten

  • - Samsung is afgestapt van de Snapdragon-processor

  • - Je krijgt geen oplaadblokje meegeleverd

Belangrijkste specificaties

Schermdiagonaal 6,2-inch
Schermresolutie 1080p
Resolutie hoofdcamera 50 megapixels
Wat zit er in de doos? Samsung Galaxy S24, Usb C naar usb C kabel
Bijzondere kenmerken Galaxy AI, Exynos-processor

Vertrouwde Samsung look

De Samsung Galaxy S24 is de opvolger van de Galaxy S23 die logischerwijs een jaar geleden uitkwam. Afgaand op het design is er vergeleken met vorig jaar weinig veranderd. Het scherm is alleen ietsjes groter geworden. Waar de S23 over 6,1-inch beschikte, heeft deze S24 6,2-inch aan scherm. En ook vergeleken met de S24 Plus zit er niet veel verschil in het design, behalve het feit dat de Plus een stukje groter is.

Het randje om de telefoon heen is van duurzaam aluminium. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het beschermt je telefoon ook nog eens goed. En over bescherming gesproken, de S24 is IP68-gecertificeerd. Dus dat betekent dat hij bestand is tegen water en stof, maar wees er alsnog voorzichtig mee, want hij is niet volledig waterdicht.

De tekst gaat verder onder de producten:

Helderste Galaxy-scherm ooit

De telefoon heeft een AMOLED-scherm met FHD+. Deze combinatie zorgt voor een goede beeldkwaliteit met levendige kleuren en scherpe weergaves. Perfect voor het kijken van een serie of een film op je telefoon.

Verder telt hij, net als vorig jaar, een refreshrate van maximaal 120 hertz. Dus daarmee scroll je dus heel makkelijk door je apps heen en heb je geen last van haperende beelden.

Maar bij het scherm moeten we het ook zeker even hebben over de helderheid. Want dit is het helderste Galaxy-scherm ooit, aldus Samsung zelf. Het heeft een piekhelderheid van maar liefst 2600 nits, wat ook wel betekend dat het scherm heel fel kan worden. En dat is mooi als je buiten bent, want dan kun je het scherm alsnog heel goed aflezen!

Induiken op Galaxy AI

Maar waar alles om draait dit jaar bij de S24, is Galaxy AI. De telefoon zit boordevol met slimme trucjes die allemaal onder het zogeheten ‘Galaxy AI’ vallen. En wij geven je hieronder onze meest favoriete AI-functies.

Pagina’s samenvatten met Galaxy AI

De eerste is het samenvatten van een webpagina. Neem een willekeurige pagina, zoals een nieuwbericht of een Wikipedia-pagina, en klik op de 4 sterretjes onderaan het scherm (het teken van Galaxy AI) en de hele pagina wordt in een paar korte bulletpoints samengevat. Enorm handig natuurlijk. Wel goed om te weten is dat deze vooralsnog functie alleen in de Samsung-browser werkt.

Foto’s bewerken met Galaxy AI

Wat ook heel handig is, is het nabewerken van foto’s met Galaxy AI. Als je bijvoorbeeld per ongeluk een scheve foto hebt genomen, dan kun je dat rechttrekken en vervolgens vult Galaxy AI de foto aan zodat die weer compleet is. Ook handig is dat je heel makkelijk objecten uit je foto wist en dat de AI eventuele reflecties, in een raam bijvoorbeeld, verwijderd.

Verbeter je schrijfkunsten met Galaxy AI

Een andere leuke functie is de Note-Assist. Als je tekst typt in je notities of een appje stuurt, kun je bijvoorbeeld de schrijfstijl aanpassen. Zo maak je van jouw tekst heel snel een informele of juist formele tekst. Hoeveel je dit in de praktijk gaat gebruiken is nog maar de vraag, maar het kan best handig zijn natuurlijk.

Nooit meer eindeloos zoeken

Maar by far onze meest favoriete AI-functie is Circle-to-Search. Deze heeft Samsung ontwikkeld in samenwerking met Google. Wat je doet is, je houdt de homeknop in en je omcirkeld hetgeen dat je interessant vindt. Vervolgens komt die dan met resultaten in Google. Dit is handig als je iets ziet dat je graag wilt kopen, maar het kan ook handig zijn om achter de naam van die ene celebrity te komen of om meer informatie te vinden over een plant die je vindt in het bos. Echt ideaal!

Achtergronden en vertalingsfuncties van Galaxy AI

Nog enkele noemenswaardige AI-functies zijn de AI-gegenereerde achtergronden. Doormiddel van een prompt kun je je eigen unieke achtergrond creëren. Daardoor heb je dus niet van die standaard Samsung-achtergronden. Of wat dacht je van Live Translate waarbij telefoongesprekken en chats heel snel en makkelijk vertaald worden. Alleen ondersteund deze functie nog niet het Nederlands bij telefoongesprekken, bij chatberichten wel.

Maak de mooiste plaatjes met de Galaxy S24

Waar de Samsung Galaxy S-serie ook al jaren bekend om staat, is de uitstekende camerakwaliteit. En dat is ook niet anders op de S24.

Op de achterkant heeft hij 3 camera’s. Uiteraard een hoofdcamera met 50 megapixels. Een ultragroothoek camera met 12 megapixels en een telelens met 10 megapixels. We hebben natuurlijk alle drie de camera’s getest.

De foto bij deze tekst is gemaakt met de hoofdcamera. Er is helemaal geen spoor van onscherpte te vinden in deze foto. Met 50 megapixels is dat ook bijna onmogelijk. Je kunt trouwens tot 5 keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Dus ook objecten van een afstand krijg je goed op de foto. En ook ’s nachts maak je indrukwekkende foto’s waarbij de telefoon goed omgaat met het licht. Dus het maakt niet uit waar of wanneer je foto’s maakt, het ziet er altijd goed uit.

Met ultragroothoek camera maak je mooie foto’s waarmee je meer van de omgeving meepakt. Natuurlijk heel handig als je een foto van een uitzicht wilt maken en zo veel mogelijk van de omgeving wilt meenemen in je foto.

En dan heb je dus nog de telecamera. Die is dan juist voor het fotograferen van objecten van een afstand. Met 10 megapixels maak je echt haarscherpe foto’s. En hiermee kun je tot 3 keer inzoomen om echt heel erg de details in te duiken.

Verder heeft hij natuurlijk ook nog een selfiecamera. Die is voorzien van 12 megapixels. Overdag maak je mooie selfies en kun je prima videobellen met vrienden en familie, maar ook ’s nachts bij weinig licht gaat dit prima. Dat komt omdat Samsung de handige Nightselfie-functie heeft toegevoegd.

Als je echt de beste camera wil, dan is de Galaxy S24 Ultra interessanter. Deze heeft met 200 megapixels nog meer kwaliteit in de camera zitten.

Prestaties van de Galaxy S24

Alles wat je nu gelezen hebt, speelt zich allemaal voor de schermen af, maar dan kijken we natuurlijk ook nog even wat er zich van binnen allemaal afspeelt.

De telefoon stapt af van de Snapdragon-processor en gaat terug naar Samsungs eigen Exynos-processor. Is dit een nadeel? Dat is moeilijk te zeggen, want of de Exynos-processor tipt aan de prestaties van de Snapdragon moet zich nog maar gaan uitwijzen.

Verder komt de S24 met 8 GB aan werkgeheugen en heb je de keuze tussen 128 GB of 256 GB aan opslagruimte.

En tot slot nog de batterijprestaties. De accucapaciteit is iets vooruitgegaan. Volgens Samsung zou je op een volle batterij tot maximaal 25 uur gebruik kunnen maken van je telefoon.

Vervolgens is hij op te laden met de meegeleverde oplaadkabel of je doet het draadloos met een compatibele oplader. Verder ondersteunt hij ook snelladen tot en met 25 watt.

S24 trekt de lijn door

Dit is dus de Samsung Galaxy S24. En? Wat vind je ervan? Wij zijn in ieder geval enthousiast. Er zit weer een duidelijke verbetering in en de focus op Galaxy AI met al die slimme functies bevalt ons wel. Daarnaast heeft hij een mooi helder scherm, wederom goede camera’s en ook gewoon een heel mooi design.

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom langs bij één van onze 140 winkels om de telefoon eens zelf te bekijken. Of bestel hem direct op Expert.nl.