Navigatie

Samsung QLED 2024 review: de kleuren spatten van het scherm

Elk jaar brengt Samsung een nieuwe line-up aan QLED-tv’s uit van 4K tot 8K. En nu is het weer zover! We zijn langs gegaan bij Samsung om als één van de eersten een kijkje te nemen naar deze nieuwe televisies!

Pluspunten

  • + Uitstekende contrasten op beeld

  • + Toffe designfeatures met grote modellen en dunne randen

  • + Laat jezelf meeslepen in de film met Dolby Atmos en OTS

  • + Ook zeer geschikt voor gaming

Minpunten

  • - Er is nog weinig 8K-content beschikbaar

Belangrijkste specificaties

Beeldresolutie 4K, 8K
Beeldtype Samsung QLED, Samsung Neo QLED
Besturingssysteem TizenOS
Gametechnieken FreeSync Premium, 4 HDMI 2.1 poorten, VRR, ALLM
Bijzondere kenmerken Q-Symphony, Ultra Viewing Angle, OTS, 8K upscaling, Infinity Air Design

Samsung QLED 4K: kleurenfeest op het scherm

De Samsung QLED 4K-serie bestaat uit twee modellen. Namelijk de Q68D en de Q73D.

Beide modellen hebben een QLED-scherm. En om even je geheugen op te frissen, dit is een beeldtechniek die kortgezegd voor kleurrijke en heldere beelden zorgt. Daarbij komt ook nog eens een resolutie van 4K bij kijken. Verder beschikken beide modellen over 100% kleurvolume die ook weer bijdragen aan de kleuren op het scherm.

Pronkstuk van je kamer

De Q73D is in vier verschillende formaten verkrijgbaar. Namelijk in 55-, 65-, 75- en 85-inch. Bij de Q68D heb je nog meer keuze want die is naast diezelfde inchmaten ook nog verkrijgbaar in 43- en 50-inch. Dit zijn de ideale formaten voor als je op zoek bent naar een tv voor op je slaapkamer of een tv voor een kleinere woonkamer.

Beide modellen in deze serie hebben een dikte van 26 millimeter wat ongeveer zo dun is als de diameter van een euromunt. Samsung heeft hier zelf ook een mooie naam voor bedacht, namelijk het Air Slim Design. En ook de randen om het scherm heen zijn heel erg dun, waardoor het een schermvullend design krijgt.

De tekst gaat verder onder de producten:

Beleef de film met goed geluid

Op het gebied van geluid ondersteunen beide modellen Q-Symphony. Q-Symphony is een techniek die zorgt voor ruimtelijk geluid door je televisie samen te laten werken met een soundbar. Daarbij worden de speakers van je tv én de speakers van je soundbar optimaal benut. Belangrijk is wel dat je hiervoor dus ook een Samsung-soundbar hebt die ook Q-Symphony ondersteunt.

Het enige verschil in geluid tussen deze twee modellen zit hem in Adaptive Sound. Dit is een techniek die geluid aanpast naar de beste omstandigheden. Dus stel, je kijkt een film waarin zich een dialoog afspeelt, dan wordt het geluid omhoog gezet om het zo goed te kunnen volgen. Maar als er later een actiescène plaatsvindt met ontploffingen, dan wil je natuurlijk niet dat het geluid nog net zo hard staat. En om te voorkomen dat je constant met de afstandsbediening het geluid zit te regelen zorgt Adaptive Sound er dus voor dat het geluid altijd goed geregeld is.

De Q68D heeft standaard Adaptive Sound, de Q73D gaat met Adaptive Sound Pro nog net ietsjes verder. Adaptive Sound Pro is vooral nog preciezer.

Verschillen tussen de Q68D en de Q73D

De verschillen tussen de beide modellen uit deze serie zijn minimaal. Het grootste verschil hebben we nog helemaal niet benoemd, maar dat zit hem vooral op het gebied van gaming. De Q73D heeft namelijk 4 HDMI 2.1 poorten en ondersteunt 4K gamen met 120 hertz. HDMI 2.1 is essentieel voor gamers aangezien dit de belangrijkste en nieuwe gamingtechnieken ondersteunt. De Q68D heeft dat allemaal niet.

Verder is de processor die in de Q73D zit beter dan die van de Q68D. Dus de Q73D is nog net wat beter in het verwerken van beeld en geluid.

Samsung Neo QLED 4K: nog beter contrast met Neo QLED

Zijn we aangekomen bij de Samsung Neo QLED 4K serie. Ook bij deze serie weer twee modellen, de QN88D en de QN93D.

Van QLED gaan we nu naar Neo QLED, maar wat is daar nou precies het verschil tussen? Het belangrijkste verschil is dat Neo QLED gebruik maakt van Mini-LED’s in plaats van gewone led’s. Daarbij zijn de led’s wel 40 keer zo klein als bij de QLED-tv’s. Het resultaat is dat het licht nog beter gestuurd wordt, zodat je van een nog beter contrast geniet.

De beeldkwaliteit neemt bij deze serie dus echt een flinke sprong omhoog en dan komt daar ook nog eens Quantum Matrix en Quantum HDR 1500 overheen. Ook weer van die termen die om uitleg vragen. Quantum Matrix is volgens Samsung ook wel het geheim achter Neo QLED. Deze techniek stuurt namelijk heel precies de Mini-LED’s aan voor een goede helderheid en contrastwaarde. En Quantum HDR 1500 is een HDR-techniek die ook zorgt voor een hogere helderheid, maar daarbij ook rekening houdt met de kleuren op het scherm. Want als je alleen de helderheid verhoogt kan dat ten koste gaan van de kleuren, maar Quantum HDR 1500 gaat dat dus tegen.

En dan hebben we het er nog niet eens overgehad om het feit dat ook deze tv een 4K-resolutie heeft in combinatie dus met Neo QLED. Je kunt dan wel nagaan dat dat er gewoon heel goed uitziet. Om echt goed te begrijpen waar we het over hebben, moet je het toch echt eens met je eigen ogen ervaren.

Tussen de QN88D en de QN93D zit ook nog verschil in beeldkwaliteit. Zo heeft de QN93D een antireflectielaag. En daarnaast heeft de QN93D ook nog Ultra Viewing Angle. Daarmee heb je, zelfs als je helemaal links of rechts van de tv zit, altijd uitstekend zicht op het scherm.

Grootste televisie in de hele line-up

De QN88D is verkrijgbaar in 55-, 65-, 75- en 85-inch. De QN93D voegt daar nog drie formaten aan toe. Zo is die verkrijgbaar in de kleinere formaten van 43- en 50-inch, maar heeft hij ook een ultra groot design van 98-inch! Dat is trouwens de grootste tv in de hele Neo-QLED line-up.

En ook de tv’s in deze Neo QLED-serie zijn flinterdun. Datzelfde geldt ook weer voor de randen rond het scherm. Enige verschil is dat de QN88D aan drie zijden dunne randen heeft, terwijl de QN93D dat aan alle vier de zijden heeft.

Beleef de actie op het scherm

Vanaf deze Neo QLED serie ondersteunen de tv’s ook OTS+ en Dolby Atmos. Die laatstgenoemde is een bekende techniek die zorgt voor ruimtevullend geluid. Tip van ons, combineer je tv met een Samsung-soundbar, want daarmee klinkt het geluid nog krachtiger. En met Dolby Atmos speelt het geluid zich naast je, achter je en boven je af!

OTS+ is weer een andere techniek. OTS staat voor Object Tracking Sound. De naam zegt het al, hierbij volgt het geluid de objecten op het beeld. Dus scheurt er bijvoorbeeld een auto van links naar rechts, dan beweegt het geluid als het ware mee. Bij Neo QLED tv’s zitten er daarvoor aan beide kanten twee speakers die dat mogelijk maken.

Samsung Neo QLED 8K: het allerbeste beeld

Tot slot de absolute topmodellen van Samsung voor dit jaar, de QN800D en de QN900D die beide deel uitmaken van de Neo QLED 8K-serie.

Juist, 8K! Dat is dus nog eens vier keer zo scherp als 4K, wat al heel scherp is. Dus je kunt wel nagaan hoe fantastisch dit beeld eruitziet! Dingetje is wel, er is nog niet heel veel 8K-content beschikbaar. En daarom wordt er op deze tv's ook gebruik gemaakt van 8K upscaling. Op een slimme manier worden er extra pixels toegevoegd aan het beeld waardoor de films en series die je kijkt nog scherper zijn.

De enige grootste verschillen op het beeld tussen de QN800D en de QN900D is de piekhelderheid en de processor. De QN900D heeft namelijk een hogere piekhelderheid waardoor het simpelweg een stuk helderder kan worden. En verder maakt hij dus gebruik van de NQ AI Processor Gen 3 en is daarmee nog beter in het verwerken van beelden en geluiden.

Samsung QLED was nog nooit zo dun

Naast dat het beeld bij deze serie een stuk beter wordt, is er ook een duidelijk verschil te zien in het design. Want van 26 millimeter gaan we naar slechts 17 millimeter op de QN800D. Dit noemt Samsung ook wel met trots het Infinity One Design. En als je denkt dat het niet dunner kan, dan moet je eens kijken naar het Infinity Air Design van de QN900D, want deze, en dat is echt waar, heeft een dikte van 13 millimeter. Daarmee is het de dunste Samsung QLED-tv ooit.

En daarnaast heeft de QN900D ook nog eens nauwelijks randen rond het scherm zitten waardoor de voorkant echt één en al scherm is. Hierdoor lijkt het scherm nog groter dan die al is.

En dat deze tv zo dun is heeft ook grotendeels te maken met de One Connect Box. Alle tv-aansluitingen kun je hierop verbinden waardoor de aansluitingen op de tv niet meer nodig zijn. En omdat het een vrij compact kastje is, stop je hem makkelijk weg achter je tv waardoor je ook geen last hebt van een wirwar van kabels die achter je tv lopen.

En dan nog even de formaten van deze tv’s. Beide zijn beschikbaar in dezelfde formaten van 65-, 75- en 85-inch!

Laat je helemaal meeslepen in de film

Qua geluid verschilt de QN800D heel weinig met de televisies van de Neo QLED 4K-serie. Hij heeft alleen wat krachterige OTS-speakers. Het grote verschil in geluid zit hem vooral weer op de QN900D. Deze is namelijk voorzien van OTS Pro waarbij die nog eens extra omhooggerichte speakers heeft. Daarmee klinkt het geluid nog beter en lijkt het net alsof helikopters over je hoofd vliegen of motors aan je voorbij scheuren.

Gamen op de Samsung QLED 2024

Dat zijn de Samsung QLED-tv’s van 2024, maar we zijn nog niet helemaal klaar want we moeten het ook nog even hebben over gaming. Daar zijn deze tv’s namelijk ook goed voor te gebruiken.

Vanaf de Q73D worden er dingen ondersteunt zoals FreeSync Premium die haperingen in het beeld voorkomt. De Neo QLED-serie met de QN93D brengt dit aantal nog eens omhoog en ondersteunt 144 hertz. En het kan zelfs nog meer want de QN800D heeft 165 hertz en de QN900D zelfs 240 hertz aan verversingssnelheid. Daarmee weet je echt wel zeker dat je beeld niet gaat haperen op de belangrijke momenten in je game.

Daarnaast zijn alle modellen, op de Q68D na, voorzien van 4 HDMI 2.1 poorten. Daarmee wordt onder andere bij deze tv’s ook VRR en ALLM ondersteund. VRR zorgt ervoor dat het beeld van je game zo soepel mogelijk loopt terwijl ALLM zorgt voor een snelle reactie tussen je controller en het beeld.

Line-up vol met topmodellen

De nieuwe QLED-televisies van Samsung zijn weer stuk voor stuk topmodellen. Of je nou op zoek bent naar een tv voor op de slaapkamer, om op te gamen of gewoon om films en series op te kijken, ze zitten allemaal in deze line-up. Kom langs in 1 van onze 140 winkels om zelf de beeldkwaliteit te ervaren!