Navigatie

Samsung wasmachines 2024 review: Hoe zuinig zijn Samsung wasmachines?

Wij waren op bezoek bij Samsung om een kijkje te nemen naar de nieuwe wasmachine line-up van 2024. Dit jaar richt Samsung zich met slimme innovaties op een nog betere gebruikservaring. Hoe en wat? Dat lees je allemaal in deze review!

Pluspunten

  • + Vulgewicht van 11 kilo

  • + Modellen in deze serie zijn zeer energiezuinig

  • + Handige technieken zorgen voor snelle en goede wasresultaten

  • + Bedien alles makkelijk via de SmartThings-app

Minpunten

  • - Wasmachines in de 8000-series zijn de enigste die over Quick Drive beschikken

5000-serie: groter vulgewicht met dezelfde omvang

Laten we daarom beginnen bij 5000-serie. De wasmachine met de ruimste inhoud van deze serie heeft een vulgewicht van 11 kilo. Door dat hoge vulgewicht heb je minder wasbeurten nodig om al jouw wasgoed schoon te krijgen. In één wasbeurt kun je bijvoorbeeld al het beddengoed in één keer wassen, wat in een wasmachine met een lager vulgewicht een stuk lastiger gaat.

Bij een wasmachine met zo’n groot vulgewicht zou je denken dat die ook een stuk groter in formaat is dan de andere Samsung wasmachines van de 5000-serie. Dat is dus niet zo, want dat komt door de zogeheten SpaceMax technologie. Eigenlijk een mooi woord voor de dunnere wanden in de wasmachine waardoor er meer ruimte is voor een grotere trommel, zonder dat daarbij de buitenkant dus groter wordt. Je hoeft daardoor dus geen extra ruimte vrij te maken voor je nieuwe wasmachine.

Uiteraard heeft deze wasmachine ook nog een aantal interessante functies, zoals het Super Speed programma. Hiermee draai je 5 kilo aan wasgoed in slechts 39 minuten waarmee je echt een hoop tijd bespaart. Het Super Speed programma zit bij deze serie alleen op het model met 11 kilo vulgewicht.

Verder zijn deze wasmachines ook voorzien van een beladingssensor. Deze checkt voorafgaand aan het programma hoeveel kilo was er in de trommel zit en stemt daarop het waterverbruik en de duur van het programma af. Zo weet je zeker dat je nooit te veel of te weinig gebruikt en dat helpt ook weer met het besparen van energie!

Ook beschikken de wasmachines over een krachtig hygiënisch stoomprogramma. De stoom komt vanaf onder in de trommel bij het wasgoed. Het voordeel daarvan is dat de stoom beter doordringt in ieder kledingstuk en daardoor je wasgoed heel erg goed schoonmaakt.

De tekst gaat verder onder de producten:

6000-serie: schone was met gebruik van AI

De 6000-serie van Samsung dan! Deze heeft een flinke upgrade gekregen met de toevoeging van het AI Display. Wasprogramma's die je veel gebruikt zijn sneller te selecteren omdat ze vooraan in de selectie komen. Dus met twee drukken op de knop draai je dan al je wasje zoals je 'm vaker draait. Een ander bijkomend voordeel van zo’n display is dat je een stuk minder knoppen en tekst hebt. Het maakt het daardoor allemaal wat overzichtelijker.

Om in de sferen van AI te blijven hebben de wasmachines vanaf deze serie ook een AI Wash functie. Door deze functie hoef je zelf niet meer het wasmiddel en wasverzachter toe te voegen voor elke wasbeurt, want de wasmachine doseert voor jou de perfecte hoeveelheid. Daarbij maakt de wasmachine gebruik van vijf sensoren die het gewicht en de zachtheid van de stof meten. Deze informatie gebruikt AI Wash dan weer om de juiste hoeveelheid water en wasmiddel toe te voegen aan het programma.

Als het water in de wasmachine te troebel is wordt er extra wasmiddel toegevoegd. Is het water juist mooi helder? Dan kiest de wasmachine ervoor om niet de volle tijd te nemen, en zal de was eerder klaar zijn. Dit wordt allemaal gemeten door de troebelheidssensor die werkt met een laser waardoor die heel nauwkeurig is.

En, ook zeker belangrijk om te benoemen, al helemaal als je graag energiebewust bezig bent, alle wasmachines in de 6000-serie hebben een enorm laag verbruik. Ze verbruiken namelijk 10% minder energie dan de minimumvereisten van het zuinigste A-label. Dus dat betekent dat ze al over het zuinigste label beschikken, maar dan nog eens zuiniger zijn dan dat.

7000-serie: zuinige prestaties en laag energieverbruik

Maar het kan zelfs nog zuiniger, kijk maar naar de 7000-series. Deze verbruiken namelijk maar liefst 20% minder energie dan de minimumvereisten van het A-label. Met uitzondering van het 8 kilo model.

Om het verbruik van energie te beperken, kunnen de wasmachines in deze series jouw wasmiddel heel precies doseren. Het maakt daarbij niet uit welk wasmiddel je gebruikt. Wat je namelijk doet is, je pakt je telefoon erbij en je scant de barcode van je wasmiddel. Je wasmachine leest dat en past vervolgens heel precies de dosering aan op jouw wasmiddel.

Daarnaast beschikken de wasmachines vanaf deze serie over het Bespoke design. Dat komt erop neer dat de wasmachines een stijlvol en vlak uiterlijk hebben dat naadloos in kasten en keukens past.

8000-serie: sneller, beter en vooral ook zuiniger

Tot slot de laatste serie van deze line-up, de 8000-serie. De wasmachines in deze serie zijn de absolute topmodellen van Samsung en ze beschikken over allerlei handige functies en zijn het zuinigst van allemaal.

Wasmachines in de 8000-serie verbruiken niet 10 of 20% minder dan de minimumvereisten van het A-label, maar verbruiken tot wel 40% minder energie dan een standaard A-label wasmachine! Dit geldt overigens alleen voor het 11 kilo model. Het 9 kilo model in deze 8000-serie verbruikt 30% minder energie dan het standaard A-label. Ook heel zuinig natuurlijk.

Qua programma’s en functies, alles wat je tot nu toe voorbij hebt horen komen zit ook op deze modellen en daar voegt de 8000-serie ook nog eens QuickDrive aan toe! Deze functie verkort bij 11 programma’s de wastijd tot 50% zonder in te leveren op de waskwaliteit. Dat doet die door terwijl de trommel draait extra water toe te voegen, zodat er sterkere bubbels ontstaan. Het wasmiddel dringt daardoor sneller door in de stoffen waardoor de wasduur dus flink ingekort wordt.

Maak het jezelf nog makkelijker met SmartThings

Om het allemaal nog makkelijker voor je te maken, is alles heel eenvoudig te bedienen van uit de SmartThings app van Samsung. Je beheert heel makkelijk het energieverbruik van al je Samsung apparaten in het hele huis. Zo kun je bijvoorbeeld jouw wasmachine of droger in AI Energy Mode zetten waardoor je tot wel 70% extra energie bespaart.

Daarnaast kun je uitgestelde starttijden selecteren voor je wasmachine, waardoor je het programma precies kan laten eindigen wanneer jij weer thuiskomt. Door zowel je wasmachine als droger te koppelen, kan je droger automatisch het droogprogramma selecteren dat perfect aansluit bij het wasprogramma. Kortom, de SmartThings app maakt het allemaal een stuk eenvoudiger voor je.

Slimme innovaties en super energiezuinig

Samsung zegt zich te richten op nog meer gebruiksvriendelijkheid van hun wasmachines. Dat is wat ons betreft duidelijk te zien! Slimme innovaties zoals AI Display, SpaceMax en QuickDrive zijn technieken die het je als consument allemaal een stukje eenvoudiger maken. Vergeet ook niet de SmartThings app waarmee je alles heel makkelijk van een afstandje regelt.

Daarnaast zijn alle wasmachines in deze line-up, en dan vooral de 8000-serie, super energiezuinig. Kortom, een mooie investering.

Wil je meer weten over deze apparaten? Kom langs in de winkel. Bij Expert helpen we je namelijk graag verder.