Navigatie

Sonos Beam Gen 2 | Video Review

05-10-2021

Wij mochten als één van de eerste de nieuwste soundbar van Sonos uittesten. De splinternieuwe Sonos Beam Gen2. Hoe goed is deze soundbar en wat is er allemaal nieuw? Dat en meer vertellen we je in deze video!

Bekijk de Sonos Beam Gen 2

1. Dolby Atmos

De Sonos Arc was de eerste soundbar van Sonos met Dolby Atmos! Sindsdien is er veel vraag naar een meer betaalbare en compactere soundbar mét Dolby Atmos! De oude Beam had dit nog niet, maar de nieuwe Beam weet deze wens wel te vervullen. Nu heb je dus een compacte soundbar van Sonos mét Dolby Atmos.

Dolby Atmos zorgt voor een 3d effect van je geluid. Het gebruikt de muren en plafond in je ruimte om geluiden allerlei kanten op te sturen. Een explosie achter je of een helikopter die overvliegt lijkt nu echt om je heen te gebeuren.

Wij vinden het geluid erg ruimtelijk klinken en dit lijkt dan ook niet alleen uit de 65 centimeter soundbar te komen maar ook eromheen.

2. Geluid

De Beam Gen2 heeft vijf speakers ingebouwd voor mooie lage en heldere hoge tonen. De hoge tonen zijn dan ook kristalhelder. De bas is vrij goed maar mist wel de krachtige ‘oompf’. De Sonos Sub is daarvoor dus wel echt een toevoeging.

In deze soundbar vinden we ook weer de TruePlay technologie terug. Deze technologie luistert naar hoe het geluid terugkaatst van muren en objecten in je kamer en past het geluid hierop aan. Je soundbar klinkt als gevolg hierdoor optimaal in elke ruimte. Let wel op dat TruePlay alleen met een iPhone of iPad werkt.

Als je ’s avonds vaak een lekkere film op zet maar de rest van het huis wil niet meegenieten dan heb je een probleem. Om toch die film goed te kijken en je huisgenoten niet van last te zijn heeft Sonos een nachtmodus voor deze soundbar. De harde geluiden worden hiermee gedempt en de zachte geluiden worden juist wat versterkt, wat zorgt voor een mooie niveaubalans in het geluid.

Daarnaast is er ook de spraakversterking optie. Deze versterkt de stemmen en zorgt ervoor dat je altijd goed hoort wat er gezegd wordt!

Wat het grootste verschil maakt in geluid vergeleken met de oude Beam is de nieuwe hardware. Een nieuwe en betere processor in deze soundbar haalt meer uit de speakers en zo heb je meer diepte en helderheid, en zorgt een virtuele surround sound-beleving voor een hele toffe 3d-ervaring.

3. Design

De nieuwe Beam lijkt nog erg veel op de Beam zoals we hem kenden maar deze heeft nu een grill in plaats van een speakerdoek. Hierdoor is de nieuwe Beam net wat meer in lijn met de Arc.

4. Bediening

De soundbar bedien je op verschillende manieren. Met de touch bediening bovenop of wat ik zelf het fijnste vind, gewoon met de afstandsbediening van je tv. Je hebt dus geen extra afstandsbediening nodig.

Daarnaast is er ook ondersteuning voor spraakbediening. Zo vraag je het nieuws op, of zet je timers. Check ook even of je tv CEC ondersteunt, want dan kan je ook heel handig je tv met de spraakbediening besturen.

Heb je nu liever dat de microfoon helemaal uitstaat? Dan kan dat! Deze zet je boven op de soundbar uit en dankzij het ledlampje kun je altijd zien wanneer de microfoon aan- of uitstaat. Muziek luisteren op je soundbar doe je met de Sonos app, Spotify Connect of Airplay 2.

5. Gebruiksgemak

Het installeren van de soundbar is eigenlijk een eitje. Stekker in het stopcontact, open de Sonos app waarin je enkele instructies moet volgen… en de installatie is compleet. Binnen enkele momenten stream je al snel je muziek van al je favoriete diensten.

6. Uitbreiding

Neem je geen genoegen met alleen de soundbar maar wil je een echte grootse geluidsbeleving? Dan is een surround opstelling binnen het Sonos ecosysteem altijd een mogelijkheid. Als je een subwoofer en twee achterspeakers toevoegt heb je al een flinke upgrade te pakken. Zo kun je alle generaties van de Sonos Sub gebruiken als subwoofer voor wat extra bastonen en heb je ook ruime keuze voor de surround speakers.

Wil je je muziek niet alleen in je woonkamer beluisteren maar in je hele huis? Dan kan je, met de uitbreiding van andere speakers er ook voor kiezen om speakers in je keuken te plaatsen. Hier luister je dan dezelfde muziek als door de rest van het huis.

7. Conclusie

Of je nu gaat voor het nieuwe Dolby Atmos, de compactheid van de soundbar of de mogelijkheid tot uitbreiding. De Sonos Beam Gen2 heeft je veel te bieden. In vergelijking met de normale Beam, kun je met deze echt genieten van het 3d-geluid dankzij Dolby Atmos, in de beste kwaliteit.