Navigatie

Sony OLED 48A9 | Video Review

15-03-2021

De Sony 48A9 is de perfecte tv voor iedereen die het mooiste beeld wil ervaren in een compacter formaat. Deze 48 inch OLED-tv beschikt onder andere over Pixel Contrast Booster, waardoor het (al superieure) OLED-beeld nog mooier wordt. Tv-kijken wordt nooit meer hetzelfde.

Bekijk het product

1. Sony OLED: levensecht beeld

Sony staat al jarenlang bekend om het scherpe en natuurgetrouwe beeld met realistische kleurweergave. Dat zie je natuurlijk vooral terug in de high-end OLED tv’s van Sony, waar je dus voorheen al snel uit kwam bij een grote tv van minimaal 55 inch. Dit model van 48 inch is perfect voor de wat kleinere woonkamer, met een kijkafstand van 2 tot 3 meter. En vanwege het OLED-paneel lever je niet in op de beeldkwaliteit!

Het grote verschil met LED-tv’s is dat je met deze OLED-tv perfect contrast hebt. Dat komt doordat elke pixel in deze tv volledig aan, of uit kan! Kijk je dus een spannende film met een nachtscéne, dan is de lucht perfect zwart, omdat de pixels op dat moment helemaal uitstaan. En zie je op een deel van de tv ineens een felverlichte maan? Dan gaan die pixels volledig aan en zie je de maan prachtig afsteken tegen de intens donkere achtergrond.

De tv is uitgerust met een scherm met 4K-ultra HD resolutie, waarmee je content zo scherp mogelijk bekijkt. Veel films en series op Netflix of Amazon Prime zijn in deze resolutie te bekijken, en ook op YouTube vind je een hoop 4K-content die je haarscherp kunt bekijken. Verder ondersteunt deze tv meerdere HDR-standaarden, zoals Dolby Vision voor een groot en gedetailleerd kleurbereik. Een tv die geen HDR kan tonen, heeft een maximaal kleurbereik van ongeveer 17 miljoen kleuren. Met Dolby Vision kan de tv tot 68,7 miljard kleuren tonen, een enorm verschil! Dolby Vision is een HDR-standaard die door Dolby is ontwikkeld. Veel grote filmstudio’s nemen films of series op in Dolby Vision, en streamingsdiensten, waaronder Netflix, hebben veel content die je kunt kijken in Dolby Vision.

Met Pixel Contrast Booster wordt het beeld extra levendig getoond wordt, terwijl een realistische weergave behouden blijft. Al deze technieken zorgen er dus voor dat het beeld van deze OLED-tv scherp, contrastrijk en kleurrijk is.

2. Het allerbeste geluid

De Sony 48A9 is uitgerust met Acoustic Surface Audio. Dit is een unieke Sony techniek waarbij de speakers in het beeldscherm verwerkt zitten. Dit zorgt niet alleen voor een super strak design (One slate design), het geluid kan ook heel precies klinken. Rinkelt er een ouderwetse telefoon in de film die je kijkt, dan komt het geluid precies van die telefoon vandaan.

Wil je liever een soundbar koppelen, dan kun je genieten van perfect geluid, dankzij de Dolby Atmos ondersteuning. Bij Dolby Atmos wordt het geluid naar het plafond gestuurd en weerkaatst naar je luisterpositie. De toegevoegde waarde hiervan is dat het geluid van films en series realistisch wordt. Soundbars van Sony met Dolby Atmos vind je uiteraard ook bij Expert.

3. Android tv

Dat deze tv prachtig beeld en geluid geeft is natuurlijk een vereiste, maar wat minstens net zo belangrijk is anno 2021: de content! We streamen wat af tegenwoordig en dan is het extra fijn als je gebruik kunt maken van alle populaire videodiensten, zoals Netflix, YouTube, Amazon Prime, Videoland of NLziet. De tv is uitgerust met Android TV, een besturingssyteem dat is ontwikkeld door Google. In de Google Play Store kun je eenvoudig en snel verschillende apps downloaden en deze overzichtelijk installeren en plaatsen op je homescreen.

Sony maakt het met deze tv extra eenvoudig om foto’s en video’s vanaf je smartphone of tablet direct te streamen naar de tv. Ben je een Android-gebruiker, dan kun je met de ingebouwde Chromecast-functie video’s streamen vanuit bijvoorbeeld de YouTube-app, of je vakantiefoto’s bekijken op het grote scherm via Google Photos. Ben je een Apple-gebruiker? Met de ingebouwde Airplay 2-functie kun je content vanaf jouw Iphone of Ipad streamen naar de tv.

Het is erg handig dat Sony beide platformen ondersteunt in deze tv, zodat je vanaf elk apparaat in huis foto’s of video’s kunt streamen op de tv!

4. Aansluitingen

Heb je extra randapparatuur, zoals een soundbar die via HDMI aangesloten wordt, een PlayStation, of een tv-decoder van bijvoorbeeld Ziggo of KPN? De 48A9 beschikt over 4 HDMI-aansluitingen, zodat je genoeg opties hebt om de apparatuur aan te sluiten. Ook beschikt de tv over een digitale audio-ingang, 2 usb-poorten en een hoofdtelefoonaansluiting. Je kunt ook een bluetooth-koptelefoon koppelen, zodat je in alle rust kan genieten.

5. Conclusie

De Sony 48A9 doet eigenlijk alles goed. Ben je op zoek naar een OLED-tv die niet te veel ruimte inneemt in de woonkamer, dan is dit een uitstekende optie. Het beeld is haarscherp en contrastrijk, het geluid is indrukwekkend, en het Android TV besturingssysteem werkt erg fijn en is gemakkelijk te personaliseren.

Deze tv voldoet aan alle wensen die je kunt hebben en is wat ons betreft een perfecte keuze voor als je op zoek bent naar een wat kleinere tv. Het is fijn om te zien dat je niet inlevert op kwaliteit, door voor een kleiner model te kiezen.