Navigatie

Smeg waterkoker review: de retro jaren ’50 design waterkoker

Smeg waterkoker review | Expert

Smeg staat bekend om de prachtige retro jaren ’50 design producten, zo ook voor waterkokers. Het design is één van de onderdelen die een Smeg waterkoker uniek maakt. Een echte eyecatcher voor in de keuken met kleuren als blauw, groen, rood, roze maar ook zwart en wit. Wij testten twee series waterkokers van Smeg, namelijk de KLF04 en KLF05. In deze review vertellen we je graag meer over onze ervaringen en bevindingen.

Plus- en minpunten KLF04-serie
+ De KLF04-serie heeft een instelbare thermostaat
+ De KLF04-serie heeft een uitneembaar kalkfilter
+ De waterkoker heeft een handige snoeropbergruimte onder de draaivoet
- De waterindicator is lastig af te lezen
- De RVS behuizing aan de bovenkant van de deksel wordt warm

Plus- en minpunten KLF05-serie
+ De KLF05-serie heeft een compact formaat
+ De KLF05-serie schakelt automatisch uit bij 100⁰C
+ De waterkoker heeft een handige snoeropbergruimte onder de draaivoet
- De waterindicator is lastig af te lezen
- De RVS behuizing aan de bovenkant van de deksel wordt warm

Belangrijkste specificaties Smeg waterkoker KLF04-serie

Inhoud
1,7 liter (7 volle kopjes)
Vermogen
2400 W
Soort bediening
Knoppen, Bedieningshendel
Uitneembare anti-kalkfilter
Ja
Aantal temperatuurinstellingen
7
Automatische uitschakeling
Ja, bij ingestelde temperatuur

Belangrijkste specificaties Smeg waterkoker KLF05-serie

Inhoud
0,8 liter (3 volle kopjes)
Vermogen
1400 W
Soort bediening
Bedieningshendel
Uitneembare anti-kalkfilter
Nee
Aantal temperatuurinstellingen
0
Automatische uitschakeling
Ja, bij 100⁰C

Smeg is een Italiaans familiebedrijf dat zich bezighoudt met het produceren van design keukenapparatuur. Het merk heeft oog voor technologie, detail en vormgeving, de producten zijn dan ook echt een verrijking van het interieur en een belevenis als gebruiker. Op de foto zijn beide waterkokers te zien: de groene waterkoker is onderdeel van de KLF04-serie en de zwarte waterkoker van de KLF05-serie.

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten alle benodigdheden die je nodig hebt om de Smeg waterkoker optimaal te kunnen gebruiken. We hebben de meegeleverde onderdelen op een rijtje gezet:

De waterkoker
Een draaivoet met snoeropbergruimte
Gebruikershandleiding
Garantie boekje

Het design

Als je aan Smeg denkt, denk je ook aan het unieke design van de producten. Op de Smeg waterkokers is de merknaam dan ook mooi weergegeven. Ze hebben een prachtig retro jaren ’50 design en de waterkokers hebben een luxe uitstraling. Het is een echte eyecatcher in de keuken. Een voordeel is dat ze in veel kleuren beschikbaar zijn. Hou je de keuken liever strak dan kun je voor een zwarte, witte, crème of grijze waterkoker gaan. Vind je het juist leuk om wat meer kleur te geven aan jouw keuken, dan is er ook genoeg keuze uit kleuren zoals blauw, groen, rood en roze. Onder andere de randen, letters en de draaivoet van de waterkokers zijn voorzien van mooi roestvrijstaal materiaal. Daarnaast komt ook bij dit design net als bij andere Smeg keukenapparatuur de ronde bedieningshendel weer terug.

Smeg waterkoker KLF04-serie vs KLF05-serie

Smeg heeft meerdere series waterkokers zoals de KLF04 en KLF05 serie. Wij hebben ze beide getest om zo de verschillen voor je op een rijtje te kunnen zetten. Allereerst is er een verschil in de inhoud, zo heeft de KLF04 een inhoud van 1,7 liter en de KLF05 van 0,8 liter. Een verschil van 0,9 liter. Een ander verschil is dat de KLF04-serie een uitneembaar kalkfilter heeft en de KLF05-serie heeft dat niet, deze zit vast. Daarnaast is een belangrijk verschil dat de KLF04 waterkoker 7 verschillende temperatuur instellingen heeft namelijk: 50⁰C, 60⁰C, 70⁰C, 80⁰C, 90⁰C, 95⁰C en 100⁰C. De KLF05 waterkoker kookt het water automatisch 100⁰C.

Hoe is het gebruiksgemak?

Over het algemeen is het gebruiken van een waterkoker niet zo moeilijk. De KLF04 en KLF05 werken grotendeels hetzelfde, alleen is de KLF04 groter en heeft het wat luxere opties.

Water koken met de Smeg KLF05 waterkoker

De KLF05 is de kleine variant van de Smeg waterkokers, waar drie volle kopjes gekookt water kunnen worden uitgehaald. Een perfect formaat voor de kleine huishoudens of als je hem af en toe wilt gebruiken. De waterkoker gaat open door aan de bovenkant aan de hendel te trekken. Aan de binnenkant staan twee streepjes, één streepje voor de minimale en één voor de maximale hoeveelheid water die erin kan. Tijdens het vullen van de waterkoker moet je er goed in kijken voor de juiste hoeveelheid water. Persoonlijk vind ik dit minder handig en had ik het ook fijn gevonden als er staat voor hoeveel liter het minimale en het maximale streepje staat.

Ik heb getest hoelang en hoeveel liter water het streepje min. is. Het duurt ca. 1 minuut en 20 seconden voor 0,2 liter gekookt water. Voor het streepje max. telt een tijd van ca. 3 minuten en 20 seconden voor 0,8 liter gekookt water. Het aanzetten gaat makkelijk door de bedieningshendel naar beneden te drukken. Vervolgens slaat hij automatisch af wanneer het water 100⁰C is. Bij het openen van de waterkoker legde ik mijn hand bij de RVS rand van de deksel om hem op de trekken, dit voelde warm aan na het koken van water.

Water koken met de Smeg KLF04 waterkoker

De KLF04 is de grote variant van de Smeg waterkokers, waar zeven volle kopjes gekookt water kunnen worden uitgehaald. Dit formaat is perfect voor de grotere huishoudens maar ook als je vaak en veel water kookt. Doordat de KLF04 verschillende temperatuurinstellingen heeft, is het onder andere een perfecte waterkoker voor een theeliefhebber. Om het optimale uit thee te halen vragen theesoorten om verschillende temperaturen gekookt water. De aanbevolen temperatuur voor bepaalde drankje op een rijtje:

Drank
Aanbevolen temperatuur
Lichte thee
50⁰C – 60⁰C
Groene thee
70⁰C – 80⁰C
Witte thee
70⁰C – 80⁰C
Oolang thee
90⁰C - 95⁰C
Zwarte thee
90⁰C – 100⁰C
Kruidenthee
90⁰C – 100⁰C
Oplosbare koffie, cappuccino, chocolade
90⁰C - 100⁰C

Het instellen van de temperatuur is vrij eenvoudig. Dit doe je aan de hand van de bedieningshendel. Door de bedieningshendel naar links te bewegen verlaag je de temperatuur en door naar rechts te bewegen verhoog je de temperatuur. Op de draaivoet staan de temperaturen vermeldt. Tijdens het testten koos ik ervoor om het water 100⁰C te koken. Het leuke is dat je de lampjes van de temperaturen ziet oplopen van 50⁰C naar 100⁰C, zo kun je precies zien hoeveel graden het water op dat moment is tijdens het koken. Wanneer het kookpunt van 100⁰C is bereikt slaat de waterkoker weer automatisch af. Je zet hem aan door op de start/ stop-toets te drukken.

Ik heb getest hoelang het duurt om 0,5 liter water te koken, dit duurde ca. 1 minuut en 55 seconden. Het maximale aantal liter wat je ermee kan koken is 1,7 liter (7 volle kopjes) en dit duurt ca. 5 minuten. De waterindicator lees je bij deze waterkoker vanaf de buitenkant. Hier staat duidelijk welk streepje voor hoeveel liter water of kopjes het is. Dit bevindt zich achter het handvat, dit maakt het lastiger om af te lezen. Het is wel makkelijker af te lezen dan bij de KLF05. Wil je het water warm houden? Ook dat kan door middel van de keep warm-functietoets aan de rechterkant van de bedieningshendel, voor 20 minuten.

Kook water met de unieke Smeg waterkoker

De Smeg waterkokers hebben een uniek design met een ruim aanbod aan kleuren, prachtig voor in de keuken. De KLF05 waterkoker heeft een compact formaat en is ideaal wanneer er geen grote hoeveelheden gekookt water nodig zijn. De KLF04 is een grotere en luxere waterkoker. Ideaal wanneer je veel water kookt en verschillende temperaturen belangrijk vindt voor bijvoorbeeld thee. Bij beide waterkokers vond ik de waterindicator wat lastiger om af te lezen, maar dit vormde geen probleem. Daarnaast kan het stukje roestvrijstaal bij de deksel warm aanvoelen. Desondanks koken de KLF04 en KLF05 perfect kokend heet water. Kortom de Smeg waterkokers zijn prachtig en van goede kwaliteit.